Elevii din şase şcoli ialomiţene, incluşi într-un program pilot de pregătire a evaluării de anul viitor
În această lună, elevii care învaţă în clasele a doua, a patra şi a şasea participă la o verificare menită să dezvolte instrumentele de testare (itemii/subiectele) pentru evaluarea care, din anul şcolar 2012 -2013, va fi obligatorie.
Pentru acest program pilot au fost alese şase şcoli, trei din mediul rural: Şcoala generală cu clasele I-VIII din Jilavele, Şcoala din Ograda şi cea din comuna Bărcăneşti, în timp ce pentru oraşe au fost selectate unităţile de învăţământ din municipiile Urziceni – Şcoala nr. 2 „Ion Heliade Rădulescu”, Ţăndărei – Şcoala nr. 1 şi Feteşti – Şcoala nr. 7 „Aurel Vlaicu”.
Elevii din ciclul primar şi gimnazial vor trece prin multe verificări
Zoia Marinică, inspector şcolar de specialitate pentru învăţământ primar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa, ne-a explicat faptul că această pilotare a instrumentelor de evaluare are şi o finalitate, ideea centrală fiind aceea de a se crea un portofoliu al elevului, iar părinţii copiilor să cunoască evoluţia şcolarilor.
„Legea naţională prevede, începând cu anul următor, evaluarea elevilor în clasele a doua, a patra şi a şasea, privind competenţele fundamentale asimilate pe parcursul anilor de studiu. În prezent, se realizează pilotarea instrumentelor de evaluare pentru competenţele fundamentale, iar în urma examinărilor se vor crea portofoliile elevilor, iar de anul viitor, urmând ca acestea să servească la admiterile ce se vor da după clasa a noua”, a mai precizat Zoia Marinică.
Totodată, aceste evaluări au ca scop şi elaborarea planurilor individualizate de învăţare, iar rezultatele vor fi, în acest an, valorificate în trei moduri. Astfel, deşi nu vor fi trecute în catalog şi nimeni în afara profesorilor implicaţi şi a părinţilor nu au acces la notele obţinute la aceste verificări, pe lângă stabilirea formulei de itemi standard, rezultatele se vor consemna în portofoliul educaţional al elevului iar părinţii vor fi informaţi asupra nivelului la care se situează copilul lor la şcoală.
Din Legea Educaţiei, pentru care acum se fac pregătiri spre a putea fi aplicată în cunoştinţă de cauză, reiese că şcolarii din clasa a doua vor trebui să dovedească faptul că au învăţat să scrie şi să citească, pe când aceia din clasa a patra vor trece prin trei probe transdisciplinare constând în limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe, scopul fiind acela de a realiza diagnoza de la nivelul sistemului de învăţământ pentru ciclul primar.
Colegii lor mai mari, din clasa a şasea, vor avea patru testări, la limba română, o limbă modernă, matematică şi ştiinţe.
Toate aceste schimbări vor să apropie învăţământul românesc de cel francez ori german, iar dacă aceste intenţii sunt oportune sau nu, se va demonstra în anii următori. Cert este că, pentru evaluarea din clasa a patra, nu vor fi selectaţi toţi elevii, ci doar un eşantion reprezentativ şi nu se vor pune note. De asemenea, se urmăreşte, prin crearea planurilor individualizate, ca şcolarii să poată fi îndrumaţi către aptitudinile care predomină pentru fiecare dintre ei.