Peste 350 de tătici din Ialomița sunt în concediu pentru creșterea copilului
Numărul dosarelor aflate în indemnizație pentru creșterea copilului a scăzut în 2012
În total, Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială Ialomița gestionează în jur de 1.786 de dosare pentru indemnizație creștere copil și stimulent.
Numărul dosarelor s-a redus față de aceeași perioadă a anului trecut, când erau în plată 2.086 de dosare. Din păcate, aceste cifre arată că numărul copiilor nou-născuți a scăzut destul de mult în județul nostru, iar motivele sunt legate de situația economică, respectiv financiară, a fiecărei familii în parte, însă, scăderea natalității afectează în mod direct zona în care locuim.
Peste 350 de tătici sunt în concediu pentru creșterea copilului
Mentalitatea potrivit căreia numai mama trebuie să stea acasă cu pruncul nou-născut a fost depășită, iar numărul mare de tați care intră în concediu pentru a-și crește bebelușii este în creștere. Motivele acestei opțiuni sunt diferite. Fie mama are un salariu mai mare și vrea să lucreze în continuare, fie mama nu are un loc de muncă, oricum ar fi, pentru o societate puternic patriarhală, cum este cea românească, această transformare este deosebit de importantă. În momentul de față, în județul nostru, 353 de bărbați stau acasă pentru schimba scutecele bebelușilor lor.
De altfel, tocmai pentru că se consideră a fi benefic pentru cuplu și pentru copil ca tatăl să petreacă mai mult timp alături de nou-născut, Uniunea Europeană a emis o obligativitate, pe care România a adoptat-o deja, ca începând cu 31 martie 2012, tăticii să schimbe, pentru cel puțin o lună, scutece. Această decizie a produs bulversare, iar pentru a aduce lumină în acest caz, am discutat cu Simona Bunea, inspector în cadrul Agenției de Plăți și Inspecție Socială Ialomița. “Conform noii directive, tatăl este obligat să rămână acasă cel puțin o lună, timp în care mama se întoarce la serviciu, iar atunci tatăl va primi 75% din venit, drept indemnizație, iar mama va fi remunerată precum orice salariat. De asemenea, mama mai are opțiunea de a sta în concediu fără plată, dar acest lucru nu s-a întâmplat în județul nostru, până acum. Am sesizat că părinții lasă această schimbare pentru sfârșitul perioadei, astfel încât copilul să fie mai mare”, ne-a explicat Simona Bunea.
Trebuie punctat faptul că această oligativitate a tatălui de a rămâne cu bebelușul cel puțin o lună este benefică pentru acei părinți care fac schimb pe parcursul indemnizației. Dacă până acum era necesar ca mama sau tata să se decidă de la bun început cine stă acasă, noua lege permite ca, după ce mama stă acasă cu bebelușul câteva luni, să o succeadă tatăl, singurul lucrul ce nu poate fi schimbat fiind perioada pentru care se acordă indemnizația care poate fi de un an sau doi.
Majoritatea indemnizațiilor din Ialomița sunt cele minime de 600 de lei
Numai opt părinți au indemnizația maximă de 3.400 în județul nostru, iar între 1.200 și 3.400 primesc 114 persoane. Copiii din Ialomița sunt crescuți cu indemnizații de sub 1.000 de lei – 535 de cazuri și de 600 de lei, acestea fiind cele mai multe aflate în plată – 966 de părinți.
Legea privind concediul de creștere a copilului specifică faptul că mama se poate întoarce la lucru înainte ca bebelușul să împlinească un an, iar atunci statul intervine și susține părintele cu 500 de lei. Singura problemă care poate apărea pe parcursul celui de-al doilea an ar fi ca titularul indemnizației să rămână fără loc de muncă, deoarece în acel moment se suspendă și stimulentul de 500 de lei, acesta fiind condiționat de existența locului de muncă.