În 18 luni, sala de spectacole a Consiliului Județean Ialomița va fi finalizată
Consiliul Județean a gestionat, în anul 2012, un buget de 118,7 milioane lei, din care secțiunea „Funcționare” a reprezentat 80,074 milioane lei (68%), iar secțiunea de „Dezvoltare” 38,7 milioane lei (32%).
În 2012 au fost finalizate câteva obiective, respectiv prima etapă a consolidării spitalului județean din Slobozia, două obiective de infrastructură rutieră, legate de modernizarea și reabilitarea drumurilor județene în partea de vest a județului (Urziceni – Moldoveni și două tronsoane ale DJ201A Adâncata-Patru Frați- limită județ Prahova), dar și o porțiune de drum între Fierbinții de Jos și orașul Fierbinți. Un alt obiectiv finalizat a fost acela de reabilitare a Casei memoriale „Ionel Perlea” din comuna Ograda.
Au existat, însă, și două proiecte mari care nu au putut fi finalizate în anul 2012, deși erau trecute în lista de investiții. Este vorba de sala de spectacole a Consiliului Județean, la care contractul este suspendat de trei ani, dar și Parcul de afaceri din municipiul Urziceni.
Potrivit președintelui Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, cele două proiecte sunt în această situație din cauza unor complicații generate, primul de rezilierea contractului cu constructorul Constrif care, în urma relațiilor cu proiectantul, și-a declinat capacitatea de a continua, iar în celălalt proiect de la Urziceni, un litigiu juridic legat de terenul care aparține județului, dar care este revendicat în instanță de un fost proprietar.
„În luna ianuarie vom lua decizia de reziliere a contractului pentru sala de spectacole, urmând să scoatem la licitație restul de executat, iar în 18 luni, așa cum am anunțat public, să fie finalizată. Dorința noastră este de a realiza o sală de spectacole în limitele concepției din 1996 – 1997, multifuncțională, care să permită susținerea de spectacole. Nu am vrut să facem o sală obișnuită, care să permită numai un anume gen de spectacole și de aici toate complicațiile legate de mecanica de sală. Afirm încă o dată că este corect cum au gândit în 1997. Nu au putut să facă… Eu sunt responsabil din 2004 pentru toate dificultățile legate de finalizare”, a ținut să precizeze președintele C.J.
Referindu-ne la veniturile CJ, vicepreședintele Ioan Martin susține că în 2012 s-a înregistrat o creștere față de anul fiscal 2011, datorită sumelor încasate din concesiuni, de peste 6 milioane de lei, chiar dacă cele din bugetul de stat, din TVA sau impozit pe venit au fost mai mici din cauza nivelului scăzut al încasărilor.
În 2013, prioritățile Consiliului Județean vor fi în domeniul infrastructurii rutiere, infrastructurii de sănătate și infrastructurii energetice, pe primul loc situându-se investițiile în drumuri care vor reprezenta peste 50% din total.
În acest an există mai multe investiții care vor fi continuate, unele aflându-se aproape de finalizare, respectiv DJ 212 Brăila – Luciu (stadiu 89%), M. Kogălniceanu – Țăndărei (84%), un alt proiect fiind modernizarea unui tronson din DJ 402 de la Sinești spre Ilfov, procentul actual de realizare fiind de 55%.
La 31 decembrie 2012 a fost înregistrat un excedent de 2,228 milioane lei care va fi utilizat în acest an pentru cheltuielile de dezvoltare.
Mai trebuie precizat că județul are în derulare un credit în valoare de 24,2 milioane lei, cu scadența în 2015, din care Consiliul Județean a reușit să achite 7,7 milioane lei.