Screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin
Femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, active sexual, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin și netestate citologic în ultimii 3 ani, își pot face de acum încolo un examen gratuit, prin metoda frotiului cito-vaginal Babeş-Papanicolau, pentru depistarea precoce a acestei boli, și în județul Ialomița.
Rețeaua de screening este centrată pe Spitalul Județean de Urgență din Slobozia, fiind singurul din Ialomița care are un laborator cu medic anatomopatolog și a îndeplinit condițiile pentru a intra în acest subprogram, însă în această rețea au intrat și spitalele din Urziceni și Fetești, dar și cabinete private, unde se pot face recoltări de probe și chiar testări.
„Rețeaua de screening cuprinde în primul rând medicii de familie, care fac recomandarea și consilierea femeilor, toți medicii înscriși în această rețea fiind instruiți în acest sens Așadar, toate persoanele care vor să facă această testare se pot adresa medicilor de familie, care le vor îndruma către unul dintre cabinetele de recoltare. Avem până în prezent în rețeaua de screening 81 de medici de familie și cabinete de recoltare la Slobozia, Fetești și Urziceni cât și la laboratorul de citologie și cel de planning din cadrul Spitalului Slobozia și două cabinete private în Fetești și Urziceni. De asemenea, în Urziceni, avem acceptat și un cabinet privat de analize. Important este ca persoanele care doresc să facă această examinare gratuită să se prezinte la medicul de familie, să îl întrebe dacă este înscris în rețea, iar acesta îi va întocmi o fișă cu care va merge la cabinetul de recoltare. În funcție de rezultatul pe care îl va avea, medicul de familie va decide conduita terapeutică”, a declarat Mihaela Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Ialomița.
Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin (PNS-CC) se realizează în scopul prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni maligne şi are ca obiectiv principal reducerea incidenţei şi mortalităţii formelor invazive de boală, prin depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile, urmărirea şi/sau direcţionarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente în vederea asigurării tratamentului adecvat, în conformitate cu ghidurile europene de asigurare a calităţii în screeningul de cancer de col uterin.