Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului va fi adusă la Slobozia
[box color=green type=note]UPDATE: Citeşte şi Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului a adunat mii de oameni la Slobozia FOTO & VIDEO[/box]
18 aprilie 2012 – Procesiune cu ocazia hramului Mănăstirii Slobozia
În Săptămâna Luminată, în preajma praznicului Izvorului Tămăduirii, miercuri, 18 aprilie, credincioșii vor fi binecuvântați de aducerea la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia a Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Sfânta Mănăstire Neamț.
Procesiunea cu Sfânta Icoană va pleca de la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” către Sfânta Mănăstire „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, din Slobozia, alături de toţi preoţii şi diaconii din judeţele Ialomiţa şi Călăraşi, începând cu orele 16.30.
În perioada 18 aprilie – 24 aprilie 2012, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Vincenţiu, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor organizează o serie de manifestări cu ocazia sărbătoririi hramului „Izvorul Tămăduirii” al Mănăstirii din Slobozia.
Partenerul media „Agenţia de ştiri – Lăcaşuri Ortodoxe” va transmite online toate evenimentele, care vor putea fi vizionate pe următoarele site-uri: www.lacasuriortodoxe.ro şi www.sf-esc.ro.
Calendarul evenimentelor se va desfăşura după următorul program:
Miercuri, 18 aprilie 2012:
La orele 16:30 va avea loc primirea Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului la Catedrala Episcopală, urmată de slujba de Te Deum.
La orele 17:30, după slujba de Te Deum, Preasfinţitul Părinte Episcop Vincenţiu, soborul de preoţi şi credincioşii vor pleca într-o procesiune pe străzile municipiului Slobozia până la Mănăstirea „Sfinţii Voievozi”, unde sfânta icoană va fi depusă într-un baldachin în curtea sfântului lăcaş, spre închinare tuturor credincioşilor.
Vineri, 20 aprilie 2012:
În ziua sărbătorii hramului Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” va fi săvârşită Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Episcop Vincenţiu. La slujbă vor participa toţi membrii clerici ai Permanenţei Consiliului Eparhial, preacucernicii părinţi protopopi ai Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, preoţii din municipiul Slobozia și din parohiile Eparhiei. Împreună rugători vor fi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene şi credincioşi.
Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului va rămâne spre închinare până marţi, 24 aprilie 2012, orele 10:00, când va fi pregătită pentru întoarcerea la Sfânta Mănăstire Neamţ.
Preasfinţitul Părinte VINCENŢIU, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor a vorbit preoţilor şi credincioşilor Eparhiei despre importanţa acestei procesiuni prin această circulara.
Iubiţi fii duhovniceşti,
Prin procesiunile cu icoane făcătoare de minuni sau sfinte moaşte, creştinul ortodox îşi asumă viaţa sfinţilor pe care îi cinsteşte, căutând să imite, pe cât posibil, trăirea lor ascetică şi dedicată întrutotul lui Dumnezeu. Este un prilej de întâlnire cu sfinţii şi, indirect, cu Dumnezeu Care face posibilă sfinţenia omului. Închinându-ne în faţa sfintelor moaşte şi icoane prin care Dumnezeu se arată în chip vădit tuturor celor care au credinţă adevărată, ne reafirmăm şi întărim încrederea noastră în Sfânta Treime, în Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul cel înviat din morţi şi Dumnezeu Duhul Sfânt. Iar, aceste moduri concrete de manifestare a lui Dumnezeu în creaţia Sa ne aduc mai aproape de comuniunea vie cu harul divin care ni se împărtăşeşte, legătură condiţionată doar de măsura credinţei noastre.
Cu binecuvântarea Smereniei Noastre, în preajma slăvitului Praznic al Izvorului Tămăduirii, miercuri, 18 aprilie, ora 16.30, preoţii şi credincioşii din aceste meleaguri ocrotite de Dumnezeu, vor fi binecuvântaţi de aducerea Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Sfânta Mănăstire Neamţ din Mitropolia Moldovei la Catedrala Episcopală Înălţarea Domnului din Slobozia.
Cea mai veche şi mai frumoasă, nu doar dintre icoanele considerate făcătoare de minuni din Moldova, ci din România, este icoana Maica Domnului – „Trihirusa“ – de la Mănăstirea Neamţ. Încărcătura duhovnicească deosebită a acestei icoane vine şi din ruga cu care au înconjurat-o, de-a lungul anilor de când este găzduită aici, mii şi mii de călugări, mulţi dintre ei deveniţi sfinţi.
După cum se ştie, Icoana Maicii Domnului cu trei mâini (Trihirusa), de la Mănăstirea Neamţ a fost adusă în ţară de cuviosul Paisie de la Neamţ, stareţ al mănăstirii între anii 1779 -1794.
Zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viaţa Sfântului Ioan Damaschinul, care a trăit în secolul al VIII-lea. Pedepsit de împăratul Leon Isaurul al Bizanţului prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al sfintelor icoane, Sfântul Ioan Damaschinul a luat mâna sa tăiată şi a mers în faţa acestei icoane, rugându-se să se vindece. Pentru că Maica Domnului i-a ascultat rugăciunea şi l-a vindecat, drept mulţumire şi recunoştinţă, Sfântul Ioan a adăugat, în partea de jos a icoanei Maicii Domnului, o mână de argint.
Pentru a primi harul dumnezeiesc şi ocrotirea Maicii Domnului, vă aşteptăm să ne însoţiţi în procesiunea cu această Sfântă Icoană, care va fi purtată de la Catedrala Episcopală Înălţarea Domnului la Mănăstirea Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, din Slobozia, având şi Hramul Izvorului Tămăduirii, alături de toţi preoţii şi diaconii din judeţele Ialomiţa şi Călăraşi, începând cu orele 1630. În momentul primirii acestei preacinstite icoane, săvârşitoare de minuni pentru cei ce i se închină cu credinţă, va fi oficiată o slujbă de mulţumire către Bunul Dumnezeu.
Sfânta Icoană Făcătoare de Minuni va fi depusă spre închinare mai multe zile la Mănăstirea Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, veche ctitorie a dreptcredinciosului Voievod Matei Basarab şi printre primele lăcaşuri de închinare din Câmpia Bărăganului. Vor fi depuse spre cinstire şi sfintele moaşte care ocrotesc acest sfânt lăcaş.
Dumnezeu să vă dăruiască pacea şi ajutorul Său, luminându-vă vieţile, întru dobândirea cununilor cereşti.
[box color=green type=note]UPDATE: Citeşte şi Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului a adunat mii de oameni la Slobozia FOTO & VIDEO[/box]