13.10.2013 – Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

În anul 1989, prin Rezoluţia nr. 44/236, Adunarea Generală a O.N.U. a desemnat a doua zi de miercuri din luna octombrie, ca fiind „Ziua Internaţională pentru 13 octombrie prevenirea dezastrelorReducerea Riscului Dezastrelor Naturale”, iar 12 ani mai târziu, aceeaşi adunare a decis să menţină respectarea acesteia ca un vehicul de promovare a culturii globale, cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea şi pregătirea împotriva dezastrelor. Conform Rezoluţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) nr. 56/195 din 21.10.2001 şi nr. 64/200 din 21.12.2009, s-a decis ca, în fiecare an, la data de 13 octombrie, să fie marcată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor. Această zi reprezintă un mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea riscurilor dezastrelor.

Pe teritoriul ţării noastre, riscurile naturale se manifestă diferit în funcţie de specificul zonei. În judeţul Ialomiţa, acestea sunt reprezentate de: cutremure de pământ, creşteri de cote şi debite care duc la revărsări ale apelor curgătoare interioare, secete, viscole şi înzăpeziri, tornade şi vijelii. Şi în ultimii ani, vremea extremă a provocat disconfort şi pagube ialomiţenilor. Dacă iarna au înfruntat temperaturi foarte scăzute, iar zăpezile au acoperit, în unele localităţi, locuinţele, vara au avut de suportat, zile întregi, temperaturi foarte ridicate, de până la 40 de grade.

Apărarea împotriva riscurilor implică cunoaşterea lor, dar şi a comportamentului înaintea, pe timpul şi după producerea unei situaţii de urgenţă generate de categoriile de dezastre naturale. Din aceste motive, inspectorii din cadrul I.S.U. Ialomiţa derulează permanent acţiuni de informare a populaţiei şi a factorilor de decizie de la nivel local, cu scopul creării unor deprinderi de prevenire şi reacţie la dezastrele naturale.

Cu prilejul “Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”, UNISDR (The United Nations Office for Disaster Risk Reduction) a iniţiat proiectul “Living with disability & disasters” (Trăind cu dizabilităţi şi dezastre), adresat, la nivel mondial, unui număr de cca. un miliard de persoane care trăiesc cu o formă de handicap.

Reprezentând o cincime din populaţia lumii, persoanele cu dizabilităţi pot avea contribuţii unice, de multe ori trecute cu vederea, care să vină în sprijinul reducerii riscului de dezastre şi pentru contruirea unei societăţi/comunităţi rezistente. Se intenţionează astfel ca Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale – 2013 să demareze includerea nevoilor persoanelor cu dizabilităţi în Cadrul de reducere a riscului de dezastre, întrucât:

  • o planetă rezistentă în faţa dezastrelor presupune ca fiecare să fie parte a soluţiei;
  • deciziile şi politicile de reducere a riscului de dezastre trebuie să reflecte şi nevoile persoanelor cu dizabilităţi;
  • investiţiile în scopul reducerii riscului de dezastre trebuie să ţină cont de nevoile persoanelor cu dizabilităţi.

 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa se alătură acestui proiect, prin organizarea şi desfăşurarea, în data de 11.10.2013, începând cu ora 10.00, acţiunii “Porţi Deschise”, unde vor fi popularizate aspecte referitoare la acest eveniment.

comunicat presă: ISU Ialomița
foto: http://pierremassine.deviantart.com/