70% dintre liceenii ialomițeni sunt semianalfabeți
„Profesori mai buni, părinți mai implicați pentru elevi mai bine pregătiți”
Acesta este motto-ul campaniei lansate de Inspectoratul Școlar Județean Ialomița, campanie determinată de situația dezastruoasă a învățământului ialomițean din ultimii ani. O situație aproape de colaps, cât se poate de reală, în care rezultatele obținute de elevi la toate examenele naționale sunt mult sub ceea ce ne-am putea imagina vreodată. Pe măsură ce vârsta elevilor crește, interesul și implicarea părinților scad, iar elevii sunt lipsiți de motivație pentru a obține rezultate școlare mai bune, în condițiile în care, de exemplu, admiterea la liceu se poate face și cu medii sub 5.00
În opinia reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Ialomița, campania declanșată este un „strigăt de ajutor”, ajutor pe care îl așteaptă atât de la părinți, de la cadrele didactice, dar în același timp și din partea autorităților locale și județene.
Chiar dacă în anul școlar 2011 – 2012 s-a înregistrat o creștere a procentelor de promovare, de la 41.07% la 42.18%, aceasta este nesemnificativă pentru reușita școlară a elevilor, existând diferențe mari între rezultatele obținute de elevii școlilor gimnaziale din mediul urban față de rezultatele obținute de elevii din mediul rural, dar și între rezultatele elevilor din liceele teoretice și vocaționale față de cei din liceele tehnologice.
Licee transformate… din cauza matematicii
Practic, scopul campaniei se rezumă la conștientizarea tuturor factorilor interesați – elevi, părinți, cadre didactice, comunitate locală – cu privire la implicarea și colaborarea permanentă în vederea îmbunătățirii rezultatelor școlare ale elevilor și creșterii ratei de reușită școlară a acestora.
„Va fi o muncă, o bătălie foarte grea, dar nu vom renunța. În afara acestei analize statistice pe care am făcut-o, care arată de fapt realitatea, Inspectoratul Școlar, împreună cu directorii de unități școlare, și-a propus să facă mai multe schimbări, prin ofertele cu care noi vom veni către părinți și către copii, care vor fi deosebit de atractive. De exemplu, liceul tehnologic Al. Ioan Cuza se va transforma în Colegiu Economic, începând cu clasa a IX-a urmând să existe specializări numai din acest domeniu, dar și clase profesionale și școală post-liceală. Toate aceste oferte se vor aplica din anul școlar viitor, clasele celelalte intrând în lichidare. De asemenea, Liceul Pedagogic va deveni Colegiu Umanist, unde specializările vor fi pe profil umanist, pentru că în fiecare zi la Inspectoratul școlar ajung părinți și copii care vor să-și schimbe profilul în clasa a IX-a, chiar și a XII-a, din cauza matematicii”, a declarat Otilia Dumitru, inspectorul școlar general.
Aceste schimbări vor veni în întâmpinarea elevilor care vor intra în clasa a IX-a, conducerea inspectoratului susținând că în momentul de față sunt asaltați de cereri de schimbare a profilului din cauza unei discipline care dă mari bătăi de cap elevilor la examene: matematica.
„Toți sunt speriați de matematică și vor să se ducă la profilul umanist. În opinia mea, nu este corect. Odată așezat pe o anumită specializare, este adevărat că este posibil ca un copil să nu se regăsească pe respectiva specializare. Dar nu la modul ăsta. Toată lumea vrea. Și nu am permis așa ceva. Nu putem să permitem legal aceste transferuri pe care le solicită părinții. Ce putem face noi în acest moment este să-i ajutăm și să-i facem să le placă matematica. Nu cred că ar trebui să devină o așa mare sperietoare. Am cerut inspectorului de specialitate să facă o analiză și niște planuri la nivelul profesorilor de matematică, să găsească împreună căi pentru ca această materie să redevină ce a fost odată. O disciplină acceptată măcar, dacă nu iubită de către elevi. Nu înțelegem cum de un profesor nu reușește să determine un elev în decursul a patru ani să ia măcar nota 6. Se poate justifica oarecum acest rezultat prin faptul că elevii care au venit din clasa a VIII-a cu rezultate foarte slabe, sunt foarte greu de recuperat. Deci trebuie să facem cu toții ceva, pentru ca să oprim cumva această tendință, pentru că ne vom trezi într-o situație din ce în ce mai proastă, mai disperată, atât din partea profesorilor cât și a elevilor. Pentru că elevii vor judeca profesorii vizavi de ceea ce au făcut cu ei patru ani…”, spunea inspectorul școlar general.
„70% dintre liceeni sunt semianalfabeți”
Această afirmație a inspectorului școlar general poate părea dură, însă cine ar putea cunoaște mai bine realitatea din școlile ialomițene dacă nu conducerea inspectoratului? Afirmație pe care și-o asumă, chiar dacă ar putea declanșa un val de nemulțumire și revoltă în rândul celor mai mulți dintre liceeni. Realitatea, însă, este mult mai întunecată. Pentru că acești elevi nu conștientizează la acest moment că viitorul lor este susținut, practic, de un fir foarte subțire. La ora actuală, acești copii bravează, acești copii nu mai sunt speriați de o notă proastă, de o sancțiune, de o notă scăzută la purtare. Acești copii nu au înțeles care este rostul lor într-o școală, asta și cu „aportul” cadrelor didactice care nu reușesc să-i direcționeze. Și ajung ca, odată ajunși la vârsta la care trebuie să ia singuri anumite decizii, să le ia greșit și să devină ceea ce nu-și dorește nimeni. Oameni dezorientați, fără o direcție, fără o profesie, fără nimic, practic.
„Problemele le avem cu cei din grupurile școlare, unde sunt aproape 9.000 de elevi. Din aceștia, în învățământul tehnologic, sunt licee unde 70% dintre ei sunt sancționați. Elevul nu mai are o problemă că este sancționat, că i se scade nota la purtare. Chiar este un act de bravură. Asta este realitatea. Eu am curajul, și îmi asum acest lucru, să vă spun că 70% dintre liceeni sunt semianalfabeți. Acesta este adevărul. Am vrut să spunem lucrurilor pe nume și să ne asumăm. Acesta este învățământul ialomițean. Nu va fi ușor să ridicăm acești copii. Va fi dureros, pentru că există o rezistență și din partea cadrelor didactice privind aceste schimbări dar și privind informarea părinților cu privire la viitorul copiilor. Nu vor să ducă această muncă de lămurire ca elevilor care nu reușesc să depășească o anumită limită, să li se ofere alte specializări mai atractive, spre școala profesională. Problema majoră pe care o au acești copii pe care îi regăsim în școlile tehnologice, este că sunt clase unde elevii au note și chiar medii de 3… Copiii din liceele tehnologice au probleme foarte grave, însemnând probleme de scris, citit, de calcul matematic elementar. De aceea ne-am stabilit aceste priorități. Trebuie să se înceapă de la clasa a IV-a. Intervenția noastră va fi atât în învățământul primar cât și gimnazial. Vom avea evaluări obligatorii la clasa a III-a, a VII-a, simulări repetate la clasa a XII-a etc.”, a mai spus Otilia Dumitru.
Inspectoratul a declanșat, de aproape două săptămâni, un plan de măsuri, care va fi urmat de un plan de monitorizare, pentru a vedea cum este dus la bun sfârșit de fiecare cadru didactic, plan care va fi comparat cu evaluarea făcută la început de an. În funcție de aceste evaluări făcute, profesorul va veni cu un plan de remediere, adică ce va putea face el pentru a ridica acel copil de la nivelul pe care l-a găsit în urma evaluării. Planurile reprezentanților Inspectoratului nu se opresc aici. Vor specializări mai viabile, pentru ca elevii să-și poată găsi un loc de muncă, vor să schimbe mentalitatea părinților potrivit căreia toți elevii au capacitatea să termine un liceu și să-i direcționeze către școala profesională. Nu în ultimul rând, vor o mai mare implicare din partea cadrelor didactice pentru ca această „bătălie” să poată fi dusă la bun sfârșit.
„Această campanie nu este numai a ISJ. Ea trebuie susținută de toți. Efortul comun poate da rezultate. Nu se ascunde nimic în spatele acestei campanii. Nu am făcut-o pentru a avea o anume imagine publică, doar să o trâmbițez și atât. Nu are nicio legătură cu mine, ci doar cu instituția și școlile”, a ținut să precizeze inspectorul școlar general.
Și cadrele didactice cedează
Nu este un secret faptul că profesorii poartă pe umeri o mare responsabilitate, aceea de a îndruma elevul spre ceea ce consideră că este bine și de a-i „citi” viitorul. Dacă atenția profesorului este concentrată pe un grup restrâns de elevi, ceilalți rămân undeva în umbră și nu vor reuși niciodată să iasă de acolo fără un sprijin. Iar la viitoarele examinări, profesorul va fi judecat foarte aspru de către acei elevi. Poate, oare, un profesor, să își asume direcția atâtor destine? Sunt capabile cadrele didactice să aibă răbdarea necesară de a da șanse egale fiecărui elev? De a-și dori acest lucru? Evident că nu! Pentru că în ultima perioadă multe dintre cadrele didactice sunt la rându-le slab pregătite profesional, iar cele care știu ce trebuie făcut ajung la un nivel de extenuare și stres care le afectează iremediabil. Nu puțini au fost aceia care au șocat prin reacțiile pe care le-au avut la un anume moment, care au luat decizii greșite față de unii elevi sau care au devenit indiferenți față de destinul acestor copii. Sunt cadre didactice care au cedat în lupta cu noua generație. Un exemplu recent este cel al unei învățătoare din Alexeni, Ion Paula, a cărei prestație a fost criticată în nenumărate rânduri în ultima perioadă. Doamna, o învățătoare de altfel excepțională de-a lungul timpului, a ajuns să aibă reacții dintre cele mai ciudate față de elevi și destinul lor, acțiuni care nu îi aduc altceva decât un final de carieră într-un mod nu tocmai plăcut.
„Nu avem nici cea mai mică reținere să-i desfacem contractul de muncă. Ion Paula, învățătoare la clasa a II-a, anul trecut a avut o reclamație la minister. Încep cu asta. La sfârșitul semestrului I nu predase nici măcar o literă elevilor. A fost evaluată, s-a încheiat un raport, a fost de nenumărate ori sancționată, de calificative nu mai spun, că nu a trecut de nesatisfăcător. În momentul acesta, doamna învățătoare, în vârstă de vreo 50 de ani, are o problemă. De fapt, mai multe. A refuzat să încheie catalogul de sfârșit de an… Miercuri, 17 octombrie, a avut o reacție față de care a trebuit să solicit intervenția poliției. Nu a vrut să primească elevii la clasă. I-a dat afară pe toți. A zis că-i pedepsește pe toți. A fost o nenorocire, au venit părinții… Îi vom face și plângere penală…”, a conchis inspectorul școlar general.