Cezar Zamfir este noul președinte al Organizației municipale PNL Slobozia
După o perioadă de dispute interne, de suspendări și demisii, de conduceri contestate sau doar interimare, liberalii slobozeni au reușit, sâmbătă, 2 martie, să fie uniți și să încheie, cel puțin pentru o perioadă de timp, luptele din interiorul partidului, să se mobilizeze și să-și aleagă o nouă conducere.
Pe acordurile unei muzici mobilizante, care anunța lovituri puternice, de fulger, liberalii au pornit ofensiva. Mai precis, tinerii liberali au pornit-o, pentru a reuși să se impună în fața celor cu state vechi în organizație. Lupta nu a fost una ușoară, dar în final rezultatul i-a mulțumit. Echipa formată este una tânără, cu multe ambiții, însă pentru ca obiectivele lor să poată fi puse în practică, au nevoie de echilibru și, implicit, de sfatul colegilor liberali cu experiență politică.
Pe parcursul ședinței, săgețile liberale au fost trimise direct la țintă, atât către unii liberali care au produs o stare de nemulțumire în ultima perioadă, cât și către partenerii social-democrați care le-a reproșat liberalilor, sub o formă sau alta, faptul că sprijinul în alegeri nu a fost în totalitate reciproc și nici echivalent numeric.
Unul dintre discursuri a fost al primarului Alexandru Dinu, din comuna Mihail Kogălniceanu. Acesta a punctat faptul că într-o competiție electorală ar trebui să existe mai mulți candidați, atât în interiorul partidului cât și în cadrul alianțelor formate în perioade electorale, cum este cazul USL.
„Suntem puțini față de numărul anunțat de președintele PSD Slobozia, dar suntem buni, domnule președinte. Mi-ar fi plăcut să avem și noi sala plină, mi-ar fi plăcut ca la aceste alegeri să fie competitori, pentru că o competiție generează progresul, pentru că acei competitori trebuie să aibă competențe pentru a conduce un partid care va deveni mare la Slobozia. (…) Mi-aș dori ca în 2016 partidul organizat la Slobozia să fie atât de puternic încât la următoarele alegeri să existe patru candidați la președinția partidului și să fie o competiție și pentru PSD, pentru că dacă nu are nu competitor puternic nu știu cât de mult îi va mobiliza pe aceștia să ducă la capăt proiectele pe care le au. Avem și șansa de a conduce județul, dacă se va realiza regionalizarea și vom avea de numit un guvernator, un cuvânt care, din păcate, s-a deteriorat oarecum în ultimul timp. Avem mari șanse ca liberalii să câștige Consiliul Județean al Ialomiței, și pentru asta organizația de la Slobozia trebuie să fie foarte puternică. Suntem în USL, tragem la aceeași căruță, cu toate puterile și priceperile noastre pentru a nu descuraja acest popor, această populație, care a dat un vot mare, un vot masiv acestei Uniuni Social Liberale, după părerea mea de liberal, îngrijorător de mare. Vă doresc mult succes în alegerea noului președinte și îmi doresc ca biroul politic de aici să nu facă din această funcție liberală un loc de muncă de opt ore, ci unul în care principiile și valorile liberale trebuie transmise tuturor celor interesați”, spunea Alexandru Dinu.
Un discurs cu „înțepături” a avut și Gheorghe Petre, vicepreședintele PNL Ialomița. Acesta spunea că alegerile din organizația Slobozia vor genera o stare pozitivă și la nivel județean, aducând în atenție conflictele din ultima perioadă cu unii membrii.
„Mai sunt încă multe organizații în care lucrurile sunt confuze. În această perioadă de liniște politică, când PNL nu are adversar politic pe scenă, poate să-și clarifice aceste lucruri pașnic și poate să-și construiască în liniște o alternativă politică pentru guvernarea României. Ne găsim astăzi aici după un șir lung de ani în care acțiunile politice ale liberalilor au fost confuze, liderii săi nu au fost oameni ancorați în realitatea politică, socială și economică a acestei localități și acestui județ. (…) Cezar Zamfir poate să construiască o organizație competitivă pe piața politică a orașului și poate să fie o alternativă pentru votul politic al cetățenilor orașului. În această perioadă, de după 1990, singurul adversar al PNL a fost PSD, nicidecum PDL care a fost un meteorit… Trebuie să profităm de această alianță cu PSD, pentru că în această perioadă PNL nu va avea adversar și să construim o organizație puternică la Slobozia pentru că trebuie să fie simbolul PNL, de unde va trebui să vină grosul voturilor. (…) Sunt convins că cei care vor veni în politică vor fi oameni care au în spate o acoperire profesională, pentru că foarte mulți în această perioadă au venit de nicăieri în politică, fără să cunoască nimic din niciun domeniu. Au ajuns în funcții parlamentare și nu au putut să reprezinte cu onoare pe cetățenii care i-au votat. Eu sunt bucuros că unii dintre ei acum se retrag și acest lucru sunt convins că este și meritul nostru, al tuturor. Pentru că dacă nu și-au găsit o liniște politică, să spun așa, o acoperire psihologică, au ajuns la concluzia că e mai bine să-și vadă de treaba lor”.
Așadar, a fost clar că Cezar Zamfir a avut susținerea multor persoane din PNL, avându-se grijă ca posibilii contracandidați să nu aibă „acoperirea psihologică și liniștea politică” atât de necesare.
Atât Cezar Zamfir cât și noua echipa propusă pentru a face parte din Biroul Politic Municipal au avut un succes extraordinar, susținătorii vechii conduceri sau pur și simplu cei cu state vechi în partid fiind declasați undeva în depărtare.
Zamfir și-a prezentat, așa cum era normal, și proiectul politic, intitulat „Iubesc Slobozia”. În cadrul acestuia au fost creionate câteva direcții de acțiune pentru perioada următoare, printre acestea aflându-se crearea unui nou model de dezvoltare a Sloboziei, consultarea cu cetățenii, concentrarea asupra relansării economiei orașului, prin stimularea sectorului privat, utilizarea resurselor financiare europene, dar și continuarea modernizării sistemelor și serviciilor publice.
Din punct de vedere politic, acesta și-a trasat trei obiective majore în cadrul organizației municipale și anume, dezvoltarea organizației în maxim un an, prin înființarea organizațiilor de cartier, asumarea poziției principale în cadrul USL Slobozia, pentru obținerea unui rezultat cât mai bun la alegerile președințiale din anul 2014 și obținerea unui rezultat bun la alegerile locale din 2016, în vederea echilibrării scenei politice locale.
După toate acestea, s-a trecut la vot. Trebuie menționat că Biroul Politic Municipal al PNL Slobozia are 16 membri, pentru cele 5 funcții de vicepreședinți și 11 membrii existând 31 de candidaturi.
Deși era clar că Cezar Zamfir va fi noul președinte, curiozitatea a fost mai mult în ceea ce privea numărul de voturi obținut. În plus, se aștepta componența noului Birou Politic.
Așadar, în urma numărării voturilor, Cezar Zamfir a obținut un număr de 119 voturi din 124 valabil exprimate.
„Au fost doar cinci persoane care nu m-au votat. Unii te plac, alții nu, și este un lucru normal. Însă, semnalul este foarte bun pentru mine, pentru că m-au votat atâția oameni. Consider că sunt legitim și am încrederea tuturor”, a afirmat noul președinte al PNL Slobozia, imediat după aflarea rezultatelor.
De asemenea, Biroul Politic Municipal va fi format din vicepreședinții Drogeanu Nicolae – 100 de voturi, Conescu Andreea – 98 de voturi, Bocu Robert – 88 de voturi, Ciobanu Maria – 88 de voturi și Ojog Mihaela – 78 de voturi.
De asemenea, au mai fost aleși ca membrii în BPM Slobozia Brudariu Robert (76 voturi), Șerbănescu Virgil (76), Andronache Doru Cătălin (70), Avram Gheorghe Ovidiu (67), Radu Irina (65), Șendroiu Clara Roxana (64), Vetu Ionel (61), Iacob Ionuț Bogdan (61), Filip Sorin Gelu (57), Șerban Mihail (56) și Telehuz Dragoș Costin (52 de voturi.
Noul BPM este format în cea mai mare parte din tineri, înlocuindu-i, astfel, pe mulți dintre seniorii liberali.
„Avem o echipă foarte bună, cu foarte mulți tineri. Toți candidații sunt oameni deosebiți și m-a onorat intenția lor de a candida. Păcat că nu putem avea un birou format din 32 de membri”, a afirmat și președintele PNL Ialomița, Ioan Martin.
Printre cei care au obținut cele mai puține voturi, intrând ca supleanți, îi regăsim pe președinta organizației județene a femeilor liberale, Cornescu Ecaterina, pe șefa femeilor liberale din Slobozia, Glonț Aura, pe Gherman Florin sau Gramovici Sergiu.
Am sesizat, pe parcursul ședinței, că au existat persoane care nu au participat la întâlnirea liberalilor din Slobozia, printre aceștia aflându-se Andrei Tron, consilier local, dar și Gherman Florin. De asemenea, unii invitați liberali de la centru sau din județul vecin nu au putut să participe, din diverse motive.
Noul președinte afirma, legat de lipsa unor membrii de la Adunarea Generală, că nu ar fi din cauză că sunt nemulțumiți de ceva anume, iar dacă acest lucru ar fi existat, trebuiau să vină și să-și exprime punctele de vedere.
„Nu am văzut absențe notabile, însă poate ar trebui să mă întreb, într-adevăr, de ce doctorul Tron nu a venit”, sublinia Zamfir.
În concluzie, tinerii au preluat controlul organizației municipale Slobozia și au de gând să revoluționeze, prin acțiunile lor, modul de a face politică.