ATENŢIE CETĂŢENI LA PERSOANELE NECUNOSCUTE CU CARE INTRAŢI ÎN CONTACT!
O femeie din municipiul Feteşti a sesizat poliţia despre faptul că a fost victima unei infracţiuni de înşelăciune. Victima a fost abordată de o persoană necunoscută care a spus că îi poate descânta pentru alungarea farmecelor.
Fapta a fost sesizată Poliţiei Municipiului Feteşti, ieri, 27 iunie a.c., în jurul orei 13.30, de către o femeie în vârstă de 40 ani.
O faptă similară a fost înregistrată pe 13 iunie a.c., victima fiind o tânără de 19 ani din municipiul Feteşti, care a acceptat oferta unei femei necunoscute de a-şi da lănţişorul de aur pentru a fi descântat.
În ambele cazuri au fost întocmite dosare penale privind săvârşirea infracţiunii de „înşelăciune” şi se continuă cercetările în vederea identificării autoarei.
Cele două victime au relatat anchetatorilor că, în timp ce se aflau în apropierea Spitalului Anghel Saligny, au fost acostate de o persoană de sex feminin, care a intrat în vorbă cu ele şi sub pretextul că le poate alunga farmecele, le-a sustras mai multe bijuterii din aur.
În ambele cazuri, făptuitoarea le-a dat părţilor vătămate un fir textil pe care l-a rupt, apoi l-a înnodat, afirmând că este dovada farmecelor ce au fost făcute. Ulterior, victimelor li s-au solicitat bunuri de valoare, de mici dimensiuni, pe care le aveau asupra lor (lănţişor de aur, verighetă, inele sau ceas) în vederea descântării, acestea fiind puse într-o batistă ce a fost legată cu bandă adezivă sau elastic, pentru a da impresia victimelor că acestea se află în siguranţă şi nu pot fi substituite.
Prin distragerea atenţiei victimelor în cadrul ritualurilor de descântare şi profitând de naivitatea acestora, în timpul închiderii şi asigurării batistei în care au fost depuse iniţial bunurile de valoare, fără a fi observată, autoarea a înlocuit bunurile şi bijuteriile în valoare de 5.800 lei cu pietre, hârtii sau alte bijuterii dintr-un material ordinar.
La final, înainte să se despartă de victime, autoarea a înapoiat batistele acestora, solicitându-le să le deschidă după o jumătate de oră pentru a permite descântecelor să-şi facă efectul, părţile vătămate constatând după trecerea acestei perioade că au fost înşelate.
Pentru a nu deveni victima unei astfel de infracţiuni, poliţiştii recomandă cetăţenilor să refuze orice persoană necunoscută care le solicită, sub diferite pretexte, sume de bani sau bunuri, chiar dacă le lasă impresia că sunt persoane de încredere:
Nu vă lăsaţi angrenaţi în discuţii cu persoanele necunoscute care sub pretextul alungării farmecelor vă propun să le oferiţi bunurile persoanele pentru descântece
Nu daţi obiecte de valoare (bani, bijuterii, telefoane mobile, etc.) pentru efectuarea unor descântece sau vrăji. Profitând de neatenţia dumneavoastră escrocul le va înlocui cu bunuri fără valoare.
Nu cumpăraţi verighete, inele sau alte obiecte care se pretind a fi din aur, de la cetăţeni străini sau bişniţari. Riscaţi să cumpăraţi simple tinichele. Înainte de a cumpăra, solicitaţi vânzătorului să autentifice marfa la o unitate de bijuterie. Veţi constata că vânzarea va fi anulată pe loc
În cazul în care sunt abordaţi de astfel de persoane, recomandăm cetăţenilor să reţină semnalmentele acestora, obiectele de îmbrăcăminte, eventual marca şi numărul de înmatriculare al autoturismului cu care aceştia se deplasează.
Nu în ultimul rând, îi sfătuim să apeleze de îndată numărul de urgenţă 112 şi să aducă la cunoştinţa poliţiei orice tentativă de înşelăciune, indiferent de modul de operare sau dacă recunosc persona descrisă de victimă.