8 MARTIE ESTE ÎNCĂ O ZI ÎN CARE TREBUIE SĂ NE CEREM DREPTURILE
În fiecare an de 8 martie ni se aduce aminte că femeile din România sunt extraordinare. Ni se oferă atenţie, flori, mici cadouri, ieşim în oraş cu prietenele sau la o masă festivă. Apoi cursul vieţii femeilor din România se reia uşor, fără să se schimbe mare lucru.
8 martie este ziua noastră. Este ziua care marchează lupta femeilor pentru drepturile de care noi ne bucurăm astăzi. Este ziua în care toate oficialităţile adresează urări frumoase doamnelor şi domnişoarelor, dar să nu uitam că femeile au drepturi şi nevoi tot timpul anului!
Ca deputat, dar şi ca femeie, în cei trei ani de mandat am reuşit să îmbunătăţesc puţin viaţa femeilor şi a familiei prin legile şi amendamentele pe care le-am promovat. Am introdus indemnizaţia pentru creşterea copilului pentru mamele eleve sau studente, indemnizaţia suplimentată pentru naşteri multiple, am realizat o lege împotriva violenţei în familie, prin care femeile vor fi protejate împotriva agresiunilor, am reuşit să evităm egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani şi prin amendamentul meu, pentru femei s-a stabilit vârsta de pensionare la 63 de ani. Și enumerarea poate continua cu legislaţia privind protecţia copilului, a persoanelor cu handicap sau a altor categorii vulnerabile. Dar nu este suficient, trebuie făcut mai mult!
De aceea, cu ocazia zilei de 8 martie, eu le spun doamnelor că voi continua să mă bat pentru locuri de muncă, pentru revenirea la 2 ani a concediului pentru creşterea copilului, pentru accesul femeilor în funcţii de conducere, pentru a exista toate acele servicii care să ajute femeile să facă faţă mai uşor responsabilităţilor legate de familie – creşterea copiilor, îngrijirea bătrânilor şi a persoanelor bolnave.
De 8 martie, doresc tuturor doamnelor şi domnişoarelor ceea ce îmi doresc şi pentru mine, pentru mama mea sau pentru bebeluşa mea, multă sănătate şi să trăim într-o ţară care ne respectă tot timpul!
*** Program Manifest
Mulţi cred că lupta femeilor nu-şi mai are rostul în anul 2012, că suntem egali în faţa legii şi că acest lucru este suficient. În viaţa de zi cu zi cifrele nu sunt în favoarea noastră:
- Peste 80% din treburile casnice sunt realizate de femei. Este nevoie de parteneriat în viaţa privată!
- 10% diferenţă de salarizare dintre femei şi bărbaţi. Vrem plată egală pentru muncă de valoare egală!
- Scădere drastică de 85% a numărului de creşe şi grădiniţe faţă de anii 90. Plătim impozite dar nevoile noastre nu se regăsesc în priorităţile bugetare. Vrem dezvoltarea infrastructurii de îngrijire de care avem atâta nevoie (creşe, grădiniţe, cămine de bătrâni).
- 71% din victimele violenţei domestice sunt femei. Suntem în pericol pe stradă şi acasă. Cerem protecţie reală, adăposturi pentru victime şi legislaţie care să pedepsească aspru agresorii!
- 2000 de decese anuale cauzate de cancerul de col uterin, pe primele locuri în Europa. Vrem servicii eficiente de sănătate şi programe de prevenţie!
- Femeile sunt mult mai afectate decât bărbații de sărăcia persistentă și extremă (la nivel european 22% dintre femeile de 65 de ani și peste sunt expuse riscului sărăciei, comparat cu 16% dintre bărbați); cerem protecţie socială pentru femeile în vârstă şi strategii de prevenire a sărăciei.
- 22.500 de naşteri la adolescente pe an, pe primele locuri în Europa. Este nevoie de programe de educaţie sexuală în şcoli şi campanii eficiente de planificare familială!
- 95% din victimele traficului de fiinţe umane în scopul exploatării sexuale sunt femei. Vrem pedepse aspre pentru traficanţii de persoane, o strategie reală pentru diminuarea prostituţiei şi programe de prevenire şi protecţie pentru victime!
- Femeile reprezintă doar 9,7% din parlamentari, 12,6% din consilierii judeţeni, 10,8% din consilierii locali, 4,7% din prefecţi şi 3,5% din primari. Cerem reprezentare politică civilizată, echitabilă şi reală!
Aceste cifre portretizează viaţa actuală a femeilor din România. Generaţii de femei lăsate în voia sorţii, fără reprezentare politică, fără protecţie socială şi politici publice adecvate.
Cristina Ancuţa Pocora, Deputat de Feteşti- Ţăndărei