Experții susțin că Spitalul Județean din Slobozia va rezista la un seism de 9 grade pe scara Mercalli
Vineri, 27 aprilie, a avut loc recepția lucrărilor privind consolidarea Spitalului Județean de Urgență, etapa I, proiect cu o valoare totală de 7,8 milioane lei.
Prima etapă a constat în amplasarea unor megacadre exterioare, cu structură triangulară, legate la fiecare nivel de planșeele clădirii. Pe aceste megacadre, la nivelul grinzii transversale se va monta masa în contrafrecvență și recipientul cu material vâscos al dispozitivului TMCS (masă vibrantă în antifază), lucrări ce vor fi realizate în etapa a II.
„Este o clădire modernă, consolidată, o clădire care prin efortul proiectanților, a tuturor celor implicați în proiect, a devenit una reprezentativă pentru județ, o clădire simbol. Astăzi finalizăm etapa întâi de consolidare (…) Urmează o altă etapă, mai puțin costisitoare, de dotare a acestor megastructuri cu sisteme antifază, care vor asigura echilibrul în cazul producerii unor seisme foarte mari”, a declarat Silvian Ciupercă, președintele Consiliului Județean Ialomița.
Potrivit expertului tehnic, prof. dr. ing. Traian Pop, la ora actuală, în țara noastră, o singură clădire mai este consolidată prin acest sistem, și anume Palatul Victoria, avantajul fiind acela că prin această metodă se reduce acțiunea seismică la jumătate și nu necesită niște operații foarte complicate, pentru că se face totul „pe terasă”.
„Clădirea a avut niște probleme, a fost destul de slabă și are nevoie de două sisteme. Primul este acesta, cu cadre metalice, iar al doilea completează capacitatea, de fapt mărește robustețea casei. (…) Este făcut pentru a rezista la 9 grade pe scara Mercalli, 7-7,5 grade Richter, pe o scară exponențială, la o accelerație de 0.3 G…”, a spus Traian Pop.
De asemenea, managerul spitalului, dr. Vasile Olaru, a subliniat necesitatea realizării acestei consolidări, dar și finalizarea Unității de Primire Urgențe, exprimându-și speranța că în acest an spitalul va putea atrage mai mulți medici care să lucreze aici.
„Sunt două realizări foarte importante. Una este această primă etapă de consolidare a spitalului cu sistem antiseismic, cu aceste cadre exterioare care nouă ne-au permis să ne desfășurăm activitatea în bune condiții. (…) A doua realizare este clădirea UPU. Acum finalizăm intrarea propriu-zisă în acest spațiu, pentru că s-a încheiat șantierul și am putut face amenajările. Eu sper ca pentru pacienții noștri să fie ceva mai bine. Facem eforturi în continuare ca să găsim medici. La UPU ne descurcăm încă foarte, foarte greu, dar eu sper să mărim numărul de medici de la UPU iar pacienții să se bucure de o atenție deosebită. Știu că avem încă deficiențe la capitolul ăsta, din păcate nu am reușit să le corectăm. Sper ca în cursul acestui an să fim mai primitori, mai amabili și mai profesioniști”, a spus Vasile Olaru.
Experții tehnici au considerat acest proiect unul dificil, în primul rând datorită faptului că nu a fost întrerupt procesul medical și au trebuit să lucreze în condiții dificile atât ca proiectare cât și ca execuție. A fost un volum imens de lucrări, utilizându-se cantități apreciabile de materiale, exemplu fiind 2.000 m.c. betoane, 540 tone confecție metalică, foraje la mare adâncime etc.
Fondurile necesare realizării acestui proiect au fost alocate din bugetul Consiliului Județean.