Adrian Păunescu, un matematician cu nume de poet!
Adrian Păunescu este un copil timid și visător, care demontează mitul potrivit căruia matematica nu mai este la modă. Deși este în clasa a VII-a, știe că drumul său în viață va fi dedicat științelor exacte care îl fascinează, dorindu-și să devină un cercetător în domeniul medicinei.
Adrian este elev în clasa a VII-a D, la Școala Generală Nr.2 ,,Ion Heliade Rădulescu” din Urziceni și, chiar dacă nu a împlinit încă 14 ani, are o maturitate rar întâlnită. Roxana Stanciu, profesoara lui Adrian, ni l-a prezentat ca fiind „un copil dornic de cunoaștere, cu puternice trăiri interioare. Un elev plăpând, sub a cărui mască nu ai putea să intuiești capacitatea de analiză și sinteză, și maturitatea raționamentului”.
Din 2010, până în prezent, Adrian a câștigat 11 premii județene, interjudețene și naționale, toate la matematică. Totul a început cu o Mențiune la Concursul Interjudețean ,,Regalul Generației XXI” din 17 octombrie 2010, Mențiune specială la Concursul Județean ,,Magia numerelor” Fetești din 29 mai 2010 și Premiul I – Proba de Baraj Cangurul Matematic 22 mai 2010, atunci participând la Tabăra de la Poiana Pinului.
Dar Adrian nu s-a oprit aici, iar în anul următor a dovedit încă o dată cât de mult iubește matematica, obținând Premiul al II-lea la Concursul Național ,,Lumina Math’’, ediția a XV-a, 2011, Premiul II la Olimpiada Județeană 2011, Premiul III la Cangurul Matematic – 28 mai 2011, Medalie de argint la Concursul Județean ,,Gazeta Matematică” 2011, iar anul 2011 s-a încheiat cu Premiul III la Concursul Interjudețean ,,Regalul Generației XXI” ediția a V-a din 15 octombrie 2011.
Pentru că are matematica deja în sânge, Adrian și-a menținut ștacheta sus, iar în acest an a câștigat Premiul II la Olimpiada Județeană 2012, Mențiune la Concursul Interjudețean Unirea, din 12 mai 2012, pleiada de competiții culminând cu o nouă performanță la Cangurul Matematic, un concurs foarte important în sfera educațională românească. Astfel, Adrian a luat Premiul I după proba de baraj la concursul Cangurul Matematic (faza națională), el urmând să meargă, drept recompensă din partea organizatorilor, la Praga.
Matematica a venit de la sine
L-am întrebat pe Adrian ce anume îl atrage la această disciplină, în condițiile în care 80 la sută dintre elevii din România cred că această materie este foarte dificilă, iar olimpicul ne-a răspuns cu seninătate: ”Păi, nu m-a întrebat nimeni până acum. Nu știu, a venit de la sine.”
Fiecare competiție la care participă este o provocare pentru Adrian, dorindu-și să își dovedească adevărata valoare, să-și demonstreze că poate mai mult. Și-a dorit foarte mult să câștige acest concurs și a muncit foarte mult pentru asta, deoarece acest gen de concurs îi place (matematica aplicată). De asemenea, a avut ambiția să arate că și Ialomița poate obține rezultate la nivel național, la concursurile de matematică, dar și că Ialomița are elevi de nota 10.
”Din ce în ce mai puțini elevi se apleacă asupra matematicii, dar excepțiile compensează lipsa de interes a celorlalți, modelele sociale prezentate și mediatizate nefiind cele care au strălucit la școală”, a declarat Roxana Stanciu.
Adrian nu s-a decis încă asupra a ceea ce va face mai departe, dar a cochetat o perioadă cu cercetarea în medicină (partea de aparatură). Nu este decis, însă cu siguranță drumul ales va fi în domeniul IT ori altceva bazat pe științe exacte.
Matematica este un stil de viață pentru tânărul olimpic, dar asta nu înseamnă că îi lipsesc alte activități. ”Sunt pasionat de alpinism, schi, înot, iar de curând am descoperit pescuitul. De asemenea, îmi place să citesc și, desigur, să mă joc pe calculator”, ne-a mărturisit Adrian.
Una dintre cele mai mari bucurii ale olimpicului din Urziceni a fost legat de ultima competiție pe care a câștigat-o, Cangurul Matematic, când, la festivitatea de premiere, profesorul care l-a strigat pentru a-i da premiul, a exclamat ”Uite, domnule, că mai există Urziceniul!”
Iar Urziceniul și asemenea lui alte orașe nu vor înceta să existe câtă vreme asemenea copii moștenesc aceste meleaguri, dându-le din pasiunea și performanțele lor exemple de urmat!