Reprezentanții Asociaţiei Naţionale a Staţiunilor Turistice din România propun soluții pentru susţinerea turismului românesc
Asociaţia Naţională a Staţiunilor Turistice din România, al cărei președinte este Victor Moraru, primarul orașului Amara, a organizat, în perioada 23-25 ianuarie, reuniunea Consiliului Director, eveniment ce a avut loc în staţiunea Tășnad, judeţul Satu Mare.
La lucrările reuniunii au participat consilierul ministrului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, doamna Ioana Timofte, membrii asociaţiei (primari ai staţiunilor turistice din România, cum ar fi: Borsec, Băile Felix, Tășnad, Băile Tușnad, Bazna, Lupeni, Ocna Sibiului, Târgu Ocna, Vata de Jos etc), reprezentanţi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, operatori economici în domeniul turismului, din zonă.
Principalele teme ale acestei întâlniri au fost:
[arrowlist]
- analiza activităţii Asociaţiei Naţionale a Staţiunilor Turistice din România pe anul 2012 cu privire la implicarea sa pentru dezvoltarea și promovarea turismului românesc;
- stabilirea obiectivelor Asociaţiei Naţionale a Staţiunilor Turistice din România pentru anul 2013;
- stabilirea evenimentelor la care Asociaţia Naţională a Staţiunilor Turistice va participa în anul 2013;
- dezbateri cu privire la posibilitatea închirierii unui stand în vederea participării asociaţiei la Târgul de Turism din luna martie a acestui an, cu stand propriu;
- prezentarea propunerilor membrilor asociaţiei privind îmbunătăţirea legislaţiei din domeniul turismului și din domenii colaterale;
[/arrowlist]
În cadrul acestei reuniuni s-a stabilit, de asemenea, în perioada imediat următoare, o întâlnire a membrilor Asociaţiei Naţionale a Staţiunilor Turistice din România cu doamna ministru Maria Grapini, în vederea prezentării obiectivelor asociaţiei și a propunerii de modificare a Legii Minelor nr. 85/2003, care prevede încasarea directă de către autorităţile publice locale, cu statut de staţiune turistică, a unui procent de 50% din redevența încasată de către ANRM, și utilizarea sumelor încasate, exclusiv în infrastructura de turism.
Membrii asociaţiei au efectuat, în data de 25 ianuarie, și o vizită de lucru în staţiunea Hajduszoboszlo, din Ungaria, cea mai mare staţiune din Ungaria ce deţine cel mai mare complex acvatic din Europa (15.000 m.p).
Asociaţia Naţională a Staţiunilor Turistice din România are și câteva propuneri pentru anul 2013 în vederea susţinerii turismului românesc. Mai precis, alocarea de sume pentru fiecare localitate cu statut de staţiune turistică în vederea acoperirii cheltuielilor de funcţionare și întreținere pentru zona de staţiune (iluminat public, întreținere spații verzi, cheltuieli de personal de întreținere), dar și finalizarea investiţiilor în infrastructura de turism, aflate în derulare și finanţarea de la bugetul de stat a proiectelor noi, care nu au beneficiat încă de astfel de finanţări.
În plus, au în plan modificarea Legii nr. 85/2003 privind resursele minerale și încasarea directă de către autorităţile publice locale a unui procent de 50% din redevența încasată de către ANRM, fapt ce ar face ca o parte din staţiunile turistice să nu mai solicite sume de la bugetul de stat. Sumele încasate astfel de către autorităţile publice să fie folosite cu destinaţie specială în infrastructura de turism.
De asemenea, solicită modificarea Legii Finanţelor Publice Locale nr. 273/2006 și includerea în formula de calcul privind repartizarea bugetului către autorităţile publice locale și a numărului de turişti care vin în stațiune, nu numai a populaţiei stabile, crearea la nivel naţional a unui fond de împrumut pentru administraţiile publice locale în vederea asigurării prefinanțărilor pentru proiectele europene, includerea în Codul Fiscal a unei prevederi care să permită scutirea agenţilor economici de la plata impozitului pentru investiţii în turism și activităţi conexe mai mari de 1.500.000 de Euro și includerea localităţilor care au statut de oraşe și staţiuni turistice în programul de finanţare prin care se realizează baze sportive, întrucât în momentul de față bazele sportive se finanţează doar în localităţile cu statut de comună.
Nu în ultimul rând, reprezentanții Asociației vor finanţarea programelor naţionale referitoare la bazine de înot, terenuri multifuncționale, terenuri de fotbal, cu prioritate în staţiunile turistice, indiferent de statutul lor administrativ, dar și continuarea atestării factorilor de cură ai staţiunilor turistice și declararea acestora ca staţiuni balneare sau balneoclimaterice.