Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în județul Ialomița
Producătorii agricoli afectați de inundații pot folosi, gratuit, stațiile de desecare ale ANIF
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, s-a aflat marți, 29 mai, într-o vizită în județul Ialomița, la amenajările de desecare din Slobozia, Giurgeni și Vlădeni, pentru a arăta că Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare are stații de desecare ce pot ajuta producătorii agricoli afectați de inundațiile produse în urma precipitațiilor abundente.
Cu această ocazie, a anunțat că producătorii agricoli afectați de inundații pot solicita sprijin din partea ANIF, gratuit, pentru utilizarea stațiilor de desecare.
„În România, sunt circa 150 de stații, dintre care 80 în momentul de față sunt în zonele afectate, în stare de funcționare. Știu că foarte mulți beneficiari, producători, nu apelează în momentul de față la serviciile acestor stații de desecare deoarece costul energiei este foarte mare. Am luat decizia astăzi de a-i ajuta pe cei afectați. Intervențiile se vor face în sistem gratuit, în această perioadă de ploi abundente, pe bază de cerere, care va fi soluționată în timp foarte scurt. Costul va fi suportat din bugetul Ministerului Agriculturii. Eu sper ca să nu mai fie nevoie în perioada următoare, chiar dacă se anunță din nou ploi. Atâta timp cât producătorii nu au un preț corect la ceea ce înseamnă energia, prețul fiind la fel ca la celelalte unități de consum, nu-și vor permite să folosească nici aceste stații de desecare și nici pompele pentru irigații”, a declarat ministrul Agriculturii.
Potrivit acestuia, la nivel național sunt inundate peste 5.000 de hectare de teren agricol, cultivate în special cu porumb, grâu și floarea soarelui, cele mai afectate fiind județele Vaslui și Neamț.
„În județul Ialomița lucrurile nu sunt atât de dramatice, sunt peste 200 de hectare afectate, în comparație cu Vaslui, unde sunt aproape 2.600 de hectare afectate”, a adăugat ministrul.
Daniel Constantin a mai afirmat că se încearcă negocierea unui preț mai mic la energia electrică utilizată pentru irigații, pentru ca, până în luna iulie, când va fi nevoie, să existe un preț mai mic pentru agricultori.
„În perspectivă, gândim și un program de investiții, care deja a primit un acord de principiu, la nivelul comisarului european Dacian Cioloș, prin care dorim să refacem toată această infrastructură din subordinea ANIF la nivel național, astfel încât 800.000 de hectare să poată fi irigate în condiții optime. Pe de altă parte, acest program vizează și asigurarea sursei de apă, în condiții de mediu absolut prietenoase. Eu în acest moment vreau să pun bazele acestui program, a cărui derulare va începe la 1 ianuarie 2014”, a subliniat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Deși au existat culturi calamitate din cauza ploilor abundente, ministrul s-a arătat optimist, sperând ca și în acest producția agricolă să fie bună.
Potrivit raportărilor directorului ANIF Ialomița, Constantin Câmpeanu, județul Ialomița are 182.000 de hectare la desecare, din care 92.000 gravitațional și 90.000 prin pompare. De asemenea, la nivelul ANIF există 29 de stații de desecare, dintre care 17 în stare de funcționare, numai 6 fiind efectiv în funcțiune.
Ministrul Agriculturii a cerut demisia directorului general al ANIF
Scriam săptămâna trecută despre contractele „băieților deștepți”, contracte încheiate între conducerea ANIF și o firmă de pază la o valoare supraevaluată, de aproape 2 miliarde de lei vechi lunar. Marți, am aflat chiar de la ministrul Agriculturii că astfel de contracte păguboase au fost încheiate și la nivel național, ba chiar urmau să fie prelungite, la valori de 12 ori mai mari față de precendentele.
Astfel că, sesizat fiind de acest dezmăț pe banii statului, ministrul Daniel Constantin a cerut demisia directorului general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Gheorghe Iordache.
„Am cerut demisia, astăzi, directorului general al ANIF. Am trimis Corpul de Control la această instituție, pentru că în urmă cu câteva zile s-a semnat un contract de servicii de pază, care trebuie să analizăm cât este de legal, dar cu siguranță este imoral, atâta timp cât valoarea acestor servicii este de 12 ori mai mare decât cea din perioada precedentă. De exemplu, în perioada ianuarie – mai, serviciile de pază, tot ce înseamnă infrastructură de irigații, au costat pe cinci luni 3,4 milioane lei, în timp ce noul contract a fost semnat la o valoare de 42 de milioane de lei pe o perioadă de șapte luni la nivel național”, a declarat, marți, ministrul Agriculturii.
Ministrul a dispus renegocierea contractului sau, după caz, rezilierea acestuia, și măsuri pentru ca în perioada următoare să existe un nou contract de pază, pentru că cel vechi expira la 1 iunie și, ca atare, trebuie ca ANIF să aibă pază pentru activele pe care le deține.
Ministrul Agriculturii a menționat că în scurt timp va fi prezentată și o analiză a activității acestei Agenții, în urma controlului care se efectuează în această perioadă, începându-se de asemenea și procedura de auditare atât a Ministerului Agriculturii, dar și a tuturor instituțiilor din subordine.
„Din păcate, banul public a fost folosit într-un mod iresponsabil. Atât vă pot spune până în momentul de față”, a conchis ministrul Agriculturii.