50 de ani de învățământ liceal în Țăndărei
1961 – 2011. 50 de ani de învăţământ liceal în Ţăndărei.
O jumătate de secol de existenţă, de experienţe, de trăiri.
Actualul președinte al Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, profesorul Alecsandru Știucă, primarul orașului Țăndărei, Vasile Sava, primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Alexandru Dinu, sunt doar câțiva dintre cei care, de-a lungul anilor, au avut încredere în zicala potrivit căreia „dacă ai carte, ai parte”, care au crezut în profesori, în puterile lor, în trecutul, prezentul și viitorul liceului din Țăndărei.
La ceas aniversar, actuali și foști profesori, elevi, directori, oficialități locale și județene și-au „îmbrăcat în cuvinte” trăirile, emoțiile, așa cum au știut mai bine, aducându-și aminte de vremurile bune. Pentru că, deși pe parcursul anilor condițiile de învățământ s-au îmbunătățit, nimic nu va mai fi ca atunci, ca pe vremea lor. În prezent, dragostea pentru învățătură este o „rara avis”, calitatea este cu semnul întrebării, iar rezultatele se lasă așteptate.
Revenind la liceul din Țăndărei, părerea unanimă este bună. Inspectorul școlar general Ilie Stavăr a ținut să sublinieze în deschiderea evenimentului, desfășurat vineri, 30 septembrie, că liceul din Țăndărei nu este cu nimic mai prejos față de alte unități de învățământ din județul Ialomița. Ba chiar este considerat un „pol de cultură și învățământ din județ”.
Unul dintre foștii directori ai acestui liceu, timp de 12 ani, profesorul Alecsandru Știucă, i-a felicitat din toată inima pe toți cei care într-un fel sau altul „au fost parte a acestui tot”, care este liceul din Țăndărei.
„Mi-e teamă să spun instituție, pentru că mie mi se pare că școala este ceva aparte, de o natură cu totul specială. Aproape toată lumea este implicată în viața unei școli. (…) Dacă liceul acesta s-a așezat aici, la răspântia de drumuri, în timp, și mai ales dacă a rezistat, este un semn că nu a fost numai voința noastră, este și o șansă care vine să pecetluiască un destin care, iată, astăzi, avem mărturie pe cei care au traversat, au trecut prin acest liceu, și care s-au împlinit într-o poveste omenească pe acest pământ. Este un fapt remarcabil faptul că el a dăinuit aici 50 de ani. Dar nu ajungerea, ci parcurgerea este esențială în viața, și a omului, și, până la urmă, a unei școli, pentru că și ea împrumută destinul ca și oamenii. (…)”, a susținut Alecsandru Știucă.
Evenimentul de la Țăndărei a fost pentru mulți dintre cei prezenți un moment de „întoarcere în timp”, de trăire în prezent, și de speranță de mai bine pentru viitor.