Accidentul rutier, coletul și comerciantul
Pentru a preveni victimizarea cetăţenilor, poliţiştii readuc în atenţia cetăţenilor modurile de operare folosite de această categorie de infractori şi îi sfătuiesc ca în cazul în care sunt abordaţi de aceste persoane să verifice veridicitatea aspectelor prezentate şi nu dea curs solicitărilor pe care aceştia le formulează.
Accidentul rutier
Scenariul utilizat este unul foarte bine pus la punct. Făptuitorul contactează telefonic părţile vătămate, ocazie cu care invocă un presupus accident rutier, produs din vina unui membru al familiei (de regulă fiu, fiică), eveniment în urma căruia ar fi rezultat şi vătămări de persoane. Sub pretextul că respectivei rude îi sunt necesare sume de bani pentru achitarea unor servicii de asistenţă juridică, retragerea plângerilor depuse de victime sau cheltuieli aferente îngrijirilor medicale ale presupuselor victime, determină părţile vătămate să trimită diverse sume de bani în conturi bancare indicate de făptuitori.
De cele mai multe ori, în loc să verifice veridicitatea celor prezentate de apelant, prin legătură directă cu persoana din vina căreia s-ar fi produs accidentul, partea vătămată accepta transferarea sumelor de bani solicitate, convinsă că aceasta este singura cale în care pot ajuta la eliberarea membrului de familie şi care în acele momente s-ar fi aflat în spital, sub supravegherea autorităţilor, fără a avea acces la telefon. Ulterior, în urma verificărilor, familia constată ca situaţia prezentată nu era reală şi că astfel au fost victimele unor înşelăciuni.
În cazul acestui mod de operare, infractorii se bazează pe puternica reacţie emoţională pe care o poate produce o astfel de veste, starea de şoc şi teama fiind cele pe care aceştia mizează.
De la începutul lunii decembrie, până în prezent opt astfel de cazuri au fost sesizate Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa, majoritatea în mediul rural. Cel mai mare prejudiciu înregistrat cu acest mod de operare se ridică la suma de peste 3900 de euro şi face obiectul unui dosar penal instrumentat la nivelul Poliţiei Oraşului Căzăneşti.
Coletul
În acest caz, făptuitorii se prezintă personal la locuinţa părţilor vătămate, se recomandă ca fiind cunoscuţi ai rudelor acestora şi invocă o înţelegere prealabilă pe care ar fi avut-o, sens în care prezintă diferite colete, în schimbul cărora victimele ar trebui să achite o sumă de bani. De bună credinţă, fără a verifica dacă situaţia invocată corespunde realităţii şi chiar dacă nu cunoşteau pe presupuşii prieteni ai rudelor, au dat curs solicitărilor acestora. De regulă, după achitarea sumelor de bani solicitate, părţile vătămate verifică interiorul coletelor, constatând că au fost înşelaţi.
În mai puţin de o lună şi jumătate, 4 persoane din judeţul Ialomiţa, toate din mediul rural au fost înşelate prin acest mod de operare.
Comerciantul
Două sau mai multe persoane se deplasează în special în mediul rural, pătrund în curţile locuinţelor cetăţenilor şi sub pretextul că intenţionează să achiziţioneze diferite bunuri (fier vechi, aparatură electronică uzată, cereale, alcool etc), plătind cu o bancnotă de valoare mare, aşteptând restul află locul unde partea vătămată deţine sume de bani. Pe fondul neglijenţei victimelor, în timpul schimbării bancnotei, unul dintre făptuitori, pătrunde în locuinţă de sustrage sumele de bani.
[box color = yellow type=note] Având în vedere aspectele prezentate, recomandăm cetăţenilor:
- să verificaţi orice informaţie prin care vi se solicită telefonic să trimiteţi bani prin terţi unor rude, despre care vi se spune o poveste, de obicei impresionantă;
- să nu oferiţi niciun fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutor;
- să nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice, în niciun caz unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au (deseori infractorii îşi asumă o calitate oficială – avocat, procuror, poliţist);
- să nu daţi crezare veştilor prin care aţi fost anunţaţi că sunteţi “fericiţii” câştigători ai unor concursuri la care nu aţi participat; simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, cablu tv etc.) nu presupune înscrierea automată la vreun concurs, fără consimţământul abonatului;
- să nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii; plata impozitelor sau a altor taxe se realizează ulterior![/box]