Șofer prins la volan cu 1,60 mg/l alcool pur în aerul expirat
Conducători auto! Atenţie !Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie, precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizula volanale şi auditive a şoferilor
În după-amiaza zilei de luni, 19 noiembrie a.c., în jurul orei 14.30, poliţiştii Secţiei Rurale Jilavele au depistat pe raza comunei Ciocârlia un autoturism condus de un localnic de 39 ani.
Întrucât emana halenă alcoolică poliţiştii au procedat la testarea alcoolscop a şoferului, aparatul Drager indicând valoarea de 1,60 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şoferul a fost condus la Spitalul municipiului Urziceni în vederea recoltării probelor biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei.
Un alt conducător auto, un tânăr de 24 ani, din judeţul Constanţa, a fost depistat noaptea trecută, 19/20 noiembrie a.c. de poliţişti în timp ce se deplasa la volanul unui autoturism pe raza municipiului Feteşti. În urma verificărilor efectuate poliţiştii au stabilit că acesta nu posedă permis de conducere, iar la testarea alcoolscop aparatul Drager a indicat valoarea de 0,95 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având o îmbibaţie alcoolică peste limita legală.
Poliţiştii le recomandă şoferilor să nu conducă sub influenţa băuturilor alcoolice şi le reamintesc faptul că legea prevede o pedeapsă de la 1 la 5 ani pentru cei care conduc cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
Consumul de alcool reprezintă una dintre cauzele frecvente de conturbare a capacităţii de conducere. De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit încălcări ale normelor de circulaţie, respectiv conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor. Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!