În 2012, numărul situațiilor de urgență a crescut cu 105%
Luni, 14 ianuarie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” Ialomița și-a prezentat raportul de evaluare a activității desfășurate în anul 2012, în prezența prefectului, subprefectului, președintelui Consiliului Județean și a zeci de reprezentanți ai unor instituții publice și structuri militarizate din județ.
Potrivit șefului ISU, colonel Constantin Nae, activitatea angajaților instituției a fost una complexă, începând de la prevenire, informare și îndrumare în domeniul situațiilor de urgență, avizare și autorizare, de pregătire a efectivelor, managementul logistic și până la domeniul intervenției operative, în care intră, practic, situațiile de urgență la care intervin, toate acestea, dar și multe altele, s-au constituit într-un an de muncă asiduă.
Vă vom prezenta în rândurile care urmează câteva repere legate de activitatea acestora de pe parcursul anului trecut, pentru a vă forma o idee despre ce înseamnă munca angajaților ISU.
Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2011, s-a înregistrat o creștere a numărului situațiilor de urgență cu 105%, respectiv de la 2.224 la 4.555 în 2012. Dintre acestea, asistența medicală de urgență a avut cea mai spectaculoasă creștere, de la 1.101 la 3.267 de intervenții. Practic, această componentă reprezintă 75% din totalul intervențiilor reprezentanților ISU. Au crescut, de asemenea, intervențiile la incendii care au produs pagube materiale, numărul descarcerărilor, de la 32 la 41, dar și acordarea asistenței de persoane de la 91 la 150.
Pe fundalul nerespectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor și a observării cu întârziere de către populație a evenimentelor, în anul 2012 și-au pierdut viața două persoane, iar 8 au fost rănite.
Comparativ cu anul 2011, a scăzut numărul incendiilor de vegetație uscată, de la 383 la 271, dar și numărul salvărilor de animale, de la 40 la 31. Mai putem menționa că durata medie a intervențiilor la incendii a scăzut de la 79 la 65 minute, iar timpul mediu de răspuns la incendii, de la 15 la 14 minute.
„Aceste scăderi, în realitate reprezintă plusuri în performanță, demonstrând creșterea profesionalismului personalului din structurile de intervenție și creează premisele creșterii performanțelor în anul 2013”, a afirmat Constantin Nae.
Nu trebuie uitat sprijinul dat de angajații inspectoratului în zonele afectate de zăpadă, în perioada ianuarie-februarie, dar nici alte evenimente la care au participat și în urma cărora au fost salvate vieți omenești și bunuri.
Din păcate, se ajunge la cazuri extreme pentru că mulți dintre noi nu conștientizăm riscurile la care ne expunem când nu respectăm anumite măsuri de prevenire. În final, spunem doar atât. Că în anul 2012, personalul inspecției de prevenire a executat 1.762 de controale în urma cărora au fost constatate 4.321 de nereguli și aplicate 547 de sancțiuni contravenționale în cuantum de 162.300 lei, majoritatea în domeniul apărării împotriva incendiilor.