Discordie în USL, în mediul virtual
Apropierea campaniei electorale încinge spiritele politicii locale. Deja nu se mai știe cine pe cine atacă, dacă se sprijină la alegeri sau merg separat, dacă au argumente viabile sau nu, numai să prindă un loc atât în inima electoratului cât și în forurile de conducere. Se invocă fantomele trecutului, se dă cu barda în stânga și-n dreapta, totul în numele dreptății și adevărului, adevăr nespus de ani de zile…
Zilele trecute, pe site-ul liberalilor din Slobozia a fost publicat un articol care arată cât de bine funcționează lucrurile în USL. Cum a pornit totul? O perioadă, pentru primăria Slobozia intraseră în sondaj atât liberali cât și social-democrați, printre care Ioan Martin (PNL) și Gabi Ionașcu (PSD). Din nefericire pentru unii, ambii au fost eliminați din competiție. Primul pentru că Primăria Slobozia „aparține” PSD conform protocolului USL, iar cel de-al doilea a fost înlocuit cu Alexandru Stoica. Deși liberalii s-ar fi putut liniști oarecum pentru că Ionașcu nu mai candidează și nu vor mai avea teama că în preajma alegerilor vor fi atacați, implicit, din cauza dosarelor penale ale candidatului la primărie, se pare că schimbarea lui Ionașcu Gabi cu Alexandru Stoica nu a modificat substanțial datele problemei. Pentru că liberalii slobozeni au început să arunce sâmburele discordiei în curtea PSD, acuzându-l, alături de PDL, de falimentarea Urban Slobozia, totodată „amenințând” cu noi dezvăluiri. Deși reprezentantul PSD Slobozia, Alexandru Stoica, s-a arătat surprins de atacul partenerilor din Uniune, acesta nu s-a lăsat mai prejos, catalogând acest atac drept o diversiune, o forțare de mână…
Ecuația falimentării Urban în viziunea liberalilor
„După 22 de ani de conducere neîntreruptă a municipiului Slobozia, PSD și PDL-ul local au reușit marea performanță de a băga definitiv și irevocabil SC URBAN în FALIMENT. Pentru că este puțin probabil că o societate cu datorii de peste 180 miliarde ROL se mai poate salva în actuala criză economică. Dintotdeauna URBAN-ul a fost vaca de muls a administrației locale cu ajutorul căruia s-au câștigat alegerile, ținând captiv un procent de peste 30% din populația care merge la vot. Ecuația a fost simplă: se pune directorul pe care l-a dorit PSD-ul local sub diversele lui forme de metamorfozare (FSN, FDSN, PDSR, PSD). Se pun în consiliul de administrație tot felul de trepăduși de la partid (PSD) pe care i-a dorit primarul; se dau lucrările cu terți la tot felul de firme de partid; la urmă ne facem că nu vedem datoriile la asociații și mai departe către URBAN ale votanților PSD (marea majoritate membrii de partid în toți acești 22 de ani). Și în felul acesta, REGIA și mai apoi Societatea Comercială URBAN a acumulat datorii imense pe care trebuia să le plătească orașul, în vreme ce primarii PSD și PSD-ul câștiga în Slobozia cu peste 50% din voturi. Dacă în 1992 FSN-ul (întemeietorul PSD și PDL) câștiga cu 65% și avea majoritatea în toate comisiile din primărie, li s-a părut normal să facă ce vor cu Regia de gospodărire comunală; condusă de un domn Metea și apoi de un domn Soare, Regia a cheltuit peste 10 milioane de dolari pentru două proiecte: conducta de apă de la Călărași, o conductă în care s-a băgat o căruță de bani și prin care nu a curs o picătură de apă deoarece conducta la câțiva ani era ciuruită și modernizarea punctelor termice din zona Gării și a Pieții. În urma lucrării cu conducta de apă au apărut primii milionari din oraș și primele vile pe malul lacului AMARA; a fost și o comisie parlamentară prin anii 1995, care, ca orice comisie care se respectă, a îngropat totul pentru că FSN-ul avea totul: parchet, poliție, consiliu județean, guvern. Punctele termice s-au făcut în locurile unde FSN-ul lua voturi: adică oamenii aveau căldură și apă caldă, dar fără să plătească; în schimb, oamenii acumulau datorii și pentru a fi iertați votau conștiincioși PSD și primar PSD. Dacă în zona Pieții locatarii țineau ferestrele deschise iarna pentru că era prea cald, la MB-uri sau central oamenii plăteau fără să primească căldură și apă caldă la parametrii nominali; așa că, începând cu iarna lui 1998, în zona MB-uri apar primele centrale termice de apartament.
Gheața fiind spartă, în câțiva ani Slobozia a ajuns să se rupă complet de la sursa de căldură a URBAN. Ce s-a întâmplat: având eminențele cenușii pe Pinter și pe Ion Chiru (fost director economic COMBIL) PSD-ul și PDL-ul local au hotărât să facă tarife diferențiate la serviciile URBAN; adică populația plătea un preț și agenții economici alt preț (de vreo 4 ori mai mare); singurii care ne-am opus a fost opoziția CDR (adică PNȚCD, PNL și PAC); și anii au curs și datoriile s-au acumulat (în primul rând ale agenților economici, adică, COMBIL și alți mastodonți din anii 90′) și s-a întâmplat că agenții au intrat în faliment și ghici unde au rămas datoriile? La Urban! Astea în paralel cu datoriile votanților PSD, care și astea se acumulau că era nevoie de voturi; în vremea asta nu se plătea la COMBINAT și la ROMGAZ și ușor, ușor cetățenii care mai și plăteau s-au rupt de URBAN cu căldura și apa caldă. Trebuie să ne dăm seama ce s-a întâmplat cu o societate comercială de unde numai se consumă iar consumatorii buni platnici pleacă: intră în faliment. Dar societatea nu a fost băgată în faliment pentru că datoriile au fost iertate la nivel guvernamental, pentru că Slobozia PSD-istă aducea voturi, multe! Ca atare, societatea care livra de această dată doar apa rece a luat-o de la zero; Pentru că am uitat să vă spun, iubitul Primar Pinter privatizase partea de gunoi la niște băieți simpatici și de comitet, apropiați de partid dar mai ales de primar ca să aibă și partidul pe unde scurge niște bani, de la buget, în privat ca să fie bani și de campanie; Dar lucrurile astea le vom dezvolta zilele următoare pentru că oamenii din Slobozia trebuie să-și amintească lucrurile astea dacă le-au uitat, iar dacă nu le-au știut trebuie să le știe”, se arată pe site-ul PNL Slobozia.
„Puteau fi și marțieni în consiliul local sau la conducerea Urban, că oamenii tot nu plăteau”
În replică, președintele PSD Slobozia și candidat al USL la Primăria Slobozia, Alexandru Stoica, neagă faptul că PSD ar fi vinovat de situația actuală a Urbanului, dar admite că datoriile populației către Urban, dar și managementul, de multe ori defectuos, practicat de-a lungul anilor, au condus la această stare.
„Problema Urbanului ar trebui să fie una cât se poate de simplă. În sensul că dacă fiecare cetățean și-ar fi plătit contravaloarea serviciilor furnizate, nu ar fi fost nicio problemă. Dar după ce nu s-a mai furnizat agent termic în sistem centralizat, oamenii nu și-au mai plătit datoriile pe care le aveau. Ei se află în evidențele Urbanului, se fac eforturi pentru recuperarea acestor sume, însă această datorie s-a rostogolit de la an la an, penalitățile au ajuns mai mari decât datoria și am ajuns în această situație, cu o datorie de aproape 100 de miliarde de lei vechi. Au fost dați aproape 50 de miliarde de lei înapoi. De aici a apărut această situație. Puteau fi și marțieni în consiliul local sau la conducerea Urban că oamenii tot nu plăteau. Problema este că a fost lăsată pe o perioadă lungă și s-au acumulat penalitățile”, spunea Alexandru Stoica.
În legătură cu tarifele diferențiate la agentul termic, președintele PSD Slobozia susține că acesta nu a fost la suprapreț pentru agenții economici, ci a fost plătit în funcție de suprafață.
„Ceea ce spun ei acolo sunt povești. Nu știu cine a scris, dar ei încearcă acum o diversiune. Ei întotdeauna au făcut parte din Consiliul local, iar dacă nu mă înșel, au avut și reprezentant în Consiliul de Administrație pe timpul Alianței ba nu, ba da. Dacă erau atât de deștepți, de ce nu au rezolvat ei această problemă? Această datorie istorică pe care o are Urbanul la Amonil… Dacă slobozenii și-ar plăti mâine datoriile, această problemă nu ar mai exista. Este vina și a celor care s-au succedat la conducerea Urbanului, pentru că ar fi trebuit de atunci să ia măsurile legale pentru recuperarea banilor și ar fi fost mai ușor acum. S-a recuperat puțin, Amonilul a lăsat și el așa că le-a convenit să se adune atâția bani, pentru că dacă ar fi pus piciorul în prag de atunci era altceva. Acum ei primesc mai mult de jumătate din sumă degeaba, numai din penalități. Noi suntem în tratative cu Amonilul, am făcut niște propuneri și să vedem la ce concluzie ajungem când ne-om întâlni miercuri. Vom vedea ce stabilim în cazul Urbanului. Urbanul nu este falimentar. Pentru că are de încasat de la populație mai mult decât ce are de dat la Amonil. Practic, Urbanul nu este o societate falimentară, pentru că are de luat și are de dat. Falimentar ești când ai de dat și nu ai de unde lua”, a adăugat Stoica.
Totodată, acesta regretă faptul că „unii din organizația municipală a PNL nu se cred în Uniune și încearcă acum o diversiune pentru a obține locuri pe listele comune de consilieri”.
„Îmi pare rău să spun asta, pentru că sunt colegii mei, dar ei încearcă acum să forțeze ceva. Ce, nu știu. Dar lucrurile sunt cât se poate de clare, tranșate. Nu au decât să facă ce-și doresc. Dacă vor să respecte protocolul, bine, dacă nu, să fie sănătoși. Noi suntem dispuși să-l respectăm așa cum ne-am angajat. Dovadă este faptul că nu am avut nici o problemă până acum, dar de fiecare dată când apare problema trecerii pe listele comune de consilieri apar și astfel de chestii care nu au logică și nici un sâmbure de adevăr. Pentru că dacă erau atât de tari, când și-au pus director, când au avut majoritatea în AGA și în Consiliul local, de ce nu au fost în stare să rezolve problema…Bănuiesc de unde vine această perdea de fum, chiar dacă trebuie să recunoaștem că în mare parte e vina Urbanului… În rest, sunt povești trecute pe bloguri și pe site-uri… Și citez din marele poet Mihai Eminescu: E ușor a scrie versuri când nimic nu ai a spune/Înșirând doar vorbe goale ce din coadă au să sune… Cam așa văd eu…”, a concluzionat Alexandru Stoica.