Atenţie la escroci! Metoda „accidentul”, din ce în ce mai frecventă!
În ultima perioadă, poliţiştii au primit mai multe sesizări ce au ca obiect infracţiuni de înşelăciune săvârşite prin intermediul telefonului mobil, modul de operare purtând denumirea „accidentul”.
Pentru a preveni victimizarea cetăţenilor, poliţiştii sfătuiesc cetăţenii ca în cazul în care sunt abordaţi de aceste persoane să verifice veridicitatea aspectelor prezentate şi nu dea curs solicitărilor pe care aceştia le formulează.
Scenariul utilizat este unul foarte bine pus la punct. Făptuitorul contactează telefonic părţile vătămate, ocazie cu care invocă un presupus accident rutier, produs din vina unui membru al familiei (de regulă fiu, fiică), eveniment în urma căruia ar fi rezultat şi vătămări de persoane. Sub pretextul că respectivei rude îi sunt necesare sume de bani pentru achitarea unor servicii de asistenţă juridică, retragerea plângerilor depuse de victime sau cheltuieli aferente îngrijirilor medicale ale presupuselor victime, determină părţile vătămate să trimită diverse sume de bani în conturi bancare indicate de făptuitori.
Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, vulnerabile, care, în prima fază, sunt contactate pe telefoanele fixe, fără afişaj electronic automat al numărului apelant, aceasta fiind o măsură de precauţie a suspecţilor.
De cele mai multe ori, în loc să verifice veridicitatea celor prezentate de apelant, prin legătură directă cu persoana din vina căreia s-ar fi produs accidentul, partea vătămată acceptă transferarea sumelor de bani solicitate, convinsă că aceasta este singura cale în care pot ajuta la eliberarea membrului de familie şi care în acele momente s-ar fi aflat în spital, sub supravegherea autorităţilor, fără a avea acces la telefon. Ulterior, în urma verificărilor, familia constată ca situaţia prezentată nu era reală şi că astfel au fost victimele unor înşelăciuni.
În cazul acestui mod de operare, infractorii se bazează pe puternica reacţie emoţională pe care o poate produce o astfel de veste, starea de şoc şi teama fiind cele pe care aceştia mizează.
Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:
În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.
Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare:
1) depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv;
2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.
Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale.
Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.
De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav, este de obicei anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.
În niciun caz nu daţi crezare imediat unor „poveşti” anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi informaţia printr-un apel la 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie.
De la începutul lunii ianuarie, până în prezent 24 astfel de cazuri au fost sesizate Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa, majoritatea în mediul rural.
Având în vedere aspectele prezentate, recomandăm cetăţenilor:
- verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare). În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile;
- dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin;
- fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini;
- nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.