Colonelul Nicolae Parepa: „Calitatea actului profesional în I.J.J. a crescut foarte mult”
La finalul săptămânii trecute, reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Ialomița au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au prezentat un scurt bilanț al activității instituției din acest an.
„Rezultatele din acest an au fost mari, fără lipsă de modestie. Multiplele misiuni la care am participat în acest an, de la măsuri de asigurare a ordinii publice, și reamintim incidentele de la Bărbulești din ianuarie-februarie când un bărbat a fost împușcat în cap, meciuri de fotbal, procesiuni religioase și până la acțiuni de deschidere către societatea civilă, ne fac să afirmăm că aici, la Ialomița, toți cei care se mișcă, muncesc”, declara șeful I.J.J. Ialomița, colonel Nicolae Parepa.
Printre misiunile desfășurate de jandarmi s-au mai aflat acțiunile de deszăpezire în perioada 20 ianuarie – 25 februarie 2012, asigurarea măsurilor de ordine publică la adunările publice spontane din perioada ianuarie – martie 2012, misiuni de restabilire a ordinii publice în cartierul Vlaşca, misiuni de combatere a braconajului şi a furturilor de material lemnos sau de menţinere a ordinii publice în sezonul estival, pe raza staţiunii Amara.
Nu au lipsit acţiunile umanitare, de ajutorare a unor familii afectate grav de viscol dar și pentru ajutorarea unei familii cu mijloace materiale precare din satul Nicoleşti, campanii umanitare de donare de sânge, acţiuni de împădurire în comunele Armăşeşti şi Stelnica, dar și acţiuni de ajutorare, sub denumirea „Moş Crăciun Jandarm”, a unor copii care provin din familii cu posibilităţi materiale reduse.
Relația cu societatea civilă mai fost menținută prin diverse alte acțiuni, printre care menționăm Ziua Porţilor Deschise la aniversarea a 162 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române şi Ziua Porţilor Deschise pentru Copii la 1 iunie, participarea la Salonul Anual de Carte, editarea revistei „Jandarmeria Ialomiţeană” nr. 5 şi 6 și editarea unui calendar pentru anul 2013.
În plus, în 2012, I.J.J. Ialomița a reușit să-și schimbe și numele din „Ion Alistar” în Inspectoratul de Jandarmi Județean „Nicolae Condeescu”, dar să și aibă o stradă aflată în apropierea sediului instituției, denumită „strada jandarmeriei”.
„Calitatea actului profesional în I.J.J. a crescut foarte mult. Fără să aduc niciun fel de atingere celor care au condus instituția până am venit eu aici, pot spune că dacă în urmă cu câțiva ani ne clasam pe locul 26 într-un clasament al realizărilor profesionale, acum suntem în primii 10 la nivel național. Mă bucur că fac parte din acest colectiv”, afirma Nicolae Parepa.
Înființarea de subunități în câteva oraşe, o necesitate
Să nu credeți că totul a mers ca pe roate în acest an. Au existat și planuri care nu au putut fi duse la bun sfârșit, în principal din cauza schimbărilor din economie pe care le știm cu toții.
Înființarea de subunități de jandarmi și anveloparea termică a clădirii instituției sunt doar câteva dintre ele.
„Am solicitat eșaloanelor superioare să dezvoltăm puțin structura în unele zone ale județului, dar, din cauza crizei, nu s-au putut realiza acele subunități în orașele Fierbinți Târg, Amara și Căzănești. La Țăndărei a fost aprobată o structură care deja funcționează. Era vorba de 10-15 jandarmi pentru fiecare localitate. Promisiuni sunt. Inițial au fost aprobate ca înființare, dar nu s-a putut, trebuie să mai așteptăm. Noi vom face din nou solicitări și se pare că vom reuși. Dar nu garantez. Pe mine m-a bucurat mult că cei trei primari au fost de bună credință și ne-au spus că ne vor asigura spațiile necesare și cheltuielile pentru subunitățile de jandarmi. Înființarea acestor subunități este necesară. Din 2005, când instituția a fost dimensionată într-un anume fel, datele problemei s-au schimbat. Nu spun că starea infracțională s-a dezvoltat, însă acum altele sunt datele problemei. Un alt punct pe care l-am abordat a fost acela de a face o renovare a clădirii, o anvelopare din punct de vedere termic. Avem ceva promisiuni și sperăm să putem face aceste lucruri în 2013.
De asemenea, tot anul viitor avem în plan amplasarea unei troițe, realizată în Maramureș, în curtea instituției. Dacă nu vom putea să suportăm financiar această acțiune, mă voi ține eu de cuvânt din surse proprii. Pentru că în anul 2010 – 2011 am fost foarte aproape de a primi în dar din Maramureș o bisericuță de lemn. Dimensiunile sale nu ne-au permis să o instalăm în curtea inspectoratului. Chiar dacă am avut o propunere de a o instala în altă parte, faptul că nu am luat o decizie la timp, a făcut să o pierdem în final”, spunea Parepa.