La 1 septembrie, se împlinesc 119 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale din România
[box color=blue]Jandarmeria face parte din categoria armelor care, pe lângă legea fundamentală a statului, a legilor şi regulamentelor militare, se numără printre puţinele arme care s-au organizat şi condus având la bază legi proprii.
[/box]
Jandarmeria rurală ialomiţeană a luat fiinţă la 25.05.1895, în baza Legii organizării Jandarmeriei Judeţene din anul 1893.
La acea dată s-a înfiinţat Compania de jandarmi a judeţului Ialomiţa, comandată de căpitan Ghimpa Ion, care avea un efectiv de 15 jandarmi.
Ulterior, numărul acestora a crescut cu încă 37 de jandarmi, din care 10 angajaţi plătiţi de stat şi 27 plătiţi din bugetul judeţului.
În anul 1903, la nivelul judeţului existau 14 posturi de jandarmi în comunele judeţului.
Începând cu anul 1904, prin organizarea comunelor conform legii administrative, compania de jandarmi din judeţul Ialomiţa avea un efectiv de 101 jandarmi şi 63 de cai, comandant fiind căpitanul Cămărăşescu Stekar.
Din 1906, compania de jandarmi a fost comandată de căpitan Caciu Alexandru şi avea următoarele secţii şi posturi: Secţia Feteşti cu 5 jandarmi şi 1 cal; Secţia Slobozia cu 5 jandarrmi şi 2 cai; Secţia Ţăndărei cu 5 jandarmi şi 2 cai; Secţia Urziceni cu 5 jandarmi şi 2 cai, iar posturile erau în comunele: Albeşti, Ciochina, Smirna, Eliza, Stoienești, Făcăeni, Malu, Colilia şi aveau fiecare câte 3 jandarmi.
Anii care au urmat Marii Uniri din 1918 au marcat un intens proces de perfecţionare a instituţiilor statului român şi de unificare legislativă.
Noua lege pentru organizarea Jandarmeriei rurale din 24 martie 1929, preciza în articolul 1 că “Jandarmeria rurală este un corp organizat milităreşte, instituit pentru a veghea în comunele rurale , la siguranta de stat, la menţinerea ordinii publice, precum şi la executarea legilor şi regulamentelor”.
Corpul Jandarmeriei făcea parte din Ministerul de Interne, dar poziţia, disciplina, înaintarea în grad şi căsătoria personalului erau reglementate prin legi şi regulamente emise de Ministerul de Război.
Legiunea de jandarmi a judeţului Ialomiţa dispunea în acea perioada de 73 de posturi din care 72 în comune şi un post special de vânătoare.
Efectivele la posturi erau de 281 jandarmi, la o populaţie de 346.000 locuitori pe un teritoriu de 7.168 km.pătraţi cu 209 sate, revenind astfel un jandarm la 25 km pătraţi şi la o populaţie de 1.231 locuitori.
Atribuţiile Jandarmeriei, stabilite prin lege, constau în prevenirea infracţiunilor, menținerea şi restabilirea ordinii în caz de tulburări, paza siguranţei publice şi de stat, adunarea informaţiilor referitoare la ordinea şi siguranta statului şi raportarea lor organelor în drept, cercetarea şi urmărirea tuturor infracţiunilor prevăzute de legile civile şi militare şi de ordonanţele autorităţilor locale, prinderea infractorilor, adunarea şi păstrarea probelor, îndosarierea actelor şi înaintarea lor împreună cu făptuitorii autorităţii în drept, executarea mandatelor de aducere şi de arestare, a ordinelor, intervenţiilor şi cererilor primite în scris de la autorităţile de poliţie generală.
Spre deosebire de atribuţiile conferite astăzi Jandarmeriei, Legea din 1929 încredinţa jandarmilor şi sarcini specifice poliţiei. Astfel, se preciza că jandarmii reangajaţi, începând cu gradul de şef de patrulă, sunt ofiţeri de poliţie judiciară. Ofiţerii de jandarmi, până la comandantul de legiune inclusiv, erau ofiţeri de poliţie judiciară, având drept să instrumenteze în cazuri bine constatate.
O prevedere importantă a legii împiedica jandarmii de orice grad, până la comandantul de legiune inclusiv, să fie repartizaţi pentru serviciu în județele lor de origine.
Cu această ocazie, jandarmii ialomițeni vor organiza diverse activități începând de vineri, 31 august. Prima dintre acestea va avea loc în dimineața zilei de vineri, la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea, unde se va desfășura o adunare festivă în cadrul căreia va fi evocată întreaga istorie de 119 ani a jandarmilor, momentul, evoluția și situația actuală a acestei arme, iar în zilele următoare vor fi organizate activități sportive la Slobozia și Urziceni, printre care și un meci de fotbal între echipa de fotbal a comunei Manasia și cea a jandarmilor care se va desfășura sâmbătă, pe stadionul din Urziceni. În plus, o echipă de jandarmi va executa câteva mișcări specifice unei intervenții în cadru tactic, dar și exerciții demonstrative împreună cu câțiva copii din cadrul Clubului de Aikido din Urziceni.
Totodată, în această perioadă vor fi distribuite cetățenilor pliante care vor evoca momentele de istorie a jandarmeriei rurale, iar acestea, împreună cu revista jandarmeriei nr. 5, vor fi prezentate la Salonul de carte care va începe la 1 octombrie, la Slobozia.
Cât de necesari sunt jandarmii în mediul rural? Inspectorul șef al IJJ Ialomița, Nicolae Parepa, susține că există solicitări din partea autorităților locale pentru a veni în sprijinul cetățenilor prin desfășurarea de patrule în afara localităților, mai ales în zona terenurilor agricole cultivate, pentru că în ultima perioadă s-au înmulțit furturile, exemple fiind Stelnica, Dridu, Moldoveni, Coșereni, Borănești, Bărcănești, Ciocârlia dar și altele. Astfel că jandarmii au luat în serios astfel de solicitări și sunt prezenți acolo unde este nevoie de ei pentru ca oamenii să se simtă în siguranță.