comenzi la domiciliu cliseru.ro

„Boborul” a ieșit de sub pătură să îl vadă pe Dan Diaconescu la Slobozia | Foto & Video

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
01/04/2012 | Locale Ialomita

PPDD dă fiori reprezentanților partidelor cu istorie

Anesteziați timp de mulți ani, sătui și dezamăgiți de promisiuni de tot felul și de politică, înglodați în datorii și în noroiul de pe ulițele din localitățile lor, oamenii s-au refugiat în fața televizorului. Ore și zile în șir, toți au uitat de foame, de sete, de muncă, de dureri și au trăit alături de un om care-i ținea țintuiți până dimineața în fața ecranului. Așa au descoperit un nou lider. Un lider care vorbește pe limba lor, care-i lasă să vorbească pe limba lor, care le promite rezolvarea tuturor problemelor și care le-a dat mai mult decât se așteptau. Le-a dat atenție.

Experimentând, parcă, tehnici din manualele de psihologie a manipulării și a supunerii, Dan Diaconescu a reușit să devină în foarte scurt timp un fenomen și să supună, cu minim de efort, o masă impresionantă de oameni cărora le-a creat iluzia că acționează în deplină libertate. Mecanismul de influențare a comportamentelor nu este unul foarte bine pus la punct, însă suficient pentru el ca să învingă „rezistența subiecților”. Iar studiile relevă că există puține comportamente umane care să nu poată fi manipulate, controlate, activate sau generate de influența semenilor.

Astfel de exemple ne-au fost oferite vineri, 30 martie, la Slobozia, unde Dan Diaconescu, fondatorul  Partidului Poporului, își anunțase prezența. Până la sosirea lui, membrii și simpatizanții acestui partid răsărit „ca din pământ” s-au întâlnit la Casa de Cultură a Sindicatelor, într-o adunare generală, în cadrul căreia au fost aleși conducătorii, reprezentând Biroul Permanent Județean și membrii în diverse comisii. Cei aproximativ 350-400 de participanți, oameni simpli dar și lideri prin comunitățile lor, reprezentau o lume pestriță. Un amestec de basmale viu colorate, gumari, pufoaice, treninguri, adidași și costume scumpe pe care atârnau vestitele eșarfe mov. În prezidiu puteai vedea câțiva lideri ai organizației județene, formată din doi domni care acum câțiva ani făceau parte din Partidul Național Creștin Democrat, un medic (Ștefan Stoica, liderul județean), două doamne, un viitor candidat la Urziceni și vestitul avocat al lui Dan Diaconescu, Daniel Fenechiu, care a ținut frâiele ședinței.

„O să vin să vă călăresc pe la sate și comune”

Maniera în care s-a votat a fost una „barbară” – aceea a tăierii numelui celui nedorit de pe listă. Buletinele de vot au fost împărțite în sală, unde fiecare a putut să-și aleagă echipa. La un moment dat, la auzul veștii că Dan Diaconescu se apropie de Slobozia, toți cei care aveau buletine de vot s-au îngrămădit spre urnă pentru a „scăpa” în timp util de ele și să nu rateze momentul întâlnirii mult așteptate. Însă, acel moment a fost întârziat cu mai mult de o jumătate de oră, timp în care la microfon, care le-a dat de furcă celor care au luat cuvântul, se prezentau, rând pe rând, reprezentanți din organizațiile locale. După alegerea conducerii, misiunea domnului Fenechiu (care pe tot parcursul ședinței a avut o problemă, fumând la foc automat, în văzul tuturor) s-a încheiat, nu înainte de a spune câteva fraze memorabile.

„Deci, eu vă mulțumesc pentru atenție. Din punctul meu de vedere misiunea mea în această adunare s-a încheiat. (…) Sper să câștigăm în Ialomița. Eu o să rămân alături de președinte, să răspund din partea Biroului Național, de Ialomița. Deci cu mine vă veți mai întâlni. O să vin să vă călăresc pe la sate și comune, să mă asigur că lucrurile merg cum trebuie, iar cine nu o să-și facă treaba cum trebuie, cu mine cu siguranță o să aibă probleme”, spunea acesta.


După prezentări de vise și proiecte pe care le au în diverse localități, au urmat mesajele de forță, de încurajare, dar și de genul „voi luați-le cadourile, gălețile, lopețile, orezul, uleiul, dar votați cu Partidul Poporului”. Am asistat, de altfel, și la mesaje emoționante, ale unor oameni care chiar cred în schimbare, care chiar cred că li se va schimba viața odată cu intrarea în acest partid.

 Baia de mulțime, pe uscat

Ședința s-a terminat în același ritm haotic în care a început. Tot poporul lui Dan Diaconescu s-a mutat apoi în Piața Revoluției, cu steaguri și stegulețe, pancarte, fluiere și baloane. Acolo îi așteptau simpatizanții, curioșii, băgătorii în seamă, nedreptățiții și isterizații. După minute de tensiune, este anunțată prezența lui Dan Diaconescu în piață. Mulțimea isterizată se îmbulzea năucă să îl atingă, să dea mâna cu cel cu care interacționează prin sticla televizorului până dimineața. Mămăici și tătăici, mame cu copii în brațe, persoane din „clasa muncitoare”, tineri fără un loc de muncă, domnițe butonând febril telefoane de ultimă generație, oameni pe care nu îi identifici la mitingurile altor partide,  toți erau uniți în gânduri și simțiri. După o baie de mulțime, așa cum a făcut în urmă cu câțiva ani și Traian Băsescu, în timpul vizitei sale la Slobozia, Dan Diaconescu a urcat pe scenă. În stilu-i binecunoscut, acesta a vorbit oamenilor despre sfârșitul lumii ciocoiești și averile ilicite care vor fi luate de la aceștia și redistribuite poporului, despre revoluția votului și victoria poporului umilit, despre jurați și polițiștii incoruptibili care-i va apăra pe oameni de mafioți, despre întoarcerea românilor din străinătate, dar și despre cei 20.000 de euro pe care fiecare om îi va primi după alegeri pentru a-i investi într-o afacere.  La un moment dat, Dan Diaconescu a spus într-o frază ceea ce poate nu a sesizat multă lume. Că nimic nu se va schimba peste noapte. Mai precis, a spus că „peste 10 – 15 ani să sperăm că vom trăi mult mai bine…. Condiția e să ieșiți la vot, pentru că nici nu știți ce pierdeți…”.

 „Yes, we can”. Americanul, întors la „firul ierbii”

În maxim 10 de minute, Dan Diaconescu a reușit să spună tot ce avea de spus, fiind urmat de Horia Mocanu, o persoană cu dublă cetățenie, română și americană, absolvent la Harvard și prezentat ca un om influent. Acesta a făcut referire la întoarcerea la origini, în țara natală, la „firul ierbii”, după cum s-a exprimat, având încredere că sprijinul pe care îl va acorda Partidului Poporului va avea și rezultate. Deși conștient că multe dintre promisiunile pe care le fac cei din PPDD sunt comentate și criticate de multe lume că ar fi nerealizabile, „americanul” s-a arătat convins că se poate. „Yes, we can”, spunea Horia Mocanu, însă cu o condiție. Aceea ca oamenii să iasă la vot, of course.

„Dacă nu ieșiți la vot, dacă nu există voință politică în România, nu putem să vă ajutăm. Nimeni nu poate să vă ajute. Dumnezeu ne dă, dar nu ne pune în sân, așa auzeam eu de la bunici, de la părinți. Dacă dumneavoastră nu trimiteți semnale clare, dacă nu există o voință clară despre ce priorități aveți, că aveți dreptate și demnitate, nimeni de pe fața pământului, oricât de bine intenționat ar fi, nu vă poate ajuta”, spunea acesta.

În schimb, Sorin Ovidiu Bălan a făcut show în cele câteva minute de discurs, amintindu-și de legăturile sale cu Ialomița din vremea când era ziarist repartizat aici, și de cum pe vremea lui Ceaușescu pleca de aici cu sacoșa de mâncare cumpărată din magazinele din Slobozia. „Sincer, v-am furat mâncarea. Acum e vremea să vă dau și eu înapoi”, spunea Sorin Ovidiu Bălan, propus pentru ministerul de interne…

Totul s-a încheiat în maxim 30 de minute, timp în care au urcat pe scenă tot felul de oameni, unii mai supărați ca alții. Atmosfera din Piața Revoluției a fost susținută în toată această perioadă și de un grup de fani aduși cu un autobuz cu numere de Ilfov.

 „Propuneri de colaborare am primit și de la Gabi Ionașcu”

După toate acestea, Dan Diaconescu, alături de președintele PPDD Ialomița, Ștefan Stoica, dar și de alții din staff-ul lui, au susținut o conferință de presă, în aceeași sală a sindicatelor. În acest context, Dan Diaconescu a declarat că partidul pe care îl conduce nu a stabilit deocamdată niciun candidat pentru alegerile locale, aceștia urmând să fie anunțați la sfârșitul lunii aprilie. De ce așa târziu? Pentru că, spunea Diaconescu, ei au un altfel de sistem de selecție a candidaților și vor să aibă cele mai bune propuneri.

Potrivit acestuia, în Ialomița scorul partidului este, în medie, de 20% în urma sondajelor efectuate, sperând să obțină peste 25% la alegerile locale, adică un sfert din primăriile din județ să aibă primari ai Partidului Poporului.

„Sperăm să câștigăm primăriile din Slobozia, Urziceni și Țăndărei, dar și Consiliul Județean, chiar dacă în sondaje actualul președinte este poziționat mult peste… O să spuneți că este o misiune imposibilă să-l învingem pe președintele Consiliului Județean actual, dar o să aveți o surpriză uriașă. Pentru că și în alte județe se prefigurează astfel de surprize”, spunea președintele PP, care mizează pe oamenii care până acum nu s-au prezentat la alegeri și care, în opinia lui, vor vota cu Partidul Poporului.

În condițiile în care la ora actuală partidele politice nu prea au alternative, „schimbându-și doar jucătorii între ei” pentru a câștiga la următoarele alegeri, Dan Diaconescu a spus că deși sistemul nu este perfect nici la ei, nu vor încerca să „fure” primarii în funcție, catalogați de acesta ca fiind „cancerul societății românești”. Dar a admis că pot apărea pe liste și oameni cu un trecut mai învolburat, candidați pe care îi va selecta mai bine până la sfârșitul lunii aprilie.

„Cancerul societății române este reprezentat de primarii români. Sigur, nu în totalitatea lor, dar peste 80% dintre primari fură en-gross din banul public… peste 8 miliarde de euro pe an, cifre de cartea recordurilor”, afirma Diaconescu.

În cadrul conferinței de presă, reprezentanții acestui partid s-au lăsat cu greu convinși să spună măcar numele unui candidat, fiind extrem de secretoși pentru a nu le fi stricate planurile.

„Avem propuneri de la vreo șase-șapte viceprimari, dar vom face o analiză corectă în ceea ce înseamnă munca politică, strategia politică și proiectele cu care dânșii au venit către noi. Unii dintre ei au șanse reale de a câștiga primăriile, dar în momentul ăsta nu s-a finalizat nicio candidatură pentru nicio localitate și nu vrem să ne grăbim foarte mult. Știm că sunt oameni capabili să candideze în comunitățile locale, dar nu au curajul să candideze.  (…) Căutăm profilul candidatului profesionist și mai puțin politician. Nu căutăm profilul de traseist politic, de oportunist politic sau de om care să se adapteze la situație, ci la nevoile comunității”, a afirmat președintele PPDD Ialomița, Ștefan Stoica.

Întrebat dacă Gabi Ionașcu, actualul primar al Sloboziei, poate fi o variantă, Stoica a negat acest lucru, deși a admis că a primit propuneri de colaborare atât de la el cât și de la alți candidați cu șanse mai mici. În ceea ce-l privește pe Radu Paros, Ștefan Stoica a recunoscut că a discutat despre posibilitatea de a candida din partea acestui partid, însă acum are ceva rezerve.

„Cu Radu Paros am discutat într-adevăr. Vă mărturisesc sincer că inițial l-am dorit candidat la primărie, pentru că se bucură de multă simpatie. Din sondajele efectuate, a ieșit pe locul II, dar din păcate pentru noi a cochetat prea mult cu partidul în care se află acum și a ținut prea mult la funcția de director la Ambulanță… Trebuia să-și asume niște măsuri și nu a venit la muncă lângă noi”, a adăugat Stoica.

În finalul conferinței, Dan Diaconescu a ținut să precizeze că nu va susține niciun candidat independent, acest partid urmând să aibă candidații proprii.