Un singur tur a condus la bătălii electorale de „infarct”, dar și la eșecuri răsunătoare
Peste 240.000 de persoane au fost așteptate la urne, duminică, 10 iunie, în cele 66 de localități din județul Ialomița, în acest sens fiind constituite 214 secții de votare. Au participat aproape 60% dintre ialomițeni, un procent destul de mare comparativ cu alegerile locale din 2008.
Avem un Consiliu Județean pestriț – PP-DD, UNPR, PNȚCD, PNG, PDL, PSD, PNL
Începem cu Consiliul Județean, unde au existat șase candidați, cel de-al șaptelea fiind „exmatriculat” chiar înainte de alegeri. Așadar, candidații au fost Vasile Silvian Ciupercă (USL), Puchianu Silviu (PRM), Manea Cristian (PER), Cristea Marian, Zdrâncu Georgel (PP-LC) și Stoica Ștefan (PP-DD). Victoria a fost netă pentru candidatul USL Vasile Silvian Ciupercă, acesta obținând 82.498 de voturi, fiind urmat de candidatul PP-DD, cu peste 20.000 de voturi. Din cele 30 de mandate de consilieri județeni, 20 vor fi ale USL (PNL și PSD), 7 ale API (PDL, UNPR, PNȚCD, PNG) și 3 ale PP-DD (având 12.381 voturi).
Este binecunoscut faptul că în localitățile ialomițene s-a candidat ori împreună, în alianțe sau uniuni, ori separat pe partide. Astfel, PSD a obținut separat 20 de mandate de primari, Uniunea Social Liberală (PNL+PSD) tot 20, Alianța Pentru Ialomița – 15 mandate, PNL – 6 mandate, PDL – 3, existând și doi candidați independenți, la Sf. Gheorghe și Amara.
La Consiliile locale, API a obținut 204 mandate, PSD – 194, USL – 184, PNL – 111, PP-DD – 46, PDL – 33, PRM – 5, UNPR – 4, PSR – 3, PER – 3, Comunitatea Romilor – 2, Asociația Partida Romilor – 1, Independenți – 1 și PP-LC – 1.
Cine a candidat și cine a ieșit învingător?
Lupta pentru funcția de primar a fost pentru unii ca meciurile „de infarct”. Până în ultima secundă a meciului au sperat să iasă câștigători. Pentru unii candidați speranța s-a transformat în realitate, pentru alții, a murit imediat după numărarea tuturor voturilor.
La Slobozia, rezultatele din majoritatea secțiilor de votare l-au dat câștigător pe Alexandru Stoica (USL). Tensiunea a fost mare, știut fiind faptul că lui Stoica îi suflau în ceafă Ionașcu, Teculescu și Paros. În noaptea de după alegeri, rezultatele au venit greoi, și chiar dacă diferența era net superioară față de contracandidați, emoția a existat până când detașarea a fost confortabilă. În final, Stoica a obținut peste 10.000 de voturi, la mare distanță de contracandidații săi Mădălin Petru Teculescu, Gabi Ionașcu și, mai ales, Radu Paros.
La Urziceni, schimbarea mentalității, ordinea și respectul promis de Liviu Cazan, candidatul PSD, au contat pentru aproape 30% din electorat, cei mai mulți votând orbește continuitatea actualului primar liberal Constantin Sava, restul de 7 candidați fiind și ei pe acolo…
La Țăndărei, candidatul PSD, Cristian Roman a reușit să obțină cu peste 1.200 de voturi mai mult decât contracandidatul său liberal Iordache Adam Marin, marele pierzător fiind, însă, primarul Vasile Sava, sancționat de electorat pe locul 3.
La Fetești, Gheorghe Catrinoiu (PNL) a câștigat detașat un nou mandat de primar, lupta sa dându-se acolo mai mult cu PP-DD decât cu API sau PSD.
La Amara, independent sau cu partid în spate, Victor Moraru nu a avut contracandidați redutabili, astfel că a obținut un nou mandat de primar, de acum independent.
La Căzănești, inconstanța primarului Alexandru Gavrilă, ba PNG, ba UNPR, ba PNL l-a costat. A pierdut lupta în fața contracandidatului PSD Stelian Traian. La Fierbinți Târg, în ciuda unei campanii furibunde dusă de PDL, candidatul Iusein Iuksel (USL) a obținut un nou mandat de primar.
La Adâncata, Marin Gheorghe (PSD) a câștigat un nou mandat de primar cu doar 40 de voturi în plus față de contracandidatul său de la PNL, Barbu Ionel Valentin.
La Albești, după plecarea lui Constantin Marin în funcția de subprefect, Jugănaru Emil (PSD) a obținut mandatul de primar. La Alexeni, victoria a fost obținută de actualul primar social democrat Cărbune Ion, ca de altfel și la Andrășești, de Ușurelu Ionel.
La Armășești, Neagu Ștefan a pierdut competiția electorală în fața candidatului API, Marius Carpen. La Axintele, nu au existat emoții pentru Grigore Tudor (USL), ca de altfel nici pentru candidatul PNL de la Balaciu, primarul Mihu Cornel, care a candidat sub umbrela USL.
Fără surprize și la Bărbulești, Liță Vasile (API), primarul interimar obținând un mandat plin. Un eșec important au înregistrat social-democrații la Bărcănești, Herea Valerică pierzând în fața lui Popa Daniel (PDL). Situația se inversează în comuna Borănești, unde candidatul API pierde mandatul de primar în fața candidatului USL Nae Adrian. Comuna Bordușani a fost cea mai leneșă privind raportarea rezultatului votului, Constantin Nica (PSD) obținând în final un nou mandat de primar, după emoțiile pe care i le-a dat contracandidatul PDL-ului, acesta din urmă având cu 20 de voturi mai puțin. În comuna Bucu, Drăgușin Ioan (API) a câștigat fără probleme, ca de altfel și primarul de la Buești, Mihăilă Nicolae (PSD), care a mai obținut un mandat. Nu mai vorbim de Ciocârlia, unde Dragomir Răducanu (API) a candidat singur.
Surpriza cea mare a fost la Ciochina, unde Vasile Câmpulungeanu, care a migrat brusc de la PSD în barca democrat-liberalilor a pierdut primăria în fața contracandidatului USL Stroe Gheorghe, la diferență de doar două voturi. Și la Ciulnița, unde Gheorghe Stelică (API) părea de neînvins, era să scape de sub control situația în fața unui contracandidat creditat fără șanse, Ciobanu Valentin (PSD). Aici, împărțirea voturilor între neamuri i-a cam costat pe social-democrați, Gheorghe Stelică rămânând la primărie.
La Cocora, trecerea primarului Lefter Sorin Dănuț de la PDL la PSD nu a fost sancționată de alegători ca în alte comune, astfel că i-au mai acordat un nou mandat de primar. Fără surprize la Colelia, Niță Nichita (USL) rămânând în continuare în funcția de primar, ca de altfel și la Cosâmbești, cu Popescu Bogdan (USL), deși au existat tot felul de reclamații și nemulțumiri. Coșereni îl are din nou pe Radu Ion (PSD), iar la Drăgoești, Mitrea Ion (PSD), la Dridu, Turiga Valentin (USL), la Făcăeni, Nuți Roșu (PNL), la Gârbovi, Popa Grigore (PSD), la Gheorghe Doja, Ion Mihai (PNL), la Gheorghe Lazăr, Marian Pavel (USL), la Giurgeni, Dinu Valere (USL), Grivița, Stroe Vasile (API) nu au existat surprize, primarii actuali rămânând în funcție. Era gata – gata la Drăgoești să ajungă candidata API, Ștefan Mioara, la primărie, diferența fiind de 45 de voturi.
La Grindu, noul candidat al PSD, Cristache Constantin, a obținut mandatul de primar, în lupta cu alți trei competitori. În ceea ce privește comuna Gura Ialomiței, Jipa Ioan a pierdut primăria, mai ales după ce a trecut de la PNL la PDL. Acum, primar este Lambru Constantin Cristinel, anunțat candidat de social-democrați și candidat în final din partea liberalilor, dar sub umbrela USL.
La Ion Roată, Ghiță Mihai (USL), la Manasia, Gelal Oprea (API) și la Jilavele, Stoene Nicolae (PSD) rămân în funcție, chiar dacă au avut ceva emoții și chiar dacă majoritatea din Consiliul local este fragilă.
La Maia, cetățenii au schimbat culoarea portocalie cu cea roșie, Zamfir Marian (USL) obținând funcția de primar. La fel a făcut și la Mărculești, deși este discutabil. Ori au încurcat numele, ori chiar au vrut schimbarea. Pentru că Ciriblan Romeo Sorin (USL) l-a schimbat din funcție pe actualul primar Ciriblan Gheorghe (API).
La Mihail Kogălniceanu, Dinu Alexandru (PNL) a obținut un nou mandat de primar, al treilea de altfel, cu 82,23%, cei doi contracandidați mușcând ușor din procentul obținut acum patru ani.
O altă surpriză a existat la Miloșești, unde primarul Zeca Vasile a migrat de la PDL la PSD pe ultima sută de metri, pierzând primăria la o diferență destul de mare. Ori această mișcare a fost taxată, ori activitatea sa din ultimii ani nu a mulțumit. Astfel că noul primar este liberalul Chițoiu Nelu, care a câștigat la o diferență de 281 față de Zeca și la 65 față de Mangiurea Titi (API). La Moldoveni, cu Dumitru Victor Alexandru (USL), la Movila, cu Mihai Valeriu (PSD) sau la Movilița, cu Petre Petre (API), contracandidații nu au avut șanse. Poate doar la Movilița unde era cât pe ce să obțină Drăghici Marian, candidatul liberalilor, asta dacă nu era arestat pentru mită electorală.
Un eșec al mișcărilor democrat-liberalilor pe tabla de șah a politicii a fost la Munteni Buzău. Soare Gheorghe, primarul social democrat racolat recent de PDL nu a mai fost votat, Stan Florin (USL) câștigând primul său mandat în fruntea comunității.
Primarii din Ograda, Badea Lilian (USL), din Perieți, Elena Cristea (API)-trecută recent de la PSD la PDL, Platonești – Negraru Florinel (API), Rădulești, Micu Constantin (USL) și Reviga, Began Niculae (API) rămân în funcții.
La Roșiori, PSD l-a pierdut pe Dobre Nicolae, fiind schimbat cu Cristea Nicu (API). La Sălcioara, Frițu Ionel a obținut un nou mandat de primar chiar dacă a trecut recent de la PSD la PDL, iar la Sărățeni, Tocileanu Eugen (API) nu avea cum să iasă pe locul II din moment ce a candidat singur.
La Săveni, numirea unui alt candidat de către PSD în locul lui Ursache Ionel, a condus la pierderea primăriei. Alecsandru Știucă a părut, probabil, prea filozof pentru locuitori, astfel că au ales-o pe Drăgoi Daniela Mariana de la API. O altă palmă pe obrazul PDL a fost primită la Scânteia. După ce l-a primit în rândurile sale pe primarul Barbu Nicolae, „izgonit” din PSD, cetățenii au votat tot Partidul Social Democrat și candidatul lor, Ilie Georgeta (USL). La Sf. Gheorghe, Gomez Iuliana Livia, recent despărțită de PSD, a candidat independent, contracandidata sa Niță Marioara (USL), neavând vreo șansă. Probabil și pentru că sunt neamuri.
La Sinești, social-democrații l-au pierdut pe Dumitru Ion, Andrei Constantin (API) obținând un nou mandat de primar.
Poate cel mai răsunător eșec pentru USL a fost la Sudiți, unde liberalul Vlante Emil Panait a pierdut inexplicabil în fața lui Șincan Vasile (API).
În ceea ce privește Stelnica, Brateș Costel (PSD) a rămas la primărie, ca de altfel și la Traian, Năstase Fănel (PSD), Valea Ciorii, Ionescu Ștefan (PSD), Valea Măcrișului, Bobeș Mihail (PSD) și, evident, Vlădeni, Corlău Lucian (PSD).