Alianța pentru o Românie Curată monitorizează alegerile locale
Lista neagră a candidaților la primării și Consiliile județene din Muntenia. Ialomița ar fi fost „pătată” de Cazacu
Alianța pentru o Românie Curată a publicat marți, 29 mai, pe site-ul propriu, lista cu candidații care au probleme legate de cheltuirea banilor publici, traseism politic, corupție și integritate, care se luptă pentru cele mai importante poziții din administrația locală în județele din Muntenia: Argeș, Brăila, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Prahova și Teleorman. Lista cuprinde nume sonore, primari, președinți de Consilii Județene, parlamentari, lideri politici care au fost implicați în tot felul de afaceri necurate. Dacă în alte județe există doi-trei „dalmațieni”, în Ialomița nu găsim decât un pretendent, până mai ieri candidat la președinția Consiliului Județean din partea Alianței pentru Ialomița, Cazacu Marinică, președintele PDL Ialomița. Se prea poate ca reprezentanților ARC să nu le fi fost încă semnalate alte cazuri din Ialomiţa, dar se poate şi să nu avem corupţi sau traseiști pe listele de candidați la cele mai importante primării din județ și la Consiliul Județean. Asta ne-ar face mare cinste şi ar dovedi că, totuşi, Ialomița stă mult mai bine comparativ cu ce descoperim în listele negre cu candidații din toate colțurile țării. Trebuie menţionat că Marinică Cazacu are „interzis” la alegeri, potrivit unei decizii a Curții de Apel București, din cauza nerespectării termenului de depunere a candidaturii, dar și faptului că fiind încă prefect în acte nu ar fi trebuit să mai fie și președinte al PDL, văduvind, astfel, frumuseţe de listă de prezenţa unei astfel de „vedete”. Cel mai important competitor i-ar fi fost Silvian Ciupercă, actualul președinte al Consiliului Județean, care în cei opt ani de când este la conducerea instituției nu a fost implicat în niciun scandal de acest gen.
Potrivit site-ului www.romaniacurata.ro, „fost primar de comună şi prefect, liderul PDL Ialomiţa este trimis în judecată într-un dosar privind traficul cu terenuri, fiind acuzat că în mandatul său de prefect ar fi pus bazele unui mecanism prin care retroceda ilegal terenuri în beneficiul unor apropiaţi. 53 de persoane au fost păgubite, iar prejudiciul se ridică la peste șapte milioane de euro. Deşi a fost trimis în judecată, Marinică Cazacu a fost numit în februarie 2011 director general adjunct al Poştei Române. În anul 2011, candidatul PDL Marinică Cazacu a fost implicat într-un nou dosar: contrabandă cu motorină. În acest caz, DNA a cercetat şapte persoane, dintre care trei inspectori vamali, afacerea fiind găzduită de un depozit care aparţine unei firme a fiului preşedintelui PDL Ialomiţa”.
Așadar, la ora actuală, niciun candidat la Consiliul Județean și la cele mai importante primării din județ nu este implicat în fapte de corupție. Sperăm ca această „Listă Neagră” să rămână albă în ceea ce priveşte candidaţii ialomiţeni. Pentru că pe site se permite celor ce cunosc persoane suspectate de corupţie să posteze comentarii şi semnalări ale unor astfel de fapte, totul în ideea de a menţine o Românie curată și după următoarele alegeri. Și nu se știe niciodată. Pentru că opinia publică îi cunoaște pe candidații traseiști, pe cei corupți sau implicați în tot felul de afaceri necurate. Chiar dacă numele lor nu sunt chiar atât de importante la nivel național.
Și pentru a arăta de ce sunt în stare alții din județele din Muntenia, dăm exemplu Argeșul, unde Constantin Nicolescu este poate cel mai cunoscut dintre actualii și foștii președinți de consilii județene acuzați de corupție. În 2011, el a fost trimis în judecată, după ce a stat în arest câteva zile (eliberat pe motive de sănătate), pentru fraudă cu fonduri europene. Alături de el sunt judecați Cornel Penescu, Gheorghe Nicuț (fost primar al municipiului Curtea de Argeș), Călin Ioan Andrei (primar Câmpulung) și alți primari de comune din județ. ANI îl acuza pe Nicolescu că ar fi aprobat 18 contracte pe bani publici, încheiate cu companiile la care el sau soția sunt acționari. Contracandidatul său este senatorul PDL Mircea Andrei, unul dintre cei mai bogați parlamentari. Are zeci de hectare de terenuri agricole și intravilane în județele Giurgiu, Argeș și Olt și în Capitală, șase apartamente și patru case în București și județul Olt, plus trei autoturisme și 6 milioane euro în conturi bancare. Firma senatorului PD-L “SC Mircea Andrei și Asociații” oferă servicii de consultanță pentru CJ Giurgiu și SC Electrica SA, ambele cu o valoare de 150.000 euro. În anul 2010, el a intrat în atenția politiștilor din Capitală, pentru că a distrus sediul Policlinicii Batistei, proprietate privată, dar aflată într-o zona de protecție. Presa a relatat că senatorul PDL a reprezentat interesele oamenilor de afaceri S.O. Vântu și Liviu Luca la firmele Giurgiu Nav, Petromservice și Geoasset.
Un exemplu excelent de traseism politic găsim la Primăria Călărași, unde se „bat” Dan Drăgulin (PNL, actualul vicepreședinte al CJ) și actualul primar Nicolae Dragu (UNPR), acesta din urmă reprezentând o coaliție locală între PDL-UNPR-PNȚCD pentru alegerile locale din Călărași. Nicolae Dragu va candida pentru al patrulea mandat de primar. El a fost ales de două ori la rând (2004-2008 și 2008-2012) și a mai condus primăria în perioada 1996-2000. Traseist politic, Dragu a trecut, de-a lungul timpului, pe la PSM, PUNR, PNȚ-CD și PNL. A cochetat o perioadă cu PDL, ca apoi să aleagă UNPR. Potrivit presei, edilul orașului a fost implicat într-un scandal recent privind concesionarea unui teren unei firme la care ginerele său era acționar.
Trecem puțin și prin Ilfov, un alt județ vecin, unde Cristache Rădulescu și-a propus să obțină încă un mandat de președinte al CJ Ilfov. Baron local de Ilfov, el figurează într-un dosar de luare de mită și trafic de influență în care sunt implicați primarii din Snagov și Jilava. De asemenea, publicația Kamikaze a scris despre afacerile imobiliare cu terenuri retrocedate făcute cu ajutorul cumnatului său, Dan Plaveti, președintele ANRE.
Și un ultim exemplu, este actualul primar al Ploieștiului, Andrei Liviu Volosevici, care candidează pentru un nou mandat din partea PDL. A fost acuzat că a favorizat Rosal, compania colegului său de partid, Silviu Prigoană, să câștige un contract de salubritate în oras. A făcut senzație în iarna acestui an, când Primăria Ploiești i-a răspuns în scris unui protestatar cu apelativul către „ciumpalacul Dumitrescu Călin Ștefan”.
Așadar, alegerile locale din acest an, care vor avea loc duminică, 10 iunie, sunt primele desfășurate conform noilor reglementări ale legii electorale. Astfel, primarii și președinții de consilii județene vor fi aleși dintr-un singur tur, cu majoritatea voturilor valabil exprimate.