25 de zile de deszăpezire a drumurilor din județ, cheltuieli de 1,8 milioane lei
Conducerea Consiliului Județean Ialomița, împreună cu responsabilii de la Drumuri Județene, au prezentat, marți, 21 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, rezultatele estimative ale intervențiilor pe drumurile județene din perioada 25 ianuarie – 18 februarie.
Drumuri multe, utilaje insuficiente, bani puțini
Potrivit estimării realizate de societatea Drumuri și Poduri SA Ialomița, contractată pentru întreținerea drumurilor județene, în intervalul menționat au fost cheltuiți, în total, peste 1,8 milioane lei, în medie 72.000 lei pe zi. Calculul s-a făcut pe ora de intervenție, respectiv între 425 și 455 lei, acționându-se aproape 4 ore pentru deszăpezirea unui kilometru de drum.
Așadar, dintre cei 507 km. de drumuri județene, s-a acționat susținut pe 185 km, operațiune repetată din cauza viscolului, totalul intervențiilor însumând 444 kilometri. Deși un calcul la centimetru de drum deszăpezit nu poate fi realizat, neexistând această noțiune, se știa cu certitudine că banii alocați sunt prea puțini, că numărul utilajelor a fost insuficient dar și că întârzierile privind deblocarea au fost cauzate de intervenția greoaie a celor de la drumurile naționale.
Vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Ștefan Mușoiu, spunea că pentru a se interveni pe drumurile județene au trebuit să aștepte ca drumurile naționale sau cele mai importante artere să fie deszăpezite.
De asemenea, o explicație legată de întârzierea cu care s-au efectuat intervențiile pe drumurile județene a fost și aceea a numărului mare de kilometri de drum județean pe care îl are județul, aproximativ 507 km, comparativ cu drumurile naționale, care are în total aproximativ 300. Nu a lipsit problema utilajelor aflate în dotarea celor de la drumuri, fie naționale, fie județene, puține și în mare parte depășite moral.
„Acest aspect este cu atât mai relevant cu cât anul acesta bugetul a fost diminuat pe intervenții la drumuri județene, și spun că ar fi nevoie de un sprijin de la guvern pentru achiziția unor utilaje, în speță două freze la drumuri județene, cât și la drumurile naționale, pentru ca intervenția să fie corelată cu așteptările și nevoile cetățenilor acestui județ”, spunea Ștefan Mușoiu, fiind de părere că tot din fondul de intervenție, guvernul ar trebui să asigure ajutoare de urgență pentru despăgubiri, lucrări și cheltuieli neprevăzute, pentru înlăturarea efectelor acestor înzăpeziri și pentru activitatea de reconstrucție și restaurare a activității normale în județul Ialomița.
Potrivit celuilalt vicepreședinte al C.J. Ialomița, Ioan Martin, în 2010 a fost alocată din TVA, pentru întreținerea drumurilor județene, suma de aproximativ 7,8 milioane lei, în 2011 – 6,7 milioane lei, iar în 2012, până în martie – 4,3 milioane lei
„Scăderea este dramatică în comparație cu necesitatea de intervenție. În anul 2009 am cheltuit 785.000 lei pentru deszăpezire, în anul 2010, aproximativ 1,100 milioane lei, în 2011 -1,260 milioane lei, iar în 2012 estimăm că vom depăși 2,2 – 2,3 milioane lei. În acest context, am solicitat acordarea de sume suplimentare pentru întreținerea de drumuri județene din fondul de intervenție la dispoziția guvernului”, spunea vicepreședintele Martin.
Ulterior conferinței de presă, guvernul aloca 2,582 milioane lei pentru localităţile afectate din judeţul Ialomiţa, o sumă necesară, ce ar acoperi anumite cheltuieli.
Silvian Ciupercă spunea că, în anumite localități, au participat la deszăpezire și societăți private care au lucrat fără a fi plătite și cărora le mulțumește, dar și utilaje închiriate de la diverse firme.
Președintele C.J. este de părere că acest concept de solidaritate trebuie regândit, făcând referire la posibilitățile de sprijin din partea altor județe în acea perioadă și refuzul acestora de a trimite utilaje la momentul oportun. De exemplu, marți, de la reprezentanții unei firme din Covasna a sosit o adresă prin care aceștia își manifestau disponibilitatea de a oferi în sprijin niște utilaje, printre care și un snowmobil, ajutor ce-i drept tardiv.
Schimbând registrul, dar nu și tema, vicepreședintele Ștefan Mușoiu a adăugat că pericolul în județul Ialomița nu a trecut, existând multe case care au nămeți în jurul lor de 3-4 metri, riscul infiltrării apei în fundațiile caselor în urma topirii rapide a zăpezii și prăbușirea acestora fiind extrem de ridicat.
„Dacă nu există o coordonare foarte bună între Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și Comitetele locale este posibil ca despăgubirile să fie mult mai mari față de cele preconizate la acest moment”, spunea acesta, avansând ideea realizării unor șanțuri de colectare a apei.
În umbra lui Ciupercă
În aceeași zi, după conferința Consiliului Județean, președintele PDL Ialomița, Cazacu Marinică, a organizat, la rându-i, o conferință de presă, la sediul partidului.
Printre alte subiecte dezbătute la foc automat, adică maxim 15 minute, acesta a acuzat conducerea C.J. de faptul că nu a acționat așa cum trebuie pe drumurile județene, susținând în context că și la ora actuală sunt drumuri și localități înzăpezite în Ialomița.
Cazacu a spus că în perioada ninsorilor a mers în nămeți pentru că așa a simțit și nu pentru a se poza și a da interviuri pe la televiziuni. Fie cu tineri din PDL, fie cu oameni din Ion Roată sau cu utilaje proprii, ajutând la deszăpezire în anumite localități din Ialomița.
„Din păcate, vorbele frumoase și modul de manifestare ale unor persoane acoperă faptele altor persoane”, spunea Cazacu, evident deranjat de „vizibilitatea” de care are parte președintele C.J. Ialomița, făcând în context și o retrospectivă a momentelor în care s-a simțit „umbrit” de Silvian Ciupercă.