15 ianuarie 2025, „Anul Eminescu” – Ziua Culturii Naționale
Miercuri, 15 ianuarie 2025, sub egida Zilei Culturii Naționale și declarării anului 2025 drept „Anul Eminescu”, deoarece aniversăm 175 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, la sediul Protopopiatului Slobozia, elevii, coordonați de domnișoara învățătoare Curelea-Simionescu Elena, au participat la activitatea cu tema „15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale”.
Pentru început, părintele protopop Laurențiu Cioranu a transmis celor prezenți date despre Mihai Eminescu, „omul deplin al culturii române”, care a înțeles pe deplin locul și rolul Bisericii Ortodoxe în devenirea noastră spirituală, culturală și națională. De asemenea, le-a povestit despre faptul că Mihai Eminescu a considerat Biserica drept cea dintâi școală a neamului, numind-o „mama spirituală a poporului român”, iar Evanghelia lui Hristos, „cartea după care se crește omenirea de două mii de ani”.
Activitatea a continuat cu prezentarea doamnei Turcu Ionelia, profesor de limba română în cadrul Școlii Gimnaziale „Sf. Andrei” din municipiu, care a vorbit copiilor despre viața și personalitatea marelui poet, despre dragostea lui pentru literatură, dar și pentru alte domenii, despre faptul că Mihai Eminescu a devenit poet universal datorită operei sale vaste și originale. Mihai Eminescu a fost o personalitate copleșitoare, care a impresionat prin inteligență, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european, bogăția și farmecul limbajului. „Fără Eminescu am fi altfel și mai săraci”, spune Tudor Vianu.
Întâlnirea s-a încheiat cu recitarea și audiția de poezii din opera eminesciană.
Pentru strădania lor, elevii au fost răsplătiți cu produse de patiserie și băuturi răcoritoare de către Protopopiatul Slobozia.
Această manifestare culturală desfășurată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a fost rodul parteneriatului dintre Protopopiatul Slobozia și Școala Gimnazială „Sf. Andrei” Slobozia, reprezentată de doamna directoare profesor Agapie Liliana.
A consemnat Anastasia Pătrașcu, asistent social al Protopopiatului Slobozia