Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin: Despăgubirile pentru cei afectați de seceta din această vară vor fi plătite în cursul lunii noiembrie
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent marţi, 28 august, în judeţul Ialomiţa, la învestirea noului prefect de Ialomiţa, Constantin Atanasiu, a declarat că agricultorii ale căror culturi au fost afectate de secetă vor primi ajutorul de minimis, de 100 de lei pe hectar, undeva prin luna noiembrie.
„Hotărârea de guvern referitoare la ajutorarea celor care au între 1 şi 10 hectare şi care au fost afectaţi de secetă probabil că va fi aprobată în şedinţa de sâmbătă, 1 septembrie, după care, în cursul lunii septembrie, aceştia vor depune cererile şi eu sper ca de la 1 noiembrie sau 15 noiembrie să se înceapă plăţile efective”, a spus Daniel Constantin.
Ministrul Agriculturii susţine că principala sa preocupare în acest mandat este aceea de a pune pe picioare un sistem de irigaţii funcţional, pentru că, în opinia acestuia, nu se pot plăti la nesfârşit compensaţii financiare de la bugetul de stat.
„Acest lucru nu se poate face însă pe termen scurt şi avem nevoie să implementăm un plan pe termen mediu şi lung. Din acest punct de vedere, am depus o solicitare Comisiei Europene şi vreau să vă spun că există un acord de principiu ca de la 1 ianuarie 2014 să începem reabilitarea sistemului de irigaţii din România. Mă refer aici la sistemul de irigaţii din proprietatea ANIF care poate deservi 800.000 de hectare. Principalii beneficiari sunt cei din sudul şi estul României. Acolo sunt zonele cele mai expuse la aceste pericole. Nu putem veni an de an cu compensaţii financiare de la bugetul de stat sau cu acele alocaţii financiare, ci trebuie să rezolvăm problema de fond şi anume refacerea sistemului de irigaţii. Dacă am fi avut un sistem de irigaţii funcţional, anul acesta nu am fi fost puşi în situaţia de a da zeci sau chiar sute de milioane de euro despăgubiri”, a mai afirmat ministrul.
Până la refacerea sistemului de irigaţii, ministrul precizează că are un set de măsuri pe termen scurt pentru a veni în întâmpinarea celor care vor să irige şi nu o pot face din diverse cauze.
„Mă voi referi la trei dintre măsuri şi vă pot spune că încă din 13 iulie am dat acces la un tarif de irigaţii cu 20% mai mic faţă de tariful iniţial. În al doilea rând, am ajuns la un acord cu Ministerul Mediului şi am dat acces la toţi fermierii să nu mai plătească toate pierderile de pe canal, astfel că fermierii nu mai plătesc astăzi apa de la staţia de pompare ci de la staţia de punere sub presiune. Adică, exact debitul pe care îl folosesc. Cea de-a treia măsură este aceea referitoare la staţiile de punere sub presiune care sunt deja în proprietatea organizaţiilor de udători. Aceştia au posibilitatea, toţi cei care elaborează un proiect în această toamnă, prin suplimentarea bugetului pe care suntem pe cale să-l facem, să aibă acces la modernizarea staţiilor de punere sub presiune, proiecte în valoare de un milion de euro nerambursabili”, a conchis ministrul.