comenzi la domiciliu cliseru.ro

118 ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
11/09/2011 | Locale Ialomita

Jandarmii au sărbătorit, în data de 1 septembrie, împlinirea a 118 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale, instituţie precursoare a Jandarmeriei Române.

Cu acest prilej, jandarmii ialomiţeni au desfăşurat diverse acţiuni cu caracter festiv, printre care ziua porţilor deschise, o expoziţie de fotografii, selectate din perioada existenţei jandarmeriei rurale, prezentare a tehnicii din dotare, iar în cadrul subunităţilor au fost desfăşurate concursuri sportive, de tenis de masă
şi fotbal.

INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN IALOMIŢA
INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN IALOMIŢA

Vineri 2 septembrie, I.J.J. Ialomița a fost vizitat și de un grup de tineri artişti plastici din cadrul Cercului de Pictură „Sfântul Apostol Luca” din Urziceni. Cum copiii se aflau pentru prima dată într-o unitate militară, pe chipurile lor puteai vedea uimirea, mai ales când le-au fost prezentate tehnica și armamentul jandarmilor.
Jandarmii i-au condus pe copii în încăperi destinate pregătirii misiunilor şi la dispeceratul unităţii, le-au prezentat vitrina cu trofee obţinute la concursuri sportive şi i-au servit cu dulciuri şi suc.
„Ne dorim ca și anul acesta să omagiem și să respectăm ziua de 1 septembrie cu rezultate foarte frumoase, fără evenimente negative”, declara, marți, 30 august, în cadrul unei conferințe de presă, colonelul Nicolae Parepa, șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Ialomița.
“Gendarmeria rurală”, cum apare în documentele vremii, este un organ militar, instruit pentru a veghea pe teritoriul rural la respectarea şi executarea legilor, supravegherea şi informarea ordinii publice, în caz de tulburări interne, Jandarmeria intervenind pentru înăbuşirea lor şi menţinerea ordinii publice.
Jandarmeria rurală a fost creată pentru a preveni comiterea unor acte ce contravin ordinii publice şi nu pentru a reprima prin forţă unele manifestări sau acţiuni ale cetăţenilor.
Prin implicarea Jandarmeriei rurale în acţiuni de restabilire a ordinii publice, atunci când ea a fost grav tulburată, a făcut să rămână neştirbită onoarea şi prestigiul armatei, scutită de a interveni în asemenea situaţii nepopulare.
După 1990 a apărut o nouă structură, ca formă a Jandarmeriei, sub denumirea de trupe de pază și ordine, structură aflată o scurtă perioadă în subordinea Ministerului Apărării Naționale, iar după evenimentele din 13-15 iunie 1990 s-a decis că trebuie să facă parte din Ministerul de Interne.

Articole recente:
🟠 Vezi mai multe ştiri din Ialomiţa ➡️