Președintele PSD Slobozia, Alexandru Stoica, despre motivele eliminării lui Gabi Ionașcu:
Lipsa de comunicare, aroganţa, proasta gestionare a banilor şi a investiţiilor din Slobozia
Este cunoscut faptul că, în urma Consiliului Municipal al PSD Slobozia, din 21 februarie, unul din punctele de pe ordinea de zi a fost stabilirea candidatului USL (post care revine PSD) pentru funcția de primar al municipiului. Știm de asemenea că în cadrul acelei ședințe a fost ales, cu 69 de voturi din 70, Alexandru Stoica, președintele PSD Slobozia, Gabi Ionașcu primind un singur vot. Acest rezultat zdrobitor în defavoarea lui Gabi Ionașcu a produs diverse reacții, opinia publică exprimându-și, pe diferite canale, părerea privind motivele care i-au determinat pe social-democrați să renunțe brusc la candidatul Gabi Ionașcu.
Un motiv – investițiile începute și nefinalizate
Cum 2012 este an electoral, social-democrații din Slobozia au început să analizeze, punct cu punct, toate promisiunile din campania electorală anterioară și ceea ce s-a realizat efectiv. În urma acestei analize, au apărut nemulțumirile, exprimate inițial în comitetul executiv, ședință care s-a desfășurat cu o săptămână înaintea Consiliului municipal. Atunci, mai mulți membri ai comitetului au decis să pună „cărțile pe față” și să-i arate actualului primar aceste „minusuri” din activitate, discuții extrem de aprinse și extrem de critice, la care au asistat și toți președinții de organizații teritoriale de pe raza secției de votare.
Aceștia i-au reproșat primarului că nu a gestionat cum trebuie cei 500 de miliarde lei împrumutați în anul 2006 pentru realizarea sistemului de distribuție a apei din sursa subterană, investiție care știm cu toții ce efect are, dar și multitudinea de investiții începute și nefinalizate, printre acestea aflându-se canalizarea, apa și epurarea. Deși aceste investiții importante ar fi trebuit finalizate în acest an, stadiile în care se află la ora actuală nu vor permite acest lucru.
„Cu apa am feștelit-o. Oamenii spun că domnul primar a gestionat prost această problemă, pentru că s-a expus și a luat pe spatele lui, iar acum încearcă să se disculpe. Dar nu-l mai crede nimeni pentru că e chestie de psihologie a maselor. A doua investiție, canalizarea, nu e gata. Nu e gata! Epurarea nu e gata! Noi acum când ne vom întâlni cu alegătorii trebuia să le spunem: am promis asta și asta, am făcut asta și asta… Noi nu avem ce să spunem. Nu avem ce să spunem… Am început două grădinițe. De ce-am început două? Începeam una, făceam una! Am început la două, acum facem numai la una, aia s-a ruginit… în sfârșit. Am început 5-6 săli de sport… Păi eu știu că sunt importante sălile de sport la școli, dar sunt și alte priorități. Începeam una și făceam una. Noi am început șase odată și n-am făcut niciuna. Veniturile au fost destule. Au fost 500 de miliarde de lei pentru apă, dar faptul că nu a întrebat pe nimeni, a fost lăsat să facă. A cerut dezlegare totală, credit total. Noi am avut încredere și ne-am trezit că nu știm, că să vedem, că să aflăm care-i vinovat… Asta i s-a imputat, lipsa totală de comunicare. Mulți au zis că e aroganță ieșită din comun, faptul că nu ascultă pe nimeni, nu colaborează cu nimeni, nu comunică cu nimeni, nu are răbdare să asculte pe nimeni. Cetățenii se plâng de faptul că nu pot veni și discuta, pentru că tot timpul este în viteză, supărat, obosit, tracasat, stresat. Nu știm ce se întâmplă”, a declarat Alexandru Stoica, președintele PSD Slobozia și actual viceprimar.
„După ce și-a citit discursul, ne-a dat cu flit, fapt care i-a înfuriat pe oameni”
Dacă cineva mai avea dubii în ceea ce privește schimbarea lui Gabi Ionașcu, la ședința Consiliului municipal din 21 februarie acestea au fost spulberate. 69 de membrii dintre cei 70 prezenți au decis fără drept de apel pentru un alt candidat la primărie. După ce timp de foarte mulți ani a avut susținere totală, acum membrii nu au mai vrut să tolereze comportamentul acestuia, mai ales cel din timpul ședinței interne.
„Dânsul a venit la ședința Comitetului Municipal cu o hârtie, a citit ceva acolo, ne-a acuzat pe toți că suntem așa, ca sunt așa, și a plecat. Nu a participat la vot, deși a dorit să fie trecut și dumnealui pe buletinul de vot că vrea să candideze. Foarte bine! S-a trecut la vot. S-a votat secret, cu buletin de vot, cu comisie de numărare a voturilor, cum se face la noi, la PSD. Au fost prezenți la început 78 de membrii din 85. Pe parcurs, pentru că lucrările au durat vreo trei ore, 8 dintre ei au plecat. Nu au mai avut răbdare, mai ales că au fost 14 luări de cuvânt. La vot au rămas așadar 70. Membrii organizației au spus atunci ca președintele organizației, cel care îi reprezintă, să se înscrie pe listă și să candideze. S-a votat secret, iar rezultatul a fost 69 la 1.
Faptul că el a plecat și nu a rămas în sală să vorbească cu colegii a demonstrat același comportament. Adică a dat cu flit și a plecat… Vreau să spun că nimeni nu a vorbit cu niciun membru din consiliu, pentru că sunt numai oameni unul și unul, nu poți să influențezi și să spui, votează-mă pe mine. Mai ales că a avut atâția ani de zile susținerea total necondiționată din partea partidului. De asemenea, a început să acuze că organizația a început să fie militarizată, să fie nu știu cum, să fie nu știu ce. Chiar am discutat, aceeași organizație militarizată, disciplinată și ordonată a fost cea care a adus atâtea succese. Deci, atunci era bună organizația militarizată. În momentul în care nu te mai susține, nu mai e bună. Nu mai e democratică. Nu mai e normală. Deci asta ni s-a părut ciudat, dar și faptul că a plecat așa, intempestiv, cu adio v-am dat cu flit, i-a înfuriat mai mult pe oameni. S-a ajuns la acest rezultat”, a adăugat Alexandru Stoica.
„Am primit vestea cu îngrijorare, dar și cu încredere”
Așa declară Alexandru Stoica, mai ales că planurile sale declarate erau cu totul altele, dorindu-și chiar să părăsească administrația locală și să meargă în domeniul privat. Asta, spune el, și pentru faptul că până acum nu a găsit mediul propice pentru o activitate care să se desfășoare în mod corect.
„În mediul creat de Ionașcu, în care vii și trântești și bufnești, mie nu-mi place. Am primit vestea cu îngrijorare, dar și cu încredere, pentru că membrii consiliului municipal și-au dat adeziunea sprijinindu-mă, spunând că vom lupta împreună. De asemenea, toate organizațiile și-au dat acordul de a se mobiliza în vederea câștigării alegerilor. Acum parcă m-am mai liniștit un pic așa, în sensul că am în spate toată organizația de partid. De asemenea, am primit sprijinul organizației județene, pentru că domnul președinte Ciupercă a spus că asta a fost o alegere democratică a organizației și se respectă. În aceste condiții, și-a exprimat sprijinul, cu toate forțele și mijloacele pe care le are la dispoziție”, a mai spus Stoica.
Referitor la zvonurile potrivit cărora Gabi Ionașcu ar fi curtat de alte partide, fiind posibil să plece din PSD, Alexandru Stoica spunea că nu ar înțelege decizia, mai ales că timp de 20 de ani a fost sprijinit de partid.
„În momentul în care organizația nu te mai sprijină, nu înseamnă că organizația nu mai e bună, nu mai e capabilă, dau cu flit, sau cum a zis el, și am plecat. Sunt oameni în organizație care 20 de ani nu au cerut și nu au primit funcții. Ce ar însemna să plece toți? Dacă ești membru de partid responsabil, trebuie să realizezi că ai fost propulsat de această organizație. Să nu uităm că este vicepreședinte al organizației județene, vicepreședinte al organizației municipale, primar, deci astea sunt funcții pe care le numeri pe degete. Nu sunt așa la dispoziția și la latitudinea oricui. Cred că ar fi o gafă impardonabilă, o greșeală, din partea dumnealui…. (…) Din păcate, nu e nimic realizat din ceea ce promis. Asta e părerea membrilor de partid și a consiliului, iar ea reflectă părerea cetățenilor. Dacă vreți, mergem pe stradă și întrebăm. Bani au fost. 500 de miliarde sunt bani grei, se puteau face multe. Principala cauză a declinului acestuia a fost faptul că nu s-a consultat cu nimeni. Singur și-a băgat capul în laț și a crezut că numai singur poate să facă. Și a ajuns să aibă multe probleme, pentru că sunt multe și la un moment dat cred că le-a pierdut firul și a început să le încurce, să le amețească și așa s-a ajuns unde s-a ajuns”, este de părere Stoica.
„Dacă spuneai ceva de apă, deja erai inamicul public numărul unu”
Problema apei furnizate în municipiul Slobozia a fost factorul principal care a declanșat nemulțumirile oamenilor. Faptul că de mulți ani această problemă nu este rezolvată le-a adus prejudicii de imagine social-democraților care nu au mai suportat criticile cetățenilor din Slobozia. În plus, lipsa de comunicare, de recunoaștere publică a problemei, a făcut ca acest subiect să ia amploare.
„El trebuia să știe din timp ce impact are apa din sursă subterană asupra instalațiilor, pentru că în 2009 nu erau probleme ca în 2012. Trebuia sa știe asta. Trebuia să-i fi spus specialistul, că a avut consultant, mai frate, nu-i da drumul că se întâmplă așa, hai să schimbăm țevile mai întâi, hai să facem stația și apoi îi dăm drumul. Ce se va întâmpla în continuare cu apa, treaba e foarte simplă, o rezolvăm. Adică avem stația de tratare pe care o dăm în folosință, terminăm de schimbat țevile și nu mai avem nicio problemă. E foarte simplu, dar oamenii nu au avut răbdare și încredere, după 4 – 5 ani, că poate s-o termine. Le e frică oamenilor că s-ar putea s-o lungească tot dintr- o amețeală managerială. El tot timpul a negat. Trebuia să recunoască. Măi fraților, am încercat, nu mi-a ieșit, eu sunt de vină. Culmea e că nu discuta nici cu noi în partid niciodată.
În consilii dacă spuneai ceva de apă deja erai inamicul public numărul unu. Trebuia să facă altfel. Să ne adunăm, să discutăm, să vedem ce se întâmplă. Care-i problema, ce ziceți, cum o facem? S-a marjat că apa e bună, că e manipulare politică. Și acum, să fim serioși, oricine ar fi profitat să arunce cu pietre, că asta e politica. Cum să zică PDL-ul că e bună apa?
Dacă Ionașcu trece la PDL, nu ar fi mare lucru să se spună că dintr-o eroare de greșeală apa e bună, nu are trihalometani și nici pesticide, deci apa e roșie, dar e bună”, a concluzionat președintele PSD Slobozia.
Cu toate că a fost eliminat din competiție, Gabi Ionașcu nu a fost și exclus din PSD. Social-democrații nu o vor face pentru că, susțin aceștia, este timpul să sprijine, la rându-i, organizația, așa cum a fost dumnealui sprijinit timp de 20 de ani.