Bilete de tratament gratuite pentru veteranii de război, persoanele cu handicap şi deportaţi
Pentru fiecare serie, Casa Judeţeană de Pensii Ialomiţa are disponibile câte 28 de bilete de tratament pe care le primesc gratuit pensionarii care au luptat în Al Doilea Război Mondial, aceia deportaţi şi cu handicap.
În perioada 19.03.2012 – 26.11.2012 sunt dispuse 15 serii care cuprind un total de 2.542 de bilete de tratament pentru care pensionarii plătesc sume adaptate veniturilor şi 364 de bilete gratuite. Cele mai multe sunt distribuite în sezonul estival, dar tratamentul în staţiunile româneşti se derulează pe tot parcursul anului.
„Este adevărat că oferta noastră nu acoperă cererea şi uneori este nevoie să solicităm suplimentarea numărului. De asemenea, repartizarea cererilor se realizează în sistem informatic, în acest fel, sunt puţine şanse ca un pensionar care a beneficiat anul trecut de bilet să primească şi în acest an. Totodată, trebuie cunoscut faptul că, din moment ce renunţă, fără un motiv întemeiat, la tratamentul din seria în care a fost repartizată, persoana respectivă este scoasă de calculator din sistem şi abia anul viitor mai poate solicita bilet la o staţiune“, ne-a explicat Toniţa Manea, director adjunct Direcţia Economică în cadrul Casei Judeţene de Pensii Ialomiţa.
Majoritatea pensionarilor din Ialomiţa se tratează la Amara
Judeţul nostru are 86.000 de pensionari înregistraţi, de aceea cererile depuse la Casa de Pensii pentru bilete de tratament sunt numeroase. Un solicitant poate trece, ca şi opţiuni, maxim 3 staţiuni unde ar vrea să ajungă, în funcţie de afecţiunea de care suferă. Dacă nu intră într-o serie, computerul îi repartizează în următoarea, iar lista cu beneficiarii dintr-o etapă sunt anunţaţi telefonic pentru a confirma, în maxim trei zile, de la data afişării listei. Pentru acest an, cele mai multe bilete au fost distribuite în luna iulie – 214, deoarece atunci sunt cei mai mulţi solicitanţi.
Două condiţii esenţiale pentru a primi bilet de tratament de la Casa de Pensii constau în existenţa unei recomandări de la medicul de familie, deoarece pentru afecţiuni reumatice pot merge la Amara, dar pentru cele digestive, de exemplu, este recomandat să ajungă la Olăneşti, precum şi să aibă domiciliul în Ialomiţa.
Bilete merg la pensionarii care au un punctaj mai mare.
„Dacă nu a beneficiat în ultimii doi ani, dacă are pensie de invaliditate sau de handicap, dacă are un cuantum mic al pensiei, pensionarul primeşte mai multe puncte, iar în funcţie de acestea, calculatorul face selecţia. În felul acesta încercăm să mulţumim pe toată lumea, iar pensionarii noştri să beneficieze în număr cât mai mare de bilete“, a specificat Toniţa Manea.
Pe de altă parte, pensionarii îşi aşteaptă biletele cu nerăbdare, an de an. Ion Marin are 76 de ani şi în fiecare an merge la staţiune. Le-a luat la rând şi spune că, şi în anii când nu a avut bilet de la stat, a mers, pe banii lui. „La bătrâneţe, asta a rămas singura bucurie. După aceea ne simţim mai bine, mai ales că nu avem copiii lângă noi, aşa mai ieşim din casă“, a concluzionat bătrânul.