Utilitățile la viitoarea platformă industrială pentru IMM, peste 17 milioane de lei
Un contract de finanţare, în valoare de peste 17 milioane de lei, privind realizarea utilităţilor la viitoarea platformă industrială pentru IMM-uri din Slobozia, care se va întinde pe 15 hectare, a fost semnat, joi, 7 iunie, între ADR Sud Muntenia şi municipiul Slobozia.
Cu ajutorul fondurilor nerambursabile Regio, se doreşte amenajarea unei platforme industriale, respectiv asigurarea utilităţilor publice de bază, prin crearea unei reţele de drumuri interioare şi parcări, împrejmuirea şi realizarea iluminatului perimetral, a reţelei de apă potabilă, de alimentare cu gaze naturale, a canalizării, precum şi reţelei de energie electrică.
Investiţia este de tip greenfield şi are ca scop dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor şi a antreprenoriatului în judeţul Ialomiţa, precum şi crearea de locuri de muncă.
Primarul municipiului Slobozia, Alexandru Stoica, a declarat că acest proiect reprezintă una dintre cele mai importante investiţii ce vor fi realizate în Slobozia cu bani europeni, după 20 de ani de încercări.
„Aceşti bani sunt ca sângele pentru un om bolnav. Acest proiect va genera locuri de muncă, aproximativ 500 după calculele noastre, prin investitorii care vor găsi aici mediul necesar să-şi desfăşoare afacerile”, a spus primarul.
Directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat, a susţinut că în Planul Integrat de Dezvoltare al municipiului Slobozia mai este cuprins un proiect, şi anume reabilitarea Pieţei Revoluţiei, cu o valoare de 10 milioane de euro, contract care se speră a fi semnat la jumătatea acestui an.
„Acest proiect, care pune bazele unei platforme industriale în Slobozia, este mai mult decât binevenit în această perioadă dificilă. Preocupările administraţiei locale sunt cu atât mai lăudabile cu cât, dacă veţi vedea în fişa de proiect, efortul financiar nu este de neluat în seamă, aproape 50% din valoarea acestuia, ceea ce pentru noi, cei care privim aceste proiecte, poate fi un semn vizavi de preţul pe care administraţia îl pune pentru crearea de locuri de muncă”, a declarat Liviu Muşat.
Valoarea totală a proiectului este de 17,4 milioane de lei, dintre care 13,2 milioane lei reprezintă valoarea eligibilă, peste 6 milioane reprezentând contribuţia beneficiarului. Durata de implementare a proiectului este de 14 luni.
La semnarea contractului au mai participat preşedintele şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă, respectiv Ioan Martin şi Ştefan Muşoiu, senatorul Mihăiţă Găină, deputatul Marian Neacşu şi subprefectul judeţului, Constantin Marin.
Marian Costea, reprezentantul patronatului IMM-urilor din Ialomiţa, cel care a propus în anul 2006 realizarea unui parc industrial în Slobozia, afirma că despre istoria acestui proiect s-ar putea scrie romane.
„Recunosc, este o zi importantă şi pentru mine personal. Demararea lucrărilor la această investiţie poate reprezenta pentru Slobozia ceea ce am susţinut din 2006. Din păcate, criza a făcut ca o parte din firmele prezentate atunci să o ducă greu în această perioadă. Aşteptăm, desigur, investitori de o importanţă şi mai mare, dar este deschis tuturor firmelor care vor să vină aici. În mediul de afaceri a fost furtună nonstop. Lupta noastră, ţelul nostru, este de a construi”, a conchis Marian Costea.
În final, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa i-a asigurat de sprijinul instituţiei pe care o conduce în realizarea acestui proiect, susţinând în acelaşi timp că această întârziere în demararea acestei investiţii a fost determinată de comportamentul discreţionar de care judeţul a avut parte de-a lungul timpului, din cauze politice.