Nicolae Angela Eugenia și fiul acesteia, cercetați penal pentru trafic de influență
NICOLAE ANGELA EUGENIA, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), șef al Biroului de Relații Internaționale și Programe (altele decât PHARE), în sarcina căreia s-au reținut două infracțiuni de trafic de influență în formă continuată și NICOLAE DANIEL, fiul primei menționate, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la trafic de influență, în formă continuată – sunt cercetați penal de către DNA
- Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție desfășoară cercetări într-o cauză penală complexă privind infracțiuni de corupție și evaziune fiscală care implică un mare număr de persoane constituite într-un grup infracțional organizat. Este vizată activitatea a peste 100 de firme românești și străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăți comerciale români și străini, avocați, contabili, angajați ai Ministerului Finanțelor Publice. Dintre persoanele implicate, față de un număr de peste 50 s-a dispus începerea urmăririi penale.
- Mai multe detalii despre caz: Vezi cum funcționa mafia cărnii
- În același caz: Senatorul Nicolae Bădălau urmărit penal pentru trafic de influență
Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat faptul că există date și indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2012-2013, inculpatul Nicolae Daniel, cu acordul, susținerea și implicarea mamei sale, inculpata Nicolae Angela Eugenia – procuror șef al Biroului de Relații Internaționale și Programe din cadrul PÎCCJ, a pretins, în numeroase rânduri, și a primit diferite sume de bani de la doi dintre învinuiții cercetați în prezenta cauză, lăsându-i să creadă că, prin calitatea de procuror șef birou la PÎCCJ, Nicolae Angela Eugenia va putea influența obținerea unor soluții favorabile în dosarele penale în care erau cercetați pentru infracțiuni de evaziune fiscală.
În concret, în perioada 2012-2013, magistratul Nicolae Angela Eugenia a pretins și primit, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct și prin intermediul fiului său, învinuitul Nicolae Daniel, sume de bani între 2.000 lei și 5.000 lei de la învinuiți.
Un mod de operare similar, a fost folosit de inculpata Nicolae Eugenia Angela și în raporturile cu o altă persoană, administrator și asociat în mai multe societăți cu profil agricol. Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectivă a apelat la Nicolae Eugenia Angela care i-a promis că va interveni pe lângă un prim procuror al unui Parchet de pe lângă Judecătorie, pentru a-i facilita unui prieten obținerea unei soluții favorabile în dosarul penal în care era cercetat pentru săvârșirea infracțiuni de conducere sub influența băuturilor alcoolice și vătămare corporală din culpă. Ancheta penală a fost finalizată, dar nu în sensul promisiunii făcute de Nicolae Eugenia Angela, ci în sensul trimiterii în judecată a persoanei cercetate.
Celor doi inculpați Nicolae Eugenia Angela și Nicolae Daniel li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
La data de 28 octombrie 2013, procurorii anticorupție au dispus reținerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentați la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri procesuale preventive, activitate care nu poate în nici o situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.