Furnizarea și distribuția tuturor ajutoarelor alimentare, întârziate de bulgari
De câțiva ani, familiile și persoanele singure care au un venit minim garantat, șomerii, pensionarii și persoanele cu handicap grav și accentuat primesc ajutoare constând în produse alimentare din partea Uniunii Europene. Din anul 2012, în categoria beneficiarilor au intrat și invalizii, veteranii și văduvele de război.
Deși este un program benefic pentru populația defavorizată, acesta a dat bătăi de cap în principal reprezentanților Consiliului Județean, dar și altor instituții, în general din cauza unor schimbări de reguli în timpul jocului.
Pe lângă faptul că a crescut la 11 numărul produselor și, implicit, cantitățile alocate, autoritățile au întâmpinat numeroase probleme generate de întârzierea cu care au fost aduse acestea. Mai mult decât atât, la unele dintre ele, spre exemplu, făină și ulei, care trebuiau să vină din Bulgaria, sunt restanțe majore, la ora actuală, sub 50% dintre produse fiind distribuite către beneficiari.
Sunt mari restanțe la recepționarea uleiului și a făinei, contractate de APIA București, din Bulgaria. Din cantitatea de 277 tone de ulei, a intrat în depozitul societății Bravo Slobozia numai 11.520 de tone, iar din cele 584 tone de făină au fost recepționate la depozitul județean numai 99 de tone.
În județul Ialomița, ponderea beneficiarilor de astfel de produse este de aproximativ 13% din totalul populației din județ, respectiv 39.461 de beneficiari.
Cantitățile și sumele destinate anului 2012 au fost majorate față de 2011 cu 12%, licitațiile fiind centralizate de APIA București. Programul este finanțat din fonduri europene și trebuia să fie finalizat la sfârșitul anului trecut, însă prevederile contractuale nu au fost respectate de furnizorii din Bulgaria care au câștigat licitațiile pentru ulei și făină.
Toate aceste probleme au atras nemulțumirea celor care ar fi trebuit să primească aceste ajutoare, dar și a celor care trebuie, vrând-nevrând, să dea explicații, deși nu ei sunt decidenții. În plus, faptul că nu au fost aduse toate în cele trei luni de derulare a programului, a generat și generează cheltuieli mari pentru recepția, depozitarea și distribuția acestor produse în localități, fiind nevoie de efectuarea mai multor drumuri. În condițiile în care fondurile alocate erau pentru cele trei luni de derulare a programului, acum nu se știe cum se vor suplimenta aceste sume, având în vedere că programul s-a prelungit până la 28 februarie 2013, iar autoritățile județene sunt la limită.
„Expresia de solidaritate pe care o arată și o conține acest program este binevenită pentru toți cetățenii Europei. Însă gestionarea acestui program, cu instituții foarte diverse, cu situații aproape impredictibile, generate de implementarea și derularea programului, îmi permit să formulez opinia că trebuie regândită arhitectura implementării acestui proiect, în așa fel încât gestionarea lui să nu implice Consiliul Județean, pentru că avem instituții care fac acest lucru. Nu există în legislația românească prevăzute expres responsabilități de acest gen specifice Consiliului Județean. Acest program este necesar, dar trebuie regândit, deoarece Consiliul Județean, ca o verigă intermediară între foarte multe instituții, primește tot felul de reproșuri din partea oamenilor care vin în audiență. Cum să-i explici că el merită să ia aceste ajutoare, dar listele nu le face Consiliul Județean? În plus, Consiliul Județean cheltuie niște bani pentru stocare, transport, livrare către primării a acestor produse”, declara președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, în cadrul unei conferințe de presă.