Ialomița: 27 milioane euro investite de Romgaz la Urziceni
O investiție de aproximativ 120 milioane lei, în urma căreia se majorează capacitatea de înmagazinare dar și de extracție a gazului natural, a fost inaugurată marți, 2 septembrie, de Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz, la Depozitul de Înmagazinare Gaze Naturale de la Urziceni.
Evenimentul a avut loc în prezența ministrului delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, și a directorului general Romgaz, Virgil Marius Metea.
„Este o investiție care se finalizează într-un moment important pentru România, mai ales având în vedere ce se întâmplă în Estul țării. Este o investiție care crește capacitatea de stocare a Romgaz și a României cu peste 100 milioane metri cubi de gaz natural și capacitatea de extracție în perioada de iarnă cu aproximativ 2,4 milioane m.c. pe zi. Ceea ce este un lucru deosebit de important, ținând cont de o problemă cu care noi ne confruntăm câteodată în perioada iernii, cu temperaturi scăzute, când nu avem întotdeauna gaz stocat sau nu putem scoate din depozit, având o capacitate de extracție limitată. Mărind capacitatea de extracție este un lucru foarte bun. Vom atinge, probabil la sfârșitul ciclului de injecție, un volum de gaz natural depozitat de 2,5 miliarde m.c. pentru această iarnă. Această investiție, această situație și cu alte măsuri pe care le-am luat, îmi dau foarte multă încredere că, indiferent ce se va întâmpla în Estul României, suntem pregătiți pentru a putea depăși și a putea face față oricărei situații neprevăzute ce nu exclud să apară în lunile următoare”, a declarat ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, în cadrul unei conferințe de presă.
Investiția în stația de comprimare M2 Urziceni conferă un plus de optimism autorităților din domeniu, care se declară pregătite să facă față unei posibile crize pentru ca populația să nu fie afectată, mai ales în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina.
„Bazându-ne pe datele de anul trecut, dacă se păstrează, importurile sunt undeva la 1,5 miliarde de m.c. Dar va fi în funcție de evoluția consumului, de cât de dificilă va fi iarna, de cât vor consuma cei din industria de îngrășăminte chimice, sunt multe variabile. Ceea ce vreau să transmit însă este că suntem pregătiți în cazul în care, Doamne ferește, o să apară o criză, și nu exclud să apară o astfel de criză. Nu trebuie să ne surprindă. Suntem pregătiți pentru a face față oricărei situații în așa fel încât populația din România să nu poată fi afectată. Acesta este scopul și menirea acestei investiții și mă bucur că ea a fost finalizată în timp util ca să poată fi folosită, inclusiv în această iarnă pe care o avem de trecut. Planul României este să aibă un nivel de stocare cât mai mare. Probabil vom ajunge la finalul ciclului de injecție la un volum de gaz stocat de 2,5 miliarde de m.c., în condițiile în care obligația legală stabilită de Autoritatea de reglementare în domeniul energetic este de 1,7 miliarde m.c. Deci, vom fi în situația de a avea cu 800.000 de m.c. mai mult decât obligația legală stabilită. De asemenea, avem rezerve importante și la stat și în mediul privat de păcură, iar dacă situația o va impune vom trece centralele care utilizează gaz natural, pe păcură și, de asemenea, avem un grad ridicat de umplere în lacurile de acumulare pentru a produce energie electrică. Vă spunem cu toată responsabilitatea că suntem pregătiți și vom depăși orice situație”, a adăugat Răzvan Nicolescu.
Potrivit directorului Romgaz, Virgil Marius Metea, această investiție se încadrează în programul pe care societatea încearcă să-l promoveze, și anume acela de a utiliza tehnologie de vârf în toate domeniile lor de activitate, în special al comprimării gazelor pentru depozitele de înmagazinare.
„Avem și utilizăm echipamente de înaltă tehnicitate și eficiență, care vor asigura o fiabilitate și o funcționalitate, spunem noi, foarte bune în perioade critice. Noi avem în plan să participăm la orice program care este fezabil. În prezent, capacitatea depozitului este de 250 milioane de m.c., iar la finalul investiției va ajunge la 360 milioane m.c.”, a subliniat directorul Romgaz.
Peste câțiva ani, undeva prin 2019 – 2020, autoritățile se așteaptă ca România să aibă mai mult gaz natural decât consumă, odată cu începerea producției din Marea Neagră, de la mare adâncime.
În ceea ce privește prețul gazului natural plătit de populație, ministrul delegat pentru energie susținea că trebuie găsit un echilibru între nivelul veniturilor, suportabilitate și evoluția prețurilor, declarându-se optimist că se va găsi acest echilibru.