Patru primării din Ialomița au făcut recurs în procesele cu profesorii, deși nu era nevoie
Excesul de zel i-a determinat pe patru primari să semneze recursuri după ce instanțele de judecată au dat câștig de cauză cadrelor didactice pentru recuperarea unor debite din perioada 1.01.2010 – 13.05.2011.
Traian Mitrea, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat că ”în această perioadă U.S.L.I.- IL reprezintă în instanță membrii săi de sindicat în vederea aplicării L.330/2009 și L. 285/2010 coroborată cu prevederile L.221/2008 pentru perioada 1.01. 2010 – 13.05.2011. Aplicarea corectă a acestor acte normative înseamnă o creștere salarială, în intervalul de timp menționat, în procent de 33,34%. Tribunalul Ialomița s-a pronunțat favorabil cererii noastre în procesele deja judecate, emițând sentințe pentru un număr de 59 unități școlare până la această dată”.
În speța amintită, au fost chemate în judecată unitatea școlară prin director, în calitate de angajator, și Consiliul Local, prin primar, în calitate de ordonator principal de credite.
Liderul de sindicat consideră că acțiunea primarilor din localitățile Cosâmbești, Maia, Amara și Țandărei au întârziat punerea în aplicare a sentințelor.
”De reținut este faptul că banii pentru plata drepturilor salariale și plata câștigurilor din instanțe nu sunt din fondurile primăriilor, ci de la bugetul de stat, primarii având obligația legală de a solicita sumele trezoreriilor, iar acestea Ministerului. Îmi pun întrebarea, de altfel firească, ce urmăresc respectivii domni primari și de ce nu solicită dumnealor ca ordonatorul principal de credite să fie chiar școala? Nu cumva pentru a lăsa impresia că dânșii alocă sumele privind plata salariilor din învățământ?”, se întreabă retoric sindicalistul Traian Mitrea.
Pe de altă parte, am aflat și explicația unor asemenea recursuri. Astfel, Marin Popa, edilul interimar din Țăndărei, a precizat că fostul primar, Vasile Sava, a recomandat realizarea procedurii de recurs pentru că avea acest drept.
„Nu știu prea multe despre ce s-a întâmplat atunci, dar juristul mi-a explicat că așa i-a dat dispoziție fostul primar”, a mai adăugat Marin Popa.
Deși nu se pune problema nerecuperării banilor de către profesorii din cele patru localități, decizia primăriilor va duce la prelungirea momentului în care banii vor intra în portofelul dascălilor.