Cetățeni, atenție la înșelăciuni. Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi!
Deşi în nenumărate rânduri Poliţia a atras atenţia cu privire la modurile de operare folosite de escroci, fapt ce ar fi trebuit să pună în gardă cetăţenii, există încă situaţii în care inventivitatea infractorilor, dar şi dorinţa de îmbogăţire rapidă manifestată de unii cetăţeni, continuă să facă victime.
În cursul zilei de marți, 4 septembrie, poliţiştii ialomiţeni au înregistrat un furt din locuinţă, comis de autori necunoscuţi, prin distragerea atenţiei părţii vătămate.
Victimele, un bărbat de 82 ani şi soţia acestuia, o femeie de 79 ani, din comuna Andrăşeşti, au rămas fără o sumă însemnată de bani, după ce au dat curs solicitării a două femei care, sub pretextul achiziţionării de sticle pet şi frigidere vechi, i-au sustras din locuinţă suma de 3.000 lei.
Astfel de fapte au fost înregistrate şi în cursul anului trecut, poliţiştii reuşind identificarea autorilor şi recuperarea în mare parte a prejudiciilor cauzate.
Sunt însă cazuri când prejudiciile cauzate nu mai pot fi recuperate şi apreciem că printr-o informare corectă a cetăţenilor se poate preveni comiterea unor astfel de fapte în zona de responsabilitate.
Astfel, autorii se deplasează la domiciliile părţilor vătămate, alese în special din rândul persoanelor vârstnice sau al celor despre care obţin date că deţin în locuinţe sume mai mari de bani provenite din economii sau diferite activităţi comerciale.
Sub pretextul cumpărării ambulante de obiecte sau deşeuri contra unor sume avantajoase, aceştia se prezintă la locuinţele victimelor şi profitând de dorinţa acestora de a se debarasa de diverse obiecte inutile din gospodărie, stabilesc vânzarea pe loc a respectivelor bunuri, de exemplu aparatură electrocasnică veche sau defectă, recipiente tip pet, deşeuri de fier.
Au fost şi cazuri în care pretextul abordării victimelor a fost cumpărarea de băuturi alcoolice produse în gospodărie, păsări sau animale domestice, cereale, schimbarea de valută sau schimbarea buteliilor.
Pentru plata acestor bunuri autorii oferă bancnote în cupiură mare, de regulă fiind folosite cele de 200 sau 500 lei, determinând astfel victimele să se deplaseze în locuinţă şi să aducă restul, moment în care sunt observate de către autor camerele sau locurile unde sunt păstrate sumele de bani.
După predarea restului, cel puţin unul dintre autori distrage atenţia victimei prin angrenarea acesteia în activitatea de predare, adunare sau transport a bunurilor care au făcut obiectul tranzacţiei ori solicită însoţirea la toaletă sau vizualizarea unor alte bunuri aflate în locaţii care presupun pierderea de către victimă a contactului vizual cu intrarea în locuinţă, perioadă de timp în care o altă persoană din grup pătrunde în locuinţă şi sustrage sumele de bani şi valorile din locurile observate anterior.
Au fost şi cazuri în care activitatea de căutare a sumelor de bani ce au fost sustrase nu a necesitat un efort prea mare, acestea fiind lăsate la vedere de către victimele care, în dorinţa de a nu pierde chilipirurile oferite, nu şi-au mai asigurat valorile şi au ieşit din locuinţă pentru a da restul aşa-zişilor cumpărători.
După sustragerea sumelor de bani sau a valorilor, autorii părăsesc locuinţele invocând diferite cazuri urgente sau promiţând revenirea la o dată ulterioară pentru preluarea unor bunuri mai voluminoase ce au făcut obiectul tranzacţiilor, furtul valorilor fiind sesizate abia mai târziu de către victime.
Autorii acţionează de obicei în grupuri formate din 2-5 persoane, nu sunt cunoscuţi în zonele în care îşi desfăşoară activitatea infracţională, folosesc auto înmatriculate în străinătate, care de obicei sunt deţinute pentru perioade scurte de timp, iar pentru mai multă credibilitate sunt folosite femei, unele dintre ele cu semne vizibile de graviditate, create în mod artificial.
Întotdeauna aceştia oferă sume de bani sau avantaje mai mari decât cele obţinute în mod normal, invocând situaţii urgente credibile sau activităţi comerciale profitabile, reducând astfel vigilenţa victimelor şi oferindu-le credinţa unor câştiguri mai mari decât cele normale sau oportunitatea debarasării de unele obiecte inutile din gospodărie, considerate fără valoare, contra unor sume de bani nesperate.
Poliţiştii recomandă cetăţenilor:
– să nu se lase angrenaţi în discuţii cu persoanele care se prezintă la locuinţele lor şi sub pretextul unor operaţiuni comerciale profitabile sau al unor aşa-zise chilipiruri, le propun vânzarea sau cumpărarea de bunuri sau deşeuri, schimbarea de valută, ori alte activităţi care de regulă nu se desfăşoară ambulant
– în cazul în care acceptă totuşi pătrunderea unor astfel de persoane în locuinţă, să ceară sprijinul unor vecini pentru supravegherea acestor persoane, să nu arate sau să ofere indicii despre locurile în care îşi păstrează banii sau valorile
– să sesizeze organele de poliţie, telefonic, despre prezenţa unor persoane suspecte, care sub diferite pretexte solicită accesul în locuinţă sau gospodărie.
NU VĂ LĂSAŢI ÎNŞELAŢI PRIN TELEFON SAU SMS!
Poliţiştii trag încă o dată un semnal de alarmă cetăţenilor să nu cadă în plasa persoanelor care sună la întâmplare pe telefoane mobile sau trimit mesaje şi se recomandă ca fiind reprezentanţi ai unor firme de telefonie mobilă, de electrocasnice sau producători de automobile şi anunţă pe cel sunat că, în urma unui concurs, este fericitul câştigător al unor bunuri precum: autoturisme, telefoane mobile, plasme TV, sume de bani (euro şi lei), minute gratuite.
În cursul zilei de marți, 4 septembrie a.c., un bărbat de 63 ani, din municipiul Slobozia, s-a prezentat la sediul Poliţiei Municipiului Slobozia şi a sesizat faptul că a fost prejudiciat cu suma de 132 euro de către persoane necunoscute care l-au contactat prin sms informându-l că urmează a fi beneficiarul unui premiu de 5.000 lei, cu anumite condiţii.
Victima a declarat poliţiştilor că în aceeaşi zi a primit pe telefonul mobil un mesaj prin care era anunţat de pretinsul câştig şi pentru a intra în posesia premiului a fost determinat să încarce pe un număr de telefon necunoscut suma de 132 de euro.
Bărbatul a dat curs solicitării şi i-a transmis suspectului codurile de reîncarcare electronică în valoare de 132 lei, ulterior fiind sunat de acesta şi informat că l-a înşelat.
Poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, cercetările fiind continuate atât pentru identificarea autorului cât şi pentru recuperarea prejudiciului cauzat.
Pentru a nu cădea victime ale unor astfel de infracţiuni, poliţiştii ialomiţeni vă recomandă: nu luaţi în considerare eventualele mesaje în care sunteţi desemnat câştigător, fără temei, al vreunui concurs organizat de o firmă cu renume; nu transmiteţi nimănui datele dumneavoastră de identificare sau codul numeric personal; nu acceptaţi să trimiteţi în avans persoanelor necunoscute, sume de bani pentru aducerea unui autoturism sau alt bun, la care aţi fost anunţat câştigător; nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi; niciodată o societate nu vă solicită aşa ceva, garantat este o tentativă de fraudare; dacă totuşi aţi fost victima unei astfel de infracţiuni, sesizaţi Poliţia, ajutând în acest fel la “demascarea” infractorilor.