Salonul de toamnă – primăvara din sufletele artiștilor
Mai mulți artiști plastici din Ialomița și Brăila au participat, vineri, 7 septembrie, la Salonul de Toamnă, o manifestare culturală organizată de Uniunea Artiștilor Plastici Ialomița, bine conturată în viața culturală ialomițeană.
George Cătălin Petre, Viorica Petre, Gheorghe Petre, Mircea Nistorescu, Loredana Găină, Simona Lepădătescu Buzoianu, Elena Boiangiu, Maria Unțanu, Vasile Aionesei, Dan Stănease, Anita Marin, Silviu Soare, Maria Ionescu, Croitoru Capbun Nicolae, Ștefan Șerban din Brăila, Camelia Ion din Brăila, Marian Ciobanu, Marcela Smeianu, Căluță Roxana, Pătru George și Pătru George Costin și-au expus, pe siemezele Centrului Cultural UNESCO Ionel Perlea, lucrările de pictură, grafică sau sculptură, multe dintre ele exprimând optimismul, speranța, viața. Artiștii au ales de data aceasta culori, forme și texturi intense, vii, de primăvară, făcând astfel notă discordantă cu ediția de anul trecut când parcă intraseră într-un con de umbră, într-un loc întunecat și deprimant.
La vernisaj a participat și omul de cultură Gheorghe Antonescu, care a făcut o adevărată pledoarie pentru arta plastică, în opinia sa devenită în ultima perioadă un fel de hobby sau, și mai trist, un fel de „altă dată, când se va putea”.
Acesta a vorbit despre rolul artistului, despre cât de mult mai interesează arta plastică în aceste vremuri, declarând că simte o tristețe în ultima perioadă din cauza faptului că lucrul de artă este trecut sub linia de la buget.
„Cât de multă lume este interesată de artă? Lumea este interesată de pepeni, de culorile verii, de noutățile în materie de modă, ori aici ce se expune? Se expun lucrurile care sunt în atingere cu subiectivitatea artistului”, afirma acesta.
Gheorghe Antonescu este de părere că, dintre toți artiștii, doar muzicianul a făcut un pas înainte, pentru că reușește să vândă.
„Am observat că dacă stabilește trei note pe care să le învârtă în așa fel încât să placă urechii tânărului, lucrurile se rezolvă. Pictorul nu poate face asta. Pictorul nu poate minți. Nici poetul nu poate minți. (…) Sunt accente puțin mai dureroase, dar necesare. (…)”, spunea cu amărăciune Gheorghe Antonescu.
Nota de optimism identificată în lucrările artiștilor prezenți a fost caracterizată ca un fel de ieșire din criză a artistului.
„Nu mai este un accent de negru. Parcă artiștii plastici au sărit din criză. Este formidabil. Unii vorbesc despre pereții unei case, despre existența unor învingători și învinși, alții despre biruința culorii. Am văzut că peste tot sunt și culori ale Bărăganului. Atât timp cât pe siemeze vom avea culorile Bărăganului, ale ținutului nostru, suntem oameni întregi”, spunea acesta.
Despre expoziție și artiști a vorbit și Gheorghe Petre, președintele UAP Ialomița. Acesta era de părere că actuala expoziție, în comparație cu celelalte, a adus artiști cu personalități mai precise, mai categorice, lucrările lor având amprenta notei personale mai evidente.
Peisaj, Profesorul Neagu Gheorghe la pescuit, Natură statică, Vară în Harghita, Constrângeri IV 2012, De la textură la pictură, Decor, Postură, Bărci, Instrumentiști, Mască, Flori de câmp, Danac, Toamnă timpurie, Mândrie și prejudecată, Flori de nalbă, Speranța, Structuri subacvatice, Istorie și Dabogete sunt doar câteva dintre titlurile lucrărilor expuse și pe care sunteți invitați să le priviți și admira.