450 de km pe Dunăre în două săptămâni, pe o plută din 1.500 de PET-uri
Şase tineri din Ialomiţa, Bacău și Călărași au navigat peste 450 de km pe Dunare pe o plută formată din 1.500 de PET-uri. Aventura a început pe data de 12 august la Călăraşi şi s-a încheiat două săptămâni mai târziu, pe 25 august, la Gura Portiţei. Acest demers face parte din proiectul P.E.T. Rafting Project, început în 2011 și aflat anul acesta la a doua ediţie.
Echipajul plutei a fost format din: Iulian Nichita (Stelnica, Ialomița), Cristian Pușcașu, Ciprian Costan, (Fetești, Ialomița), Marius Lalu (Făcăeni, Ialomița), Radu Șeptelici (Onești, Bacău) și Adrian Dumitrașcu (Călărași, Călărași).
Pe lângă cei şase plutaşi, s-au alăturat echipei P.E.T. Rafting Project încă cinci membri, responsabili de comunicare şi imagine. Alături de echipa proiectului încă 25 de prieteni şi voluntari au ajutat la colectarea PET-urilor şi construirea plutei, le-au oferit suport moral şi i-au vizitat pe traseu.
În cele două săptămâni cei şase tineri au parcurs Dunărea de la Călăraşi până la Gura Portiţei și au oprit în: Dichiseni, Stelnica, Făcăeni, Magureni, Brăila, Galați, Isaccea, Pătlăgeanca, Tulcea, Mahmudia, Murighiol, Gura Portiței.
Au traversat Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pe traseul Tulcea – Murighiol – Canalul Dunavăț – Canalul Cocoș – Canalul Mustaca – Canalul Centura – Golful Holbina şi Lacul Razim, pe traseul Capul Holbina – Periteașca – Insula Bisericuța, ajungând la Gura Portiţei duminică, 25 august, la orele 22:00.
Pe parcursul traseului plutaşii au vizitat localităţile de pe malul Dunării, au adunat poveşti ale localnicilor, care s-au dovedit a fi foarte receptivi şi dornici să îi ajute cu indicaţii utile şi informaţii despre Dunăre şi Deltă.
La finalul aventurii, PET-urile din care a fost construită pluta au fost predate în Jurilovca pentru a fi duse la reciclat, iar restul de materiale unui localnic, cu scopul de a fi utilizate pentru construirea unui adăpost pentru stupi.