„Bărăgan”, expoziție de pictură Dumitru Popescu
Consiliul Județean Ialomița, Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Ialomița, vă invită să participați la vernisajul expoziției de pictură „BĂRĂGAN”, de DUMITRU POPESCU, miercuri, 23 mai 2012, orele 13.00 la Galeria de Artă Arcadia, din cadrul Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea”.
„Și eu am crescut pe câmpul Bărăganului!”
Bărăganul meu
Scenografia de teatru e ficțiune modelată pe idei și spații anume concepute sau impuse și nicidecum artă mimetică.
A fi scenograf 35 de ani, în regim de „foc continuu”, într-un teatru de Operă și Balet, te marchează, ca viziune plastică, pentru tot restul activității creatoare. Revenirea la pictura de șevalet presupune o remodelare a mijloacelor de expresie, o mai mare libertate dar, paradoxal, și o autocenzură mai aplicată. Ca să fii tu însuți, cunoscând mai toate curentele și stilurile din pictură – de la Renaștere până-n prezent – e un examen greu.
Vasile Băncilă: „Peisajul bărăganic nu e numai o stare sufletească, ci e mult mai mult, e metafizica sufletului”, „Copilul (din Ciulinii Bărăganului) care fugea zeci de kilometri după ciulini, reprezintă simbolul omului care fuge după infinit, să prindă infinitul”.
Schelling concluzionează: „Arta este expresia infinitului în finit” Iar eu, parafrazându-l pe Emil Zola, pot afirma „Le Baragan c´est moi!” Dumitru Popescu.
*Născut la mijlocul lui ianuarie 1941, la Cosâmbeşti, jud. Ialomiţa, Dumitru Popescu a absolvit studiile Institutului de arte plastice N. Grigorescu din Bucureşti, secţia de scenografie, promoţia 1966, fiindu-le discipol profesorilor Alex. Brătăşianu şi Mihai Tofan.
Debutează în scenografie un an mai târziu, la Opera Română din Timişoara, cu Elixirul dragostei de G. Donizetti, în regia lui Dumitru Gheorghiu, căruia i-au urmat, până în anul 2001, alte peste 60 de spectacole de operă, operetă, teatru și balet.
Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1973 la secţia scenografie, iar între anii 2001 și 2009 a fost profesor de scenografie la Facultatea de Arhitectură a Institutului Politehnic din Timişoara.