Planuri în învățământul românesc
4% din PIB pentru învățământ, școli profesionale în sistem dual, e-book-uri în loc de manuale școlare
„Prezentul şi viitorul sistemului şcolar românesc” a fost tema unei dezbateri publice organizate, joi, 4 octombrie, la Țăndărei și Fetești, cu ocazia „Zilei mondiale a profesorilor’’.
Evenimentul, care a reunit la aceeași masă cadrele didactice şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi ai Inspectoratului Şcolar Județean Ialomiţa, a fost desfășurat la iniţiativa comună a administraţiilor locale din Feteşti şi Ţăndărei şi a deputatului Colegiului nr. 1 Feteşti – Ţăndărei, Cristina Pocora, pentru o mai bună informare şi cunoaştere a problematicii şi a perspectivelor în domeniu. Pe parcursul discuțiilor au fost punctate o serie de probleme, în special legate de clasa pregătitoare, statutul profesorului, salarizarea personalului și necesitatea înființării școlilor profesionale, în vederea corelării ofertei educaţionale cu cerinţele pieţei muncii.
În cadrul unei conferințe de presă organizate la finalul dezbaterii, secretarul de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Stelian Fedorca, a concluzionat că o parte dintre cadrele didactice nu erau suficient de bine informate cu privire la clasa pregătitoare, că există nemulțumiri cu privire la salarizare, dar și legate de lipsa concediilor de odihnă din cauza pregătirilor intense care au fost cu clasa pregătitoare.
Deputatul Cristina Pocora a afirmat că există promisiunea ca de anul viitor să fie alocat sistemului de învățământ 4% din PIB, urmând, astfel, să fie prinse în buget, printre altele, şi cheltuielile cu clasa 0 (baza materială, pregătirea cadrelor didactice, materiale didactice), bani pentru punerea în aplicare a deciziilor judecătoreşti, bani pentru diferite programe şi proiecte și, de asemenea, că există posibilități de finanțare a unei școli profesionale la Țăndărei.
„Sistemul educaţional şi problematica elevilor şi a cadrelor didactice au reprezentat pentru mine o preocupare constantă, fiind în permanenţă interesată de îmbunătăţirea tuturor factorilor care pot influenţa procesul de învăţământ la nivelul fiecărei comunităţi în parte. De aceea consider că dialogul continuu între decidenţi, cadre didactice, elevi, părinţi şi comunitate este esenţial pentru buna funcţionare a sistemului şcolar. Sper ca toți cei prezenți aici să fi căpătat o serie de răspunsuri. Sigur că au mai rămas multe întrebări, însă i-am asigurat, cel puțin din punctul meu de vedere, că este un proiect pe termen lung. Am venit astăzi aici pentru că și în următorii patru ani vreau să continuăm acest dialog, vreau să fiu intermediarul dintre școală și minister, a conchis Cristina Pocora.
Stelian Fedorca a ținut să precizeze că clasa pregătitoare va rămâne în învățământul obligatoriu, indiferent dacă se va desfășura în localul unei grădinițe sau într-o școală, iar pregătirea cadrelor didactice din învăţământul primar se va desfăşura în anii viitori pe o perioadă de şase luni, nu ca în acest an, concentrată într-o lună, astfel încât cadrele didactice să nu fie suprasolicitate de volumul mare de informaţii. De asemenea, a menţionat că orele realizate în cadrul programului „şcoala după şcoală” vor intra în norma didactică, avându-se în vedere deblocarea unui număr de posturi în sistem.
„Le-am explicat foarte clar că acest proiect a început în luna mai, că nu a existat niciun fel de plan de pregătire a cadrelor didactice pentru învățământul primar – clasa pregătitoare, că s-a desfășurat o licitație, o selecție a 194 de formatori, după care s-au pregătit cei peste 7.814 profesori pentru învățământ primar clasa pregătitoare”, a mai spus secretarul de stat.
În plus, Stelian Fedorca i-a informat că materialul didactic necesar pentru clasa pregătitoare va mai întârzia, termenii desfășurării unei licitații neputând fi modificați.
„Acel contract a fost semnat pe 24 august. Atât timp când abia în luna iunie s-a semnat modificarea acordului de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru a muta o parte din bani din fond către materialul didactic, practic era imposibil să începem mai devreme. Ce spun alții, foști conducători ai ministerului, cum că totul era la cheie, vreau să vă spun că nu știu unde e cheia și nici de la ce era. Pentru că nu am găsit absolut nimic, chiar dacă am deschis toate dulapurile. Cred că am reușit să-i fac să înțeleagă că tot efortul, tot stresul la care au fost supuși și mai sunt în continuare, vine din trecut, iar cei care vor pregăti elevii din 2013 nu vor mai trece prin aceeași situație”, a mai spus Fedorca.
În cadrul aceleiași conferințe de presă, secretarul de stat a ținut să facă precizări și cu privire la învățământul profesional și tehnic, mai precis la înființarea de școli profesionale, în opinia sa, acestea fiind o prioritate.
„Viitorul unei societăți se bazează pe profesioniști, pe meseriași, pe oameni care capătă o pregătire profesională în școală. Din păcate, legislația a fost pusă la punct în februarie, destul de târziu. Am reușit să inaugurăm la Brașov o școală profesională în sistem dual de învățământ, unde 13 parteneri străini, firme importante, au investit într-o școală, astfel încât elevii care vor termina această școală peste doi ani vor avea un loc de muncă asigurat. Ei obțin 200 de lei de la partener și 200 de lei de la statul român ca bursă pentru a frecventa școala profesională, practica făcându-se la întreprindere, iar teoria la școală. În acest sens, intenționez să multiplic acest sistem dual de la Brașov inclusiv în Țăndărei, dar înainte de a multiplica, trebuie să găsim grupul țintă. Adică, să vedem ce meserii se caută în zonă”, a precizat Fedorca.
Așadar, pentru noi, în Ialomiţa, dezvoltarea acestui sistem ar însemna identificarea, la nivel judeţean a specificului activităţilor economice, o asociere cu agenţii economici şi pregătirea forţei de muncă necesară lor, cu o programă realizată de agenţii economici şi minister şi cu angajarea absolvenţilor la agenţii economici parteneri odată cu finalizarea studiilor. Acest proces va fi unul destul de greoi, mai ales că la noi nu există o cultură în rândul firmelor cu privire la sistemul dual de învățământ, dar nici în rândul elevilor și profesorilor.
Acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la mentalitatea existentă, potrivit căreia școala profesională este cel mai urât lucru care i se poate întâmpla unui elev, dar și cu privire la calitatea profesională a unor cadre didactice, opinând că salariul neatractiv a condus la apariția în școli a unor persoane cu o pregătire precară, fiind de părere că mulți consideră învățământul ca o etapă de relaxare înainte de a găsi o altă meserie care să li se potrivească, a spus acesta.
E-book-urile, mai atractive decât manualele școlare
O altă noutate pe care am putut-o afla în urma acestor dezbateri, a fost aceea că de anul viitor va începe procesul de implementare a proiectului privind înlocuirea manualelor şcolare cu e-book-uri, proces care va costa în total aproximativ 600 de milioane de euro.
„Manualele şcolare existente nu sunt bune. Ele sunt din 1996 – 1998 şi se retipăresc. O cheltuială inutilă. De aceea, am venit cu un proiect, cu aceste e-book-uri, proiect pe care vom încerca să-l implementăm chiar din 2013. Pe acestea vor exista noile manuale. Sperăm ca până în luna martie să terminăm cu curriculum, iar din 2013 – 2014 să dăm unui număr cât mai mare de copii aceste e-book-uri, unde să aibă manualul în sistem electronic”, a declarat Fedorca.
Secretarul de stat este de părere că prin implementarea acestui sistem se pot economisi patru milioane de euro anual, bani care se cheltuie pe retipărirea unor manuale, în mare parte nefolositoare la clasă pentru că sunt depăşite.
„Acei bani ar putea fi utilizaţi, din aproape în aproape, pentru dotarea şcolilor cu aceste e-book-uri unde elevii să aibă manualele în format electronic. Pe de o parte, este bine şi pentru sănătatea lui, mai ales pentru cei care au foarte multe manuale şi sunt destul de grele, adunate, iar pe de altă parte, din punct de vedere ecologic, pentru că astfel se taie mai puţini copaci şi se consumă mai puţină hârtie. În plus, manualele sunt în format electronic şi pot fi uşor adaptate, actualizate, în cazul în care se modifică ceva şi nu trebuie să arunci la topit un manual. Mai mult decât atât, dacă va avea şi conexiune la internet există foarte multe platforme de comunicare între elevi şi profesori, profesorul putând chiar să-i corecteze temele, iar părintele poate intra pe fir pentru a-l urmări. Ar fi păcat să nu folosim această tehnologie, în avantajul pregătirii copiilor”, a adăugat Stelian Fedorca.