Dezvoltarea comunei Cosâmbești, încremenită în stadiul de proiect
Deși se află relativ aproape de municipiul Slobozia, comuna Cosâmbești pare împietrită în vremuri demult apuse. Lipsa acută de fonduri a blocat orice proiect care ar fi dus la o oarecare dezvoltare. În ultimii ani nu s-a reușit decât mici cârpeli, pe ici pe colo, la unitățile de învățământ, căminul cultural sau alte asemenea.
Despre modernizarea drumurilor, canalizare sau, de ce nu, gaze naturale, nici nu poate fi vorba, deși proiecte sunt întocmite de acum patru ani. Se așteaptă bani europeni, pentru că din fonduri locale, slabe șanse. Dar nici banii europeni nu sunt atât de ușor de accesat.
„Avem proiectele realizate încă din 2009, stăm în așteptare cu ele, pentru identificarea unei surse de finanțare, deoarece valorile de execuție ale lor sunt foarte mari. Ar însemna, în termeni reali, bugetul local, venituri proprii ale comunei, pe 100 de ani, la modernizarea drumurilor și la canalizare cam tot așa. Comuna este destul de întinsă, chiar dacă numărul locuitorilor nu este așa de mare. Avem 15 kilometri de străzi, 90 de străzi în total. Cam aproape jumătate din ce are municipiul Slobozia ca lungime. Așa că așteptăm noi fonduri de la Uniunea Europeană sau guvernamentale, deși posibilitățile sunt limitate și din aceste zone. La un concurs de proiecte, șansele de reușită pentru noi sunt minime. Deși în realitate noi suntem într-o zonă defavorizată, conform ghidurilor de finanțare, indiferent câte componente am fi introdus noi în proiect, tot nu am întruni un punctaj mai mare sau egal cu un proiect similar din altă zonă defavorizată din țară. La un concurs de proiecte național, noi avem șanse de izbândă foarte mici în Ialomița. Pentru că noi nu avem zone turistice, iar gradul de sărăcie este mai mare decât cel oficial. Deci, noi, în proiectele de dezvoltare rurală, am întrunit în jur de 62-65 de puncte, iar ultimul proiect clasat a fost cu 70-72 de puncte. Vom vedea. Sper să fie condițiile de finanțare un pic mai permisive și să reușim și noi”, spunea primarul Bogdan Popescu.
Primarul este de părere că în viitor ar trebui să se dea bani mai puțini, dar să fie ajutate mai multe localități, să înceapă cumva să se miște ceva. Deși este binecunoscut faptul că o astfel de strategie nu a dus la nimic bun în urmă cu câțiva ani, când au fost deschise sute de șantiere iar acum lucrările începute s-au degradat pentru că nu a mai existat finanțare, primarul tot speră să se găsească soluții și pentru comunitatea pe care o conduce de mulți ani.
„Un lucru bun este că avem documentațiile elaborate. Și la modernizare drumuri și pentru înființare stație epurare și realizare rețea de canalizare. Două dintre proiecte le avem avizate de ministerul Dezvoltării în 2011, când le-am propus spre finanțare prin PNDI. Dar, din păcate, acel program s-a dovedit a fi o farsă”, este de părere primarul.
În condițiile în care proiectele de anvergură lipsesc, nici probleme nu au existat în ceea ce privește arieratele. Neavând datorii, administrația locală a decis să nu majoreze taxele și impozitele locale pe 2013, din motivele binecunoscute. Primarul speră, astfel, ca nivelul de colectare să crească, și să depășească 97%.
„Colectarea taxelor și impozitelor locale a fost destul de bună anul trecut, de aproximativ 90%, însă nu s-a reușit depășirea nivelului impus de lege, de 97%, fapt care a dus la reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul execuției din anul anterior. Acest lucru se va întâmpla și anul acesta. Vom avea în continuare restricții bugetare, privind fundamentarea bugetului pe anul 2013, fapt ce va limita cheltuielile, atât pe partea de funcționare cât și pe partea de dezvoltare”, a adăugat Popescu.
Primarul este dispus să acorde în viitor, pentru a atrage investitori în comună, tot felul de facilități, chiar și teren cu titlu gratuit, condiția administrației fiind ca respectivul să angajeze forță de muncă de pe plan local.
Din nefericire, aceștia nu se înghesuie să vină la Cosâmbești, deși nu putem afirma că lipsesc cu desăvârșire. Aici există mai multe societăți cu profil agricol, iar în ultima perioadă au apărut și investitori din domeniul industriei lemnului.
Pentru că într-o localitate starea drumurilor este foarte importantă, rămâne ca prioritate dezvoltarea infrastructurii, modernizarea drumurilor și începerea lucrărilor de canalizare. Însă, după cum precizam anterior, nu se știe de unde vor pica atâția bani pentru ca aceste proiecte de amploare să poată fi realizate.