Trofeul Tinereții Amara a fost câștigat de Cristina Vasiu. Ialomița obține o mențiune
Cristina Florentina Vasiu, în vârstă de 20 de ani, din București, este câștigătoarea trofeului celei de-a 45-a ediții a Festivalului Tinereții Amara, ediția 2012.
Cristina Florentina Vasiu, studentă anul II la Jurnalism, a interpretat melodiile „Mi-e dor de tine”, compozitor Adrian Romcescu, text Liliana Ștefan și „Rămâi cu mine”, compozitor Adrian Romcescu, text Dana Dorian.
Premiul I a fost adjudecat de Rodica Elena Tudor, de 22 de ani, din Prahova, premiul II de Andrei Ciobanu, de 21 de ani din Bacău, iar premiul III de către Adriana Gavrilă, de 18 ani, din Călărași.
Au mai existat două mențiuni, câștigate de Diana Viorela Șerban, de 17 ani, din Ialomița și Mihaela Chisnencu, de 18 ani, din București.
La cea de-a 45-a ediție a festivalului a fost acordat și premiul redacției muzicale Radio România, oferit Deliei Popescu, de 18 ani, din Dolj.
Cei 11 concurenți, Delia Popescu din Dolj, Iolanda Florina Ulmețeanu din Constanța, Mihaela Chisnencu din București, Adriana Gavrilă din Călărași, Roxana Florea din Brăila, Alina Daniela Matache din Ialomița, Oana Cristina Ioniță din Călărași, Andrei Ciobanu din Bacău, Rodica Elena Tudor din Prahova, Cristina Florentina Vasiu din București și Diana Viorela Șerban de 17 ani, din Ialomița, au avut de interpretat două melodii de gen, dar de factură diferită.
Câteva dintre concurente au ales să interpreteze melodii ale Mădălinei Manole, unele chiar aceleași, punând oarecum în dificultate juriul, care a trebuit să departajeze „la sânge” câștigătorii.
În acest an, Ialomița a avut două reprezentante în concurs, iar pentru prima dată în istoria festivalului a existat și o concurentă din orașul Amara.
Cele două ialomițence, Diana Viorela Șerban din Țăndărei și Alina Daniela Matache din Amara au interpretat melodiile „Tu n-ai avut curaj” și „Doar o clipă” respectiv „Fată dragă” și „Mai stai”.
Deși a avut o susținere puternică din partea publicului, Alina Matache nu a obținut niciun premiu, Diana Șerban reușind să obțină mențiune cu melodia Doar o clipă, compozitor Adrian Cristescu.
Diana spunea că este mulțumită pentru că a reușit să obțină acest premiu și că nu se aștepta nici la mențiune, pentru că nu a avut „acea bază în voce”, neputând-o controla așa cum o făcea înainte.
Diana este clasa a XI-a la Liceul de Artă „Ionel Perlea”, participând la concursuri din anul 2009. A obținut de-a lungul acestor ani și premii mai importante, cum a fost la Bârlad, la festivalul Comoara Moldovei, unde a luat Trofeul.
„Vreau să urmez o carieră muzicală. Clar acesta este drumul meu. Poate în viitor voi schimba câte ceva, dar în principiu voi merge pe muzică”, spunea Diana Viorela Șerban.
Mai puțin experimentată, Alina Daniela Matache, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Slobozia, a venit cu încredere la acest festival și a intrat în istoria acestuia.
„Muzica este pentru mine un hobby. O fac din plăcere și cânt oricând am ocazia. Nu am mai participat la astfel de concursuri. În melodiile pe care le-am interpretat mă regăsesc, sunt ale unor interprete dragi mie și le-am cântat cu drag”, spunea Alina în prima seară a festivalului.
Alina și-a descoperit talentul de a cânta acum patru ani. De fapt, diriginta fetei a descoperit că are calități vocale și ar fi păcat să nu continue. Deși nu poate spune că de atunci a urmat o școală specială de muzică, a făcut ore de canto cu Adrian Daminescu, dar și cu o profesoară din Slobozia. Dar mai mult repetă singură, acasă.
Despre câștigătoarea trofeului, Cristina Florentina Vasiu, putem afirma că este îndrăgostită de scenă, de muzică și are ceva experiență, obținând în 2010 locul I în festivalul de la Mamaia.
„Nu știu cum am convins juriul. Probabil cu prestația din concurs, cu cele două piese, una dedicată în special pentru Mălina Olinescu, iar cealaltă, o piesă mult mai ritmată, pentru public, pentru ca toți cei prezenți să se simtă bine și în largul lor. Am venit aici cu gânduri pozitive. Aș fi egoistă să spun că am venit să iau trofeul. Însă mă gândeam la un loc pe podium”, a declarat Cristina imediat după obținerea Trofeului.
După emoțiile concursului, atmosfera a fost întreținută de DJ Project, Mandinga, Mirabela Dauer, Antonia, Bere Gratis, Deepside Deejays și Connect-R, dar și de Cristian Sanda, câștigătorul trofeului de anul trecut.
Cele mai bune prestații, apreciate de public, au fost ale trupelor Bere Gratis și Deepside Deejays, însă nici ceilalți nu s-au lăsat mai prejos.
Cei peste 3.000 de spectatori prezenți în fiecare zi de festival au uitat de căldura înăbușitoare și au dansat, cântat și și-au aplaudat artiștii preferați.
Primarul orașului Amara, Victor Moraru, a susținut că această ediție a festivalului a fost poate cea mai reușită și chiar dacă a avut emoții privind organizarea acestuia, în cele din urmă a ieșit bine.
Chiar dacă un mic incident putea transforma festivalul într-un fiasco, având loc o mică pană de curent, totul s-a remediat în scurt timp, iar artiștii și-au continuat recitalurile.
„Știu că mai avem multe de corectat, însă bucuria cea mare este atunci când festivalul se termină, când spectatorii sunt mulțumiți și când, mai ales, concurenții nu au nimic de reproșat acestui festival. (…) Mi-aș fi dorit să fie o ediție cu totul și cu totul specială. Nu am reușit, dar nu din vina mea. Așa trebuie să se întâmple câteodată, ca să existe cineva din cauza căruia nu se reușește. Să fiu elegant și direct, o mare parte din vină o are criza, dar și alții care nu percep festivalul la adevărata lui valoare. Asta nu înseamnă că nu le mulțumesc pentru efortul lor, acela micuț pe care l-au făcut. Îmi doresc, însă, din tot sufletul ca autoritățile locale să fie cele care să trezească spiritul acestui festival, nu numai să-l bifeze. Îmi doresc ca agenții economici să se apropie de acest festival, pentru că fără sponsori, fără oameni cu forță economică, este greu să organizezi un festival pe parcursul mai multor zile așa cum îmi doresc eu. Îmi doresc ca acest festival să aibă și o secțiune a copiilor, să aibă cel puțin două zile de concurs. (…) Au fost ani în care au existat și 80 de concurenți la acest festival, au fost ani în care s-a organizat și pe perioada a patru-cinci zile. Noi nu avem multe evenimente emblematice pentru județ, acesta este unul dintre ele, și cred că este, în opinia mea, pentru faptul că nu s-a întrerupt niciodată, cel mai important. Eu privesc cu regret faptul că sunt persoane care nu respectă, cel puțin dacă nu persoanele care au făcut ca acest festival să ajungă astăzi, măcar să respecte munca lor și faptul că sunt mulți care s-au sacrificat pentru ca acest festival să existe. (…)”, a declarat primarul Victor Moraru.