Arhitectul Șef al Primăriei Slobozia acuzat de conflict de interese și înșelăciune în formă calificată
Acum un an, pe 31 august, Bereczk Alexandru Lóránd era prezentat consilierilor locali din Slobozia ca arhitect șef al municipiului. Primarul de atunci, Gabi Ionașcu, nu mai prididea cu laudele la adresa lui „Lori”, astfel că, din dorința de a avea ocupat postul de arhitect șef, lăsat liber de Sorin Brânză, administrația locală i-a oferit toate condițiile pentru a rămâne aici mult timp, punându-i la dispoziție și o garsonieră.
După exact un an, arhitectul este din nou în prim plan, însă nu pentru că ar fi făcut ceva memorabil pentru oraș, ba din contră.
În cadrul ședinței Consiliului local Slobozia, susținută joi, 30 august, fostul arhitect Sorin Brânză, acum consilier local al UNPR, a prezentat o adresă înaintată de reprezentanții unei firme din Călărași, în care erau reclamate mai multe ilegalități comise de arhitectul nostru la organizarea unei selecții de oferte precum și cu privire la organizarea și atribuirea unei lucrări de proiectare, fiind favorizată, prin practici nu tocmai ortodoxe, concubina acestuia, Zulufescu Carmen, prezentă și dumneaei la selecția de oferte și declarată câștigătoare. Arhitectul este acuzat, așadar, de conflict de interese și înșelăciune în formă calificată, solicitându-se anularea procedurii de selecție a ofertelor și răspunderea penală a arhitectului șef.
Reprezentantul firmei General Concept din Călărași, Mitișor Dorin, solicită consilierilor să ia o decizie în ceea ce privește cele sesizate, pentru ca arhitectul să fie tras la răspundere.
Redăm câteva dintre ilegalitățile reclamate de Mitișor Dorin: „Invitaţia de participare a fost trimisă prin e-mail, nu prin SEAP, pe 25.04.2012, predarea ofertei fiind pe data de 27.04.2012 (la două zile) (în comunicare introducându-se exprimarea mincinoasă „revenim la invitaţia…”, absolut falsă pentru că nu a existat o altă adresă). Conform art. 125 şi art. 127, din ordonanța 34/2006 privind Organizarea Achiziţiilor Publice pentru selecţia de oferte există obligativitatea anunţării prin SEAP, cu minim 10 zile înainte de data depunerii, nerespectarea acestei prevederi atrage nulitatea absolută a procedurii de selecţie. Printre invitaţii participanţi la selecţia de oferte a fost şi domnișoara arhitect Zulufescu Carmen, concubina „oficială” a d-lui arh. Bereczk Alexandru Lóránd, care a și fost declarată câştigătoare. Dl. arh. şef Bereczk Alexandru Lóránd este într-un total conflict de interese (…) invitându-şi propria iubită şi „atribuindu-şi” practic lucrarea. Acest lucru atrage anularea procedurii de selecţie a ofertelor, precum şi răspunderea penală a arhitectului şef pentru culpa de „înşelăciune calificată”. (…) 4. La selecţia de oferte s-a solicitat „ofertă tehnică”, procedură care trebuia să respecte principiile de desfăşurare ale „Concursului de soluţii”, conform art. 131 din OUG 34/2006.
Oferta tehnică s-a solicitat în baza unei caricaturi de temă de proiectare, pentru a avea un instrument de apreciere subiectiv în scopul atribuirii prin înşelăciune. Tema de proiectare şi caietul de sarcini au fost superficial elaborate, infantil chiar şi cu multe greşeli de ortografie. Având în vedere că s-a solicitat şi oferta tehnică, ce a trebuit realizată conform temei, s-au adus cu intenţie grave vicii de comunicare pentru a-i surclasa pe participanţii invitaţi. Jurizarea a fost o altă fază a escrocheriei, deoarece pentru evaluarea soluţiei urbanistice nu s-au solicitat împuterniciţi ai Registrului Urbaniştilor din România, conform reglementărilor (…) ci pe lângă însăşi arhitect Bereczk, a fost invitat arhitectul Lascăr Adrian, arhitectul şef al judeţului Călăraşi și tatăl celui mai bun prieten al domnului arhitect Bereczk, care l-a şi recomandat pe acesta pentru postul de arhitect şef la Slobozia”.
Acest subiect a suscitat foarte mult atenția consilierilor locali, câțiva dintre ei începând să spună cam tot ce se mai aude și se reclamă legat de arhitectul șef al Sloboziai, mai ales că acesta nu era prezent la ședință.
După ce a citit „la foc automat” reclamația, consilierul Sorin Brânză a continuat cu propriile sale nemulțumiri legate de neregulile descoperite în activitatea arhitectului șef de la primărie.
Acesta susținea că a solicitat comisiei de urbanism dosarul de licitație, astfel că, după căutări îndelungi, l-au găsit într-un sertar din biroul lui Lorand și nu la compartimentul de licitații din cadrul primăriei. Având, în sfârșit, acces la acest dosar, Sorin Brânză spunea că a găsit foarte multe lacune și că toate documentele erau semnate de arhitect și nu și de angajați din cadrul compartimentului de licitații așa cum era normal.
Toate cele prezentate în cadrul ședinței, l-au obligat pe primarul Sloboziei, Alexandru Stoica, să dea câteva explicații consilierilor.
Primarul a admis că toate cele prezentate de consilierul Brânză sunt adevărate, însă s-a apărat spunând că neregulile comise de arhitectul șef au fost „înaintea erei” sale.
„Nu am niciun amestec la chestia asta. Am moștenit-o. Am comandat un audit intern, dar din păcate acest audit nu va avea o finalitate concretă, pentru că angajatele nu sunt de specialitate.
Am interzis această procedură, să se sară peste serviciul de achizții publice. Nimeni de acum încolo nu va face achiziții publice fără să treacă pe acolo. (…) Va trebui să anulăm ce a făcut, să o reluăm și să respectăm toate regulile”, a spus primarul.
Consilierul Emil Constantinescu a susținut, la rândul său, că nu este singura neregulă care i se semnalează privitoare la activitatea arhitectului, una dintre acestea fiind o taxă către Uniunea Arhitecților pe care o impunea solicitanților.
„Mai mulți arhitecți din Slobozia au reclamat că e ceva în neregulă cu acest om, că e defect…Le-am spus că dacă au probleme profesionale cu acest individ, să scrie, să reclame primarului și consiliului local. Trebuie să hotărâm ce facem. Este clar că și salariații din cadrul serviciului sunt nemulțumiți. La început, când a venit, am crezut că e tânăr, că are o altă viziune și o conduită și vrea să se impună. Dar nu a fost așa. În plus, se încalcă legislația privind urbanismul prin obligativitatea plății unei taxe către Uniunea Arhitecților, care este un grup profesional. Păi, vrea să facă bani pe seama amărâților?”, afirma Constantinescu.
Și consilierul Cornel Vasile a adus în discuție atitudinea arhitectului șef, făcând referire în principal la proiectul privind parcul fotovoltaic de lângă Vamă și despre o plimbare pe bani publici a arhitectului în Germania, fără să prezinte un raport în acest sens.
„Arhitectul șef ar trebui să fie garantul că în acest oraș abuzurile în domeniu nu-și au locul. Însă, constatăm că însuși arhitectul abuzează de funcția pe care o îndeplinește, chiar cu caracter temporar. Acest lucru este inadmisibil”, a adăugat Cornel Vasile.
Acesta a solicitat primarului ca în următoarea ședință de consiliu să prezinte un punct de vedere cu privire la măsurile pe care le poate întreprinde în contextul multiplelor reclamații la adresa arhitectului, dar și raportul legat de vizita lui Bereczk în Germania.
Vom vedea ce se va întâmpla până la urmă. Cert este un lucru. Acest val de nemulțumiri nu va rămâne fără ecou, fiind posibilă înlăturarea cât mai curând a celui care a fost foarte apropiat de Ionașcu.