comenzi la domiciliu cliseru.ro

1 Decembrie, între momente solemne și fasole cu ciolan

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
04/12/2012 | Locale Ialomita

Peste 2.000 de porţii de fasole cu ciolan sau cu cârnaţi, asezonate cu salată de varză, vin şi ţuică, au fost împărţite, sâmbătă, 1 decembrie, de municipalitatea din Slobozia cetăţenilor prezenţi în Piaţa Revoluţiei pentru a sărbători Ziua Naţională a României.

Potrivit reprezentanţilor primăriei, pentru prepararea tuturor porţiilor au fost folosite 180 de kilograme de fasole, 150 de kilograme de semipreparate din carne, aproape 100 de kilograme de varză tocată şi 2.500 de chifle.
De asemenea, au existat peste 170 de litri de vin fiert şi 70 de litri de ţuică, dar şi pâine la ţest preparată de reprezentanţi ai Muzeului Agriculturii.

Primarul municipiului Slobozia, Alexandru Stoica, a declarat că toate acestea au fost realizate din sponsorizările agenţilor economici de pe raza municipiului, fasolea fiind preparată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slobozia.
Nu puțini au fost aceia care au dat curs invitației în Piața Revoluției. Am văzut toate categoriile sociale, toate tipurile de oameni. Au stat la aer, au socializat, au mâncat fasole, unii chiar mai multe porții, au băut vin fiert sau țuică. Nimeni nu părea să fie nemulțumit, nimeni nu părea să fi rămas „pe dinafară”. Până și-au dat seama că sunt destule porții de mâncare, câțiva pensionari au încercat tradiționala înghesuială, punându-i la încercare pe jandarmii care asigurau ordinea și liniștea publică. Nu toată lumea a venit în Piața Revoluției să sărbătorească Ziua Națională sau să guste din fasolea pregătită de municipalitate. Unii au venit pur și simplu să privească ce se întâmplă, sau să se plimbe, mai ales că vremea a fost foarte frumoasă.

Toate acestea au fost oferite după manifestările desfăşurate în dimineaţa de sâmbătă, printre care depuneri de coroane şi defilarea blocului de paradă, ziua de 1 Decembrie încheindu-se cu un ceremonial al retragerii cu torţe.
Manifestările de 1 Decembrie au fost precedate, vineri seara, de o recepţie oferită de preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă, la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”.

Pe parcursul a aproximativ trei ore, invitaţii au putut vizita expoziţia „Momentele recunoştinţei”, organizată de Muzeul Județean, au ascultat Imnul de stat al României interpretat de baritonul Cătălin Ţoropoc, „Balada” lui Ciprian Porumbescu, interpretată de Valentin Albeşteanu, şi, de asemenea, un moment poetic susţinut de actorul Dorel Vişan.
De asemenea, participanţii au avut ocazia să asculte „Aria toreadorului” de George Bizet şi „Cât e muntele de ‚nalt’ de Tiberiu Brediceanu, în interpretarea baritonului Cătălin Ţoropoc, dar şi alte cântece interpretate de preotul Cătălin Stanciu şi Corala Sf. Mare Mucenic Mina.