97% dintre unitățile de învățământ din județ au obținut autorizații sanitare de funcționare
„Școlile sunt pregătite să-și aștepte elevii”, afirma inspectorul general școlar al Inspectoratului Școlar Județean Ialomița, Ileana Condruț, în cadrul unei conferințe de presă susținute vineri, 12 septembrie.
Cu toate acestea, există situații în care anumite unități de învățământ nu au primit autorizație sanitară de funcționare din diverse cauze, mai mult sau mai puțin grave, chiar dacă nici în altele condițiile nu sunt ideale.
În urma verificării tuturor unităților de învățământ din județ de către reprezentanți ai Inspectoratului Școlar, DSP și Prefectură, s-a constatat că din cele 250 de corpuri de clădire existente, doar 9 nu au autorizație sanitară de funcționare.
„La școala gimnazială Sălcioara, este vorba despre două clădiri care nu au autorizație din lipsa apei curente, dar și a grupurilor sanitare situate în exterior, la Căzănești s-a retras autorizația la grădinița cu program normal, în schimb vor primi cei de la Liceul Tehnologic pentru că au făcut amenajările cerute. De asemenea, la Colegiul Mihai Viteazul din Slobozia, corpul B, fostul internat în care funcționează și niște săli de clase, nu s-a primit autorizație sanitară. Din construcție, cubajul nu este suficient, adică sunt ceva mai mici sălile de clasă, în rest celelalte dotări le au. Pentru asta nu au autorizație. La Condeești și Bărcănești sunt două corpuri de clădire care nu au avut autorizație. De fapt, pentru că nu au întrunit toate condițiile, s-a eliberat autorizație periodică, urmând să obțină și una permanentă. La Balaciu, grădinița nu are autorizație, dar există un local de grădiniță care se va da în folosință la începutul anului viitor, în ianuarie, și atunci nu s-a mai insistat prea mult pe grădinița veche. Totodată, nu a primit autorizație sanitară nici școala gimnazială Bărbulești, care nu are apă. Se lucrează și acolo. Dacă mă întrebați pe mine, dacă aș fi fost în locul autorității locale, primăria în speță, aș fi demarat lucrările mai devreme pentru ca acestea să fie finalizate până la începutul anului școlar. De asemenea, la Liceul Pedagogic Matei Basarab, fostul internat, sunt niște săli de clasă care nu asigură dozajul suficient de aer. În rest, au tot ce le trebuie. Eu cred că Ialomița stă bine. De exemplu, procentul este de 97% este unul dintre cele mai mari dintre județele țării. Sunt județe care au doar 30% autorizații sanitare. Nu este idealul, niciodată nu am spus că facem lucruri spectaculoase, dar cu pași mici încercăm să facem în așa fel încât copiii să fie în siguranță”, spunea Ileana Condruț.
Deși situația pare bună în comparație cu alte județe, probleme există și vor mai exista. Iar multe dintre aceste probleme nu pot fi rezolvate din cauza lipsei fondurilor. În acest context, reprezentanții ISJ au solicitat sprijin autorităților județene pentru a rezolva câteva situații, cum ar fi la Sălcioara, unde există o fosă septică neacoperită (după ce capacul a fost furat și dus la fier vechi), care poate pune în primejdie copiii. O altă problemă există la corpul A al Liceului Mihai Viteazul din Fetești, unde acoperișul este vechi și trebuie reparat. În acest caz procedurile au fost declanșate, urmând ca fondurile necesare pentru reparații să fie alocate atât de către primărie cât și de către Consiliul Județean. Cu acoperișul au probleme și cei de la Liceul din Armășești, acoperiș stricat în urma unei furtuni.
Mai sunt unități școlare care nu au împrejmuire peste tot, cum este la Săveni și unde se încearcă rezolvarea acestei probleme, deși este un pic mai dificil (constructorul nu și-a primit banii).
Probleme sunt și în ceea ce privește localurile unor unități de învățământ care la ora actuală sunt dezafectate și care, dacă nu sunt preluate în administrare de altcineva, încep să se degradeze, exemple fiind la Țăndărei, Ciulnița (unde se va face un centru social), la Frățilești etc.
„Este păcat, într-adevăr, că s-au investit niște bani, că nu s-a făcut o previziune corectă, sunt de acord, dar asta nu scuză pe nimeni. Trebuia să se vadă pe mai mulți ani care este natalitatea, apoi să se hotărască cheltuirea banilor. Noi nu am aprobat schimbarea destinațiilor acestor clădiri, deși am avut solicitări. Am aprobat numai acolo unde se vor desfășura activități care au legătură cu educația. Nu vom face cârciumi sau baruri acolo. Farmacii, da. Cum a fost cazul la Cosâmbești, unde am aprobat”, a adăugat inspectorul școlar general.
În timp ce în unele localități există școli și grădinițe dezafectate, în altele se construiesc, cum este cazul a două grădinițe la Alexeni și Brătia (Axintele), construite prin Banca Mondială. La Axintele, de exemplu, grădinița a fost inaugurată în după amiaza de luni, 15 septembrie, după cursuri.