9 Decembrie – Ziua Internaţională a luptei împotriva corupţiei
TE INVITĂM SĂ IEI ȘI TU ATITUDINE ÎMPOTRIVA FAPTELOR DE CORUPȚIE!
Direcția Generală Anticorupție (DGA) este instituția specializată pentru prevenirea și combaterea corupției din Ministerul Administrației și Internelor (MAI) – poliție, jandarmerie, poliție de frontieră, situații de urgență, permise de conducere, pașapoarte, prefecturi etc.
Sună gratuit la Direcția Generală Anticorupție și semnalează cazurile de corupție din Ministerul Administrației și Internelor. Tel: 0800.806.806
Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ca la data de 9 decembrie să fie serbată Ziua Internaţională Anticorupţie. Semnată de România la data de 9 decembrie 2003 la Meridaşi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei. Astfel, această dată marchează în simbolistica Organizaţiei Naţiunilor Unite Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Corupţiei, fenomen care, alături de celelalte flageluri ale începutului de mileniu, respectiv terorismul, traficul de droguri şi crima organizată, erodează sistematic eforturile legitime ale autorităţilor statale şi ale forurilor mondiale, întreprinse în direcţia estompării nocivităţii acestei forme de criminalitate.
Însuşi faptul că cel mai înalt şi reprezentativ for mondial a ales să dedice o zi distinctă luptei împotriva corupţiei, constituie dovada certă a faptului că aria sa de manifestare a cuprins deopotrivă, atât naţiunile cu exerciţiu democratic consolidat, cât şi democraţiile emergente şi statele în curs de dezvoltare, ceea ce impune cu atât mai mult o solidarizare a eforturilor tuturor forţelor responsabile pentru contracararea sa.
Trebuie evidenţiat faptul că această zi precede Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului – 10 decembrie, iar una din axiomele acestei semnificaţii este aceea că fiecare cetăţean al unei societăţi democratice are dreptul de a fi servit de un corp administrativ onest şi integru.
Fie că se manifestă sub forma unor acte sistematizate şi profund elaborate, fie că se produc spontan, fără nicio pregătire prealabilă sau, din punct de vedere al participaţiunii, reflectă implicarea unuia sau a mai multor făptuitori, corupţia rămâne acelaşi fenomen de maximă potenţialitate la adresa interesului general, prin faptul că presupune aprioric negocierea autorităţii publice.
În acest sens, Direcţia Generală Anticorupţie ca structură specializată a Ministerului Administraţiei şi Internelor, reafirmă şi cu acest prilej că va acţiona cu determinare sporită în direcţia prefigurării unui mediu de integritate corespunzător la nivelul personalului ministerului.
La nivel teritorial, Biroul Judeţean Anticorupţie Ialomiţa promovează, în activitatea pe care o desfăşoară, obiectivele ce urmăresc îndepărtarea vulnerabilităţilor şi factorilor de risc în vederea oferirii de către personalul M.A.I. ialomiţean a unui serviciu public de calitate, neviciat de fapte de corupţie. Pentru aceasta, solicităm cetăţenilor ialomiţeni să ni se adreseze cu încredere şi să ne sprijine în această luptă împotriva corupţiei.
Ce reprezintă corupția?
Cele mai cunoscute fapte de corupție sunt luarea și darea de mită, șpaga în limbaj popular. Chiar dacă aceasta nu poate fi eliminată în totalitate, de fiecare dintre noi depinde gradul de răspândire al ei.
Ce poți face?
În primul rând, fii convins că EȘTI IMPORTANT! Prevenirea și combaterea corupției depind în egală măsură și de tine. Dacă nimeni nu mai dă șpagă, nu vor mai exista nici funcționari corupți. Semnalează IMEDIAT problema! Cei mai mulți dintre funcționari sunt corecți, așa că orice alte situații trebuie pedepsite!
TE INVITĂM SĂ IEI ȘI TU ATITUDINE ÎMPOTRIVA FAPTELOR DE CORUPȚIE!
Sună gratuit la Direcția Generală Anticorupție și semnalează cazurile de corupție din Ministerul Administrației și Internelor. Tel: 0800.806.806