1 iunie – Ziua Internațională a Copilului, sărbătorită la Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița
Motto: ”Copiii sunt mâinile cu care ne prindem de Rai.” Henry Ward Beecher
În fiecare an, în prima zi de vară se celebrează Ziua internaţională a copilului, prilej de a sărbători cea mai frumoasă perioadă din viaţa fiecărui om – copilăria, de a oferi sprijin, aprecia, iubi şi promova bunăstarea copiilor din toată lumea.
Ziua internaţională a copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în Turcia în data de 23 aprilie 1920. 1 Iunie a intrat în istorie ca zi internațională în anul 1925, an în care la Geneva s-a ţinut Conferinţa Mondială pentru bunăstarea copiilor. La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția nr. 836 pentru a proclama o zi mondială a copilului. Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenție deosebită celor care reprezintă generația de mâine, adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate țările să fie instituită o zi mondială a copilului, pentru ca ea să fie marcată „ca o zi a fraternității și înțelegerii între copiii de pretutindeni”.
1 iunie – Ziua internaţională a copilului, este ziua în care revenim cu toţii la momentele tandre şi plăcute ale copilăriei inocente, alături de generaţia în creştere; este ziua în care încercăm încă o dată să conştientizăm că interesul pentru copil trebuie să fie unul prioritar şi că toţi copiii au nevoie de sprijinul şi atenţia noastră zi de zi.
Așa cum o face în fiecare an, Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița, sărbătorește Ziua internațională a copilului prin manifestări culturale diverse, menite să pună în valoare copilul cu tot ceea ce reprezintă el: frumusețe, candoare, bucurie. Miercuri, 1 Iunie 2016 în cadrul programului de parteneriat încheiat cu Grădinița cu Program Normal nr. 2 Slobozia, prichindeii îndrumați de doamna educatoare Grigore Elena, îmbracați în costume populare, au poposit la sediul bibliotecii plini de entuziasm și voie bună, pregătiți să sărbătorească. În prezența bibliotecarilor, a părinților și a presei copiii au formulat idei despre ceea ce și-ar dori pentru această zi. Exprimându-se frumos, fără nicio regie, mulți dintre ei au spus simplu: liniște și pace sau sănătate și prieteni mulți, demonstrând că în pofida vârstei sunt ancorați în realitățile societății de astăzi. Pe lângă dorințele de ordin spiritual au existat și câteva legate de jucării, instrumente de scris și colorat etc. Sala special amenajată pentru această ocazie, cu baloane și stegulețe, le-a creat copiilor emoții pozitive pe care și le-au înfrânt la sfârșit când au primit în dar aceste materiale decorative. Micuții au recitat poezii, au cântat, au dansat ”Ciuleandra” și ”Hora unirii”, au aflat tainele ghicitorilor, răsplătiți fiind cu coronițe de prinți și prințese, confecționate de bibliotecare, stegulețe, baloane, sucuri răcoritoare și bomboane. Cum era și normal, toți cei prezenți s-au aflat într-o comuniune spirituală și emoțională, s-au simțit din nou ca în copilărie, cu inimile pline de curaj, inocență și iubire.